x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old "David", un batranel ajuns la 500 de ani

"David", un batranel ajuns la 500 de ani

14 Sep 2004   •   00:00
"David", un batranel ajuns la 500 de ani

Inalt si chipes, cu muschi bine conturati, el face sa bata mai puternic inima femeilor, in ciuda celor 500 de ani proaspat impliniti. Nu, nu este vorba despre cel mai batran barbat din lume, ci despre "David", celebra sculptura a lui Michelangelo.

FLORINA ZAINESCU

Florenta este in sarbatoare. Miercurea trecuta s-au implinit 500 de ani de la "nasterea" lui "David", cel mai frumos "barbat" al Renasterii. Iar concetatenii lui florentini i-au facut cadou doua luni de concerte, focuri de artificii, simpozioane, expozitii de arta si ateliere.

SUBRED. Dar se pare ca aniversarea celor cinci secole de viata nu este una prea vesela pentru "David". Giganticul erou biblic a fost criticat pentru "forma fizica precara" exact de ziua lui. "Sta aplecat inspre inainte si se sprijina doar intr-un sold. Parca are partea dreapta a corpului slabita", a declarat Alan Herdman, un expert in fitness din Marea Britanie, citat de presa straina. "Modelul avea o problema la sold si suferea de dureri de spate", a concluzionat acesta. In plus, in urma restaurarii incheiate in luna mai a acestui an - o interventie pe care unii au numit-o "o baie cu buretele de 600.000 de dolari" - s-a descoperit ca "David" are glezna dreapta fragila. Iar glezna dreapta este cea care sustine colosul de peste 4 metri inaltime.

LUPTATOR. Sculptat dintr-un bloc de marmura alba de Carerra, din care un alt artist incepuse candva sa ciopleasca o statuie pe care apoi a parasit-o, "David" este un supravietuitor. Si-a petrecut 300 din cei 500 de ani ai sai afara, in Piata Signoria, infruntand vremea si prostia umana. In 1527 si-a pierdut jumatate din bratul stang in timpul unei revolte. In 1810 a fost acoperit cu un strat protector de ceara, pentru ca in 1843 sa sufere o interventie inversa. Dar o data cu ceara s-a dus si o parte din patina originala. Ultima "patanie" a lui "David" a avut loc in 1991, cand un artist italian nebun i-a zdrobit degetele cu un ciocan.

CAPODOPERE

Michelangelo Buonarroti a fost unul dintre cei mai mari artisti ai lumii. El a faurit cateva opere de arta de o frumusete sublima, care exprima intreaga esenta a conditiei umane: statuile eroilor biblici David si Moise, frescele ce impodobesc Capela Sixtina si "Pieta" (foto), comoara Bazilicii Sfantul Petru. Aceasta sculptura o prezinta pe tanara Fecioara Maria stand maiestuos si tinandu-l pe Hristos mort in brate - o tema imprumutata din arta nord-europeana. Chiar a doua zi dupa ce a plasat "Pieta" la Sfantul Petru, la urechile lui Michelangelo au ajuns remarcele "amabile" ale unui pelerin care sustinea ca statuia fusese facuta de Christoforo Solari, un compatriot de-al sau. Intr-un acces de furie, maestrul a luat un ciocan si o dalta si si-a "inscriptionat" lucrarea. Pe esarfa care "aluneca" de-a curmezisul pieptului Fecioarei pot fi citite MICHEL ANGELUS BONAROTUS FLORENT FACIBAT.

FOTO

  • SUCCES. David atrage milioane de vizitatori in Galeria Academiei din Florenta, unde se afla din 1873

  • OPERA DE ARTA. "Pieta" este mandria Bazilicii Sf. Petru
  • ×
    Subiecte în articol: david