x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old "Decreteii" la ARTE

"Decreteii" la ARTE

07 Ian 2005   •   00:00

CULTURA / MASS-MEDIA
ARTE prezinta un documentar incendiar ce descrie lumii intregi politica despotica a lui Ceausescu de a impune femeilor sa procreeze la comanda, concretizata prin faimosul Decret 770.
MIRUNA MIHALCEA

DECRET. Ceausescu ordonase ca femeile sa devina un fel de fabrici de nascut copii
Documentarul realizat de Florian Iepan si Razvan Georgescu va fi difuzat miercuri, 12 ianuarie, la ora 21:45. Publicul va fi pus fata in fata cu o istorie trista, care incepe in anul de gratie 1966, cand Ceausescu are ideea glorioasa de a transforma Romania intr-una din marile puteri ale lumii. Cresterea indicelui de natalitate devine astfel prioritara.

IEPE DE PRASILA. Primul ordin al lui Ceausescu este acela de a dezvolta o politica de natalitate pe cat de absurda, pe atat de machiavelica si, nu in ultimul rand, umilitoare. Faimosul Decret 770 prevedea ca toate femeile pana in 45 de ani, apte de procreere, sa nasca cel putin patru copii. Drept urmare, romancele se trezesc in situatia in care viata le este cenzurata, iar dreptul la intimitate si optiune personala le este amputat in mod radical si violent. Statutul lor se reduce la nimic mai mult decat iepe de prasila.

STRICT INTERZIS. Posibilitatea avortului iese din discutie. Si daca vreo femeie se incumeta sa recurga la aceasta metoda risca ani buni de detentie. Singura varianta acceptata de conducere era aceea a avortului spontan. Insa nici aceasta nu era scutita de suspiciuni sau de umilinta de a te trezi subiectul unui act medical produs sub stricta supraveghere a Procuraturii.

AVORTUL CLANDESTIN. Multe femei apeleaza la solutia avortului clandestin. A avortului provocat prin diverse mijloace, pe care medicii le-au numit metode empirice. Acum, intr-o epoca moderna si democrata, avortul cu ajutorul unor frunze de muscata, al lamaii, al bailor fierbinti, cu ajutorul andrelelor si al diverselor injectii cu tot felul de minuni nu poate decat sa para barbar.

Si totusi, in accese de disperare, cand ideea de contraceptie nici nu putea fi rostita, daramite aplicata, femeile mergeau pe la diverse moase sau asistente, se-asezau prin unghere intunecate si de multe ori insalubre, dar ferite de ochii ageri ai Securitatii si avortau. De multe ori, din cauza conditiilor improprii, astfel de actiuni se soldau cu infectii majore. Femeia ajungea la spital si de acolo, direct la puscarie. Sau, mai rau, murea. Statisticile arata ca atunci au murit aproximativ 11.000 de femei.

DECRETEII. Sunt copiii nascuti ca urmarea a Decretului 770. Sunt copiii care s-au nascut pentru ca nu exista alta solutie. E vorba de aproximativ 2 milioane de copii suplimentari, de decretei. Si, ironia sortii, asa cum arata si documentarul de pe Arte, tot niste decretei au fost si cei care l-au executat pe dictatorul din ale carui ordine venisera pe lume.

JAF LA ARTE
ARTE va mai difuza un material despre Romania in cadrul serii Thema. E vorba despre documentarul Marele Jaf Comunist in regia lui Alexandru Solomon. Publicul il va putea urmari duminica, 9 ianuarie. Filmul reconstituie jaful BNR din 1959 comis de fosti membri de partid, Banda lui Ioanid, care au furat 1,6 milioane lei. Chiar daca infractorii si-au recunoscut fapta, ei au fost pusi sa reconstituie totul. Inregistrarea reconstituirii si cea a procesului au stat la baza filmului lui Alexandru Solomon. (C.O.)
×