x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Directorii, testati la CV din 2005

Directorii, testati la CV din 2005

14 Oct 2004   •   00:00

Profesorii care vor candida in 2005 pentru postul de director scolar vor avea de sustinut un interviu in care sa-si demonstreze capacitatile manageriale. Cu un salariu mult mai mare decat in prezent, directorii vor fi nevoiti sa renunte la catedra.

EUGENIA MIHALCEA

De anul viitor, examenul pentru postul de director in unitatile de invatamant preuniversitar va fi mult mai dificil. Primele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca un profesor pentru a candida la postul de director: sa nu faca parte din sindicat sau dintr-un partid politic.

Acest nou regulament va fi valabil de anul viitor in unitatile de invatamant pilot pe care le va desemna Guvernul pentru aplicarea noului plan de descentralizare a scolilor.

ACORDUL CONSILIULUI. Fata de acest an, candidatii din 2005 vor avea nevoie pentru dosarul de candidatura de avizul consultativ al Consiliului Local. Acesta va fi acordat pe baza analizei conduitei candidatului, iar rezultatul va fi stabilit in functie de activitatea didactica, sindicala si de conducere.

In cazul in care cadrul didactic este membru de partid sau face parte din sindicat va trebui sa semneze o declaratie de autosuspendare.

MANAGER. Examenul propriu-zis se va desfasura tot in doua etape, una fiind analiza CV-ului si cea de-a doua proba interviului.

Atat la prima, cat si la cea de-a doua proba s-a schimbat punctajul acordat, respectiv la CV vor fi 35 de puncte din 75, in loc de 24 de puncte din 42, iar pentru interviu 50 de puncte din 100, in loc de 60 de puncte din 90.

In schimb, o treime din intrebarile din cea de-a doua proba reflecta gradul de cunoastere a metodologiei de elaborare a proiectului de buget si a sistemului de executie bugetara.

O alta noutate este ca in comisia de examen va fi inclus seful compartimentului tehnic al comisiei judetene pentru administrarea si finantarea unitatilor de invatamant, care neaparat trebuie sa fie economist.

FARA ORE.Directorii manageri nu vor mai avea norma de invatamant, cu alte cuvinte nu vor mai fi nevoiti sa predea, in schimb salariul lor va fi maximum salariul de baza corespunzator gradului didactic plus inca maxim 50%, indemnizatie de conducere.

Astfel, un profesor cu gradul intai, chiar daca are sub zece ani experienta la catedra, va avea salariul de baza echivalent cu al celui care are 40 de ani vechime.

De asemenea, o alta noutate este numirea in functie a directorilor adjuncti de catre directorii generali.

EXAMENUL

Examenul pentru directori din acest an se va desfasura dupa vechiul grafic. In aceasta perioada, pana la 18 octombrie se pot depune dosarele. Intre 19-23 octombrie acestea sunt validate, urmand ca in ultima zi acestea sa fie afisate. In urmatoarele doua zile se pot depune contestatii, iar pe 26 sunt afisate rezultatele. Intre 1-6 noiembrie este concursul, iar pe 6 va fi afisata lista celor admisi, iar pe 10 noiembrie lista finala.
×