x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Expozitia Flick socheaza si enerveaza

Expozitia Flick socheaza si enerveaza

28 Sep 2004   •   00:00

Prima expozitie ce cuprinde 400 de piese de arta contemporana din Colectia Friedrich Christian Flick, deschisa saptamana trecuta la Berlin, a facut furori atat datorita remarcabilelor unicate prezentate, cat si din cauza originii acestora, relateaza publicatia on-line Newsday.com.

Colectia Flick, in valoare de peste 300 milioane de dolari, a fost imprumutata galeriilor de arta din Berlin pentru o perioada de 7 ani, reprezentantii acestor institutii considerand-o remarcabila si enciclopedica. Este o selectie de opere de arta semnate de Martin Kippenberger, Bruce Nauman, Cindy Sherman, Duane Hanson, Jason Rhoades si multi altii. Vizitatorii dau nas in nas cu simboluri sexuale, violenta si probleme existentiale. Aceasta expozitie nu cauta sa placa, este agresiva si furtunoasa. Nu furnizeaza raspunsuri, ci este un loc unde se nasc intrebari si se intalnesc adevaruri partiale.

Inca inainte de deschidere, expozitia Flick a starnit numeroase proteste, datorita legaturilor acestei familii cu al Treilea Reich. Salomon Korn, vicepresedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, l-a acuzat pe Flick ca incearca sa albeasca istoria familiei sale cu ajutorul acestei expozitii. Stralucirea minunata a colectiei dumneavoastra de arta, obtinuta cu banii manjiti de sange ai bunicului, nu va face decat sa reflecte partea intunecata a dinastiei Flick, nota Korn intr-o scrisoare deschisa adresata lui Flick. Friedrich Flick, bunicul lui Friedrich Christian Flick, a fost unul dintre cei mai mari furnizori de arme ai Germaniei naziste. El a primit sapte ani de inchisoare si si-a pierdut averea in urma procesului de la Nuremberg, in 1947. Dar a fost eliberat dupa 3 ani si si-a reconstruit imperiul. La moartea sa, in 1972, se afla pe locul cinci in topul celor mai bogati oameni din lume. Protestatarii sunt revoltati de faptul ca nici bunicul, nici nepotul multimilionar nu au platit niciodata despagubiri celor circa 120.000 de muncitori fortati sa munceasca in conditii dure in fabricile lor, in perioada celui de-al Treilea Reich.

×
Subiecte în articol: flick