x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Firmele isi cauta sedii bine plasate

Firmele isi cauta sedii bine plasate

09 Oct 2004   •   00:00

Tot mai multe firme isi muta sediul in zone ultracentrale, in cladiri noi din Clasa A. Investitiile in domeniul au explodat, iar spatiile se inchiriaza cu mult inainte ca imobilul sa fie terminat. Peste 90.000 de mp de spatii de birouri de clasa A si B au fost absorbiti de piata pe primele opt luni ale anului, iar estimarile specialistilor din imobiliar arata ca pana la finele anului se va ajunge la 130.000-150.000 mp.

DANIELA IVAN

Cel mai dinamic segment din imobiliar s-a dovedit a fi in acest an piata de birouri, conform unui studiu elaborat de Colliers Romania. Pe primele opt luni ale lui 2004, rata de ocupare a spatiilor pentru birouri a crescut cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In prezent, rata de neocupare a cladirilor de lux pentru birouri este sub 4%, iar a celor de clasa B este sub 15%, valoare record pentru Romania, se arata in raportul intocmit de Colliers. Expertii imobiliari explica existenta unor cladiri disponibile pe piata fie prin chirii mari in cazul spatiilor de clasa A, fie prin aplicarea unor strategii de marketing inadecvate, a locatiei sau a accesului dificil in cazul cladirilor din Clasa B.

CERERE MARE. Peste 90.000 de mp de spatii de birouri de clasa A si B au fost absorbiti de piata pe primele opt luni ale anului, iar estimarile specialistilor din imobiliar arata ca pana la finele lui 2005 se va ajunge la 130.000-150.000 mp.

Explicatia acestei cereri mari este ca a aparut o noua categorie de clienti, formata din companii care si-au realocat divizii din Europa de Vest in Bucuresti. Numeroase firme de IT si telecomunicatii cauta spatii de birouri pentru activitati de cercetare. Agentii imobiliari au inregistrat un numar mare de solicitari si din partea bancilor si a altor institutii financiare. IT-ul, telecomunicatiile si bancile au fost in topul cererilor de spatii de inchiriat pentru clasa A, se arata in studiu. Cererea se mentine ridicata si ca urmare a numarului mic de mp care se construiesc.

In acest an au fost dati in folosinta numai 23.120 mp de cladiri de nivel A si 25.378 de nivel B, spun specialistii de la Colliers.

OFERTA RAMANE REDUSA. Cea mai cautata zona ramane nordul Capitalei, incepand cu Piata Victoriei. Companiile a caror activitate nu implica lucrul cu clienti cauta spatiile de clasa B, situate in afara centrului orasului, pentru suprafetele mari pe care aceste locatii le pot oferi.

Pentru a fi apreciat drept o cladire din Clasa A, un imobil trebuie sa indeplineasca cateva conditii minimale. Sa fie o constructie noua, sa aiba o locatie intr-o zona a afacerilor, sa aiba minimum 3.000 mp suprafata utila si minimum 500 mp pe etaj. In plus, cladirea trebuie sa aiba un design modern si locuri de parcare de minimum 80 mp.

CLADIRI DE CLASA A, GATA LA 1 SEPTEMBRIE

Proiect / Locatie / Suprafata (mp)
  • Plazzo Italia / centru / 5.500
  • Mecano BC / centru / 5.000
  • Tiriac Center / nord / 4.480
  • Cascade Offices / centru-nord / 4.400
  • Danielopolu / nord / 3.740
    Total suprafata 23.120 mp

    INVESTITII

    Exista o atractie deosebita a investitorilor straini si romani pentru piata imobiliara. Cred ca acum, dupa ce a devenit o certitidine statutul de economie de piata functionala, investitorii vor fi mai relaxati in a plasa bani in Romania. Trebuie sa ne obisnuim ca oamenii de afaceri isi fac planurile bazandu-se pe aceste informatii sigure care le sunt furnizate de Comisia Europeana - Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor

    CHIRII

    In ciuda crizei de cladiri de lux pentru birouri, analistii imobiliari nu se asteapta la o crestere a chiriilor. Chiria pentru cladirile din clasa A va ramane constanta in perioada urmatoare, in timp ce chiria pentru cladirile din clasa B va scadea pana la 12 euro/mp/ luna, estimeaza analistii imobiliari. Cauza este oferta bogata pentru cladirile din clasa B si tendinta tot mai evidenta a marilor firme sa-si construiasca propriile sedii la marginea marilor orase. Acum, birourile de clasa A se inchiriaza cu 16-20 euro/mp/luna, iar cele din clasa B cu 10-14 euro/ mp/luna, se arata in studiul Colliers. Oferta se va diversifica. Pentru urmatoarele 18 luni sunt asteptati circa 116.000 mp de spatii de clasa A, si din acestia 30% sunt deja preinchiriati. Si oferta de cladiri de birouri in afara centrului va creste, dar nu va depasi 75.000 mp in 2005. Acest dinamism arata ca afacerile au inceput sa infloreasca in Romania atat timp cat firmele isi schimba vechile sedii cu unele noi, bine plasate.
  • ×
    Subiecte în articol: birouri clasa