x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Harghita Bai - Vacante ieftine la "polul frigului"

Harghita Bai - Vacante ieftine la "polul frigului"

22 Noi 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
Daca vreti sa petreceti un Craciun sau un Revelion ieftin si vesel la baza partiilor de schi, Harghita Bai poate fi statiunea potrivita. Multe dintre locuri sunt deja rezervate. Va miroase a iarna si vreti sa mergeti la schi, dar va cam bate vantul prin buzunare? Puneti mana pe telefon si rezervati-va un loc la Harghita Bai. Nu se compara cu Valea Prahovei, dar partiile sunt deja acoperite cu un strat frumusel de omat, iar cazarea este foarte ieftina.
FLORINA ZAINESCU, CATALIN PRUTEANU

Continuare

Click
NINSOARE. In Harghita Bai zapada a depasit 30 de centimetri
La 15 kilometri de Miercurea Ciuc, pe drumul ce duce la Odorheiul Secuiesc, soseaua se bifurca din senin. Daca tineti calea din dreapta, in mai putin de o jumatate de ora veti fi in capul partiilor de la Harghita Bai. Si probabil veti cataloga drept mincinos calendarul din perete care se indarjeste sa arate luna noiembrie, cand aici zapada-i de-o palma si mai bine si e un ger de crapa pietrele.

AFLUX DE TURISTI. Cuvantul de ordine in statiunea harghiteana este rezervare. Daca nu ati avut inspiratia sa va faceti una cu 2-3 saptamani inainte, spuneti repede o rugaciune inainte de a intra intr-o receptie sau de a bate la poarta unui localnic sa cereti gazduire. Pentru ca marea majoritate a locurilor de cazare s-au dat inca din octombrie. Acum mai gasiti camere libere, pentru ca ninge doar de cateva zile si turistii vin mai mult in week-end, dar in decembrie va fi foarte greu, avertizeaza Sandor Horvat, un localnic. Vin multi oameni pe la noi, din toate colturile tarii si din strainatate. De joi seara si pana duminica, e plin de masini, nu ai loc sa arunci un ac, a adaugat el.

CAZARE. Conditiile de cazare din Harghita Bai sunt destul de bune - camere curate, incalzire centrala si apa calda veti gasi in toate cabanele si la Pensiunea Ozon. Dar nu este un loc potrivit pentru cei care cauta confortul unui hotel cu multe stele. In schimb, preturile sunt mai mult decat convenabile. De exemplu, Cabana Uz Bence poate gazdui 50 de persoane in camere de 2, 4 si 6 paturi, prevazute cu bai comune. Pretul unui loc este, pana de Sarbatori si dupa, 200.000 de lei pe noapte. Hanul Valaszut dispune de doua dormitoare cu cate patru paturi si de unul unde pot fi cazate opt persoane. In aceasta perioada, pentru o noapte de cazare, aici trebuie sa scoateti din buzunar 250.000 de lei. De cele mai multe locuri de cazare - 60 - dispune Hotelul (Pensiunea, cum apare in pliantele de prezentare) Ozon. Tariful pe noapte, de persoana, ajunge la 400.000 de lei, pana in preajma Craciunului si dupa Anul Nou. Dar aceste tarife nu includ si masa. Dar nu trebuie sa va faceti griji, pentru ca aici puteti manca pe saturate cu foarte putini bani. Iar mancarea este excelenta. Si vinul fiert la fel.

Click
OMAT. Cabanierii se lupta cu fulgii de zapada care au acoperit treptele

GAZDE. Dar si localnicii va pot gazdui contra unei sume ce variaza intre 150.000 si 300.000 de lei pe noapte, in functie de conditiile de cazare oferite. Aveti de ales daca va gatiti singuri sau platiti gazdei sa bucatareasca ea. Pe aici sunt si foarte multe case de vacanta, ridicate de oameni de la Miercurea Ciuc sau Odorhei. Si la sfarsit de saptamana vin aici cu prietenii sau chiar le inchiriaza. La preturi negociabile", spune Sandor Horvat.

PLIN DE CRACIUN SI ANUL NOU. Din pacate, de Sarbatori nu mai sunt locuri de cazare libere, spun cabanierii. Pentru perioada Craciunului si a Revelionului rezervarile s-au facut inca din septembrie-octombrie, ne-a spus Benko Istvan, administratorul de la Ozon. Aceasta si pentru ca pachetul de Sarbatori propus este foarte atractiv: cinci zile de cazare, cu masa festiva si micul dejun incluse costa in jur de 17 euro de persoana. De Craciun si Revelion, nu veti gasi locuri cu mai putin de 400.000-500.000 de lei, sustine Sandor Horvat. Dar cabanierii il contrazic, spunand ca tarifele lor pentru perioada Sarbatorilor nu sunt decat cu 50.000-100.000 de lei mai mari. Fara masa inclusa.

OPINIE
Vin de cativa ani buni si ma simt mai bine decat pe Valea Prahovei. Este mai multa zapada si partiile sunt excelente, iar cazarea si masa sunt mult mai ieftine ca in alte statiuni - Zoltan schior pe partia Csipike

.

.

SERVIABILI
Oamenii de aici sunt deosebit de primitori. Din pacate, multi dintre ei vorbesc prost romaneste, motiv pentru care trebuie sa ai rabdare cand ceri o explicatie. Dar sunt deosebit de binevoitori si nu se lasa pana cand nu va lamuresc deplin, indiferent daca va intereseaza un loc de cazare sau detalii despre partii sau imprejurimi. Motiv pentru care va veti simti excelent aici. In plus, cabanierii va ofera posibilitatea inchirierii de echipament de schi si a unor plimbari cu sania trasa de cai. Tarifele nu au fost inca stabilite.
CAT COSTA CAZAREA IN HARGHITA
  • Pens. Pokat - Harghita Bai
    Numar stele: HH
    Perioada: pana la 30 decembrie
    Pret: 15 euro/pers/dbl

  • Pens. Ozon - Harghita Bai
    Numar stele: HH
    Perioada: decembrie, o noapte
    Pret: 10 euro/pers/dbl

  • Cabana Valaszut - Harghita-Bai
  • .
    Numar stele: HH
    Perioada: pana la 19 decembrie, o noapte
    Pret:250.000 lei/pers/4 pers

  • Pens. Castel - Lazarea

  • Numar stele: HH
    Perioada: decembrie
    Pret:11 euro /pers/dbl
    CAT COSTA CAZAREA IN HARGHITA
  • Pens. Daniel - Vlahita
    Numar stele: HH
    Perioada: decembrie, 5 nopti
    Pret: 5.600.000 lei/pers/ dbl

  • Hotel Fortuna - Baile Tusnad

  • Numar stele: HH
    Perioada: Craciun, 4 zile
    Pret: 180 euro/ pers/ dbl/ md

  • Hotel Fortuna - Baile Tusnad

  • Numar stele: HH
    Perioada: Revelion, 6 nopti
    Pret: 335 euro/ pers/dbl / ps

  • Cabana Lacul Sfanta Ana

  • Numar stele: HH
    Perioada: Revelion, 5 nopti
    Pret: 4 500 000 lei/pers/ dbl

    Legenda: sgl - camera cu un pat; dbl - camera dubla; * pret/zi; ** pachet turistic; pens. - pensiune
    ×