x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Ieri, profesorii au iesit in strada

Ieri, profesorii au iesit in strada

06 Oct 2004   •   00:00

Aproape 10.000 de profesori au participat la mitingul de ieri, de aproape trei ore, din Capitala. Dascalii sunt membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), cea care, in urma cu aproape trei saptamani, a refuzat semnarea acordului cu Guvernul de majorare a salariilor. FSLI este organizatia sindicala din invatamant cu cei mai multi membri, peste 150.000 in toata tara.

CATALIN PRUTEANU

La ora 11:00, Piata Revolutiei din Bucuresti era deja plina cu manifestanti. Profesorii, veniti din toata tara, isi agitau pancartele si baloanele colorate in directia unui camion de pe care liderii sindicali isi expuneau multimii revendicarile. Dragi prieteni, sunt aici pentru a protesta si a aduce in atentia Guvernului nemultumirile noastre, si-a inceput Cornea discursul. Scolile sunt insalubre, lucram cu material didactic depasit, din secolul trecut. Reforma in invatamant este inca incoerenta, a continuat liderul sindical.

TRADATORII! Manifestantii nu i-au iertat pe conducatorii celorlalte trei federatii sindicale din invatamant (Federatia Educatiei Nationale, Alma Mater si Spiru Haret), pentru pacea incheiata cu Guvernul, scandand Tradatorii! si Unitate!. In multime, Janeta Lascu, profesoara la Grupul Scolar Agricol V. Harnaj din Bucuresti, e de parere ca liderii celorlalte sindicate i-au tradat pe membrii acestora. Aurel Cornea a mai acuzat Guvernul ca isi permite sa ignore cea mai mare federatie din invatamant din Romania. E un abuz pe care noi, cei multi, nu-l vom accepta. Am primit oferte de la diferite partide politice. Ma angajez sa nu patez miscarea sindicala.

POEZII. Unele lozinci ale dascalilor au incercat o nota de originalitate: Cand nu vom mai putea rabda,/Cand foamea ne va rascula,/Hristosi sa fiti, nu veti scapa/Nici guvernand sau Cat sa fie spaga ca sa batem palma? Pe buget. Alte anunturi le erau adresate ministrului Athanasiu si premierului Nastase: Ministrul Athanasolu da Ă«StartulĂ» pentru parastasul invatamantului preuniversitar.

SPRE GUVERN. Dupa o ora de manifestatie in Piata Revolutie, dascalii au plecat in directia Pietei Victoria, la sediul Guvernului. Aici, liderul FSLI, Aurel Cornea, a depus un memoriu, urmand ca saptamana urmatoare, in functie de raspunsul autoritatilor, sa se decida continuarea protestelor, putandu-se ajunge pana la greva generala. Memoriul este inca un semnal. Acum am incheiat protestul, a declarat Cornea, in timp ce dascalii strigau ca nu vor pleca acasa. Adrian Nastase a propus un referendum pentru salariile noastre. Noi vrem sa se faca referendum pentru toti bugetarii, inclusiv pentru parlamentari, spune Constantin Videanu, cu 35 de ani vechime profesor la Scoala 133 din Capitala.

CAMPANIE

Mare Mucenic Gheorghe roaga pe Hristos Dumnezeu sa binecuvanteze pe mine, familia si prietenii, sa protejeze si sa ajute pe salvatorul parinte RA - Radulescu Aurel - care Ă«a imbracat camasa mortiiĂ». Cuvintele erau scrise pe pliantele impartite de cateva persoane la miting. Pliantele erau publicitate pentru Partidul Renasterea Romaniei. In programul de guvernare am remarcat infiintarea unui tribunal al poporului si eliminarea saraciei. Nu stiu daca am voie sa fac asa ceva. Dar pe tine ce te... grija?!, ne-a raspuns unul dintre cei care imparteau fluturasii la intrebarea daca are sau nu autorizatie.

MARS. Profesorii au manifestat pe traseul Piata Revolutiei - Piata Victoriei

×