x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old In vizita la duhurile junglei

In vizita la duhurile junglei

11 Sep 2004   •   00:00

AMAZON 2004

In casa fara pereti si fara usi din satul Shipetiari suntem primiti de Mateo, samanul locului. El ne-a pregatit o bautura care ne-a zguduit cu amareala ei, dar care ne-a purtat spre cel mai indepartat tarm al universului. Este prima oara cand cineva din afara comunitatii participa la stravechiul ritual. Am adormit apoi incet intr-un cerc strans de prietenie.

Licoarea eliberatoare a samanului alb

Cararile junglei amazoniene sunt necunoscute, la fel ca si cele pe care te poarta fiertura magica a samanului alb din satul Shipetiari.
SERBAN GEORGESCU - Shipetiari, Peru

A venit circul in sat. Cam asa aratam dupa zilele petrecute in jungla. Si ca intr-o dresura ieftina ne frecam de toti copacii, chinuiti de ranile si bubele care ne acopera din cap pana in picioare.

SOCIETATEA PERFECTA. Pe nesimtite, suntem adoptati de localnici. Ne plimbam peste tot si lipsa gardurilor ne dezvaluie o societate perfecta.

Machiguenga din satul Shipetiari sunt doar 20 familii din cele in jur de 6.000 de suflete care mai traiesc in Peru si universul lor plin de mistere ne ademeneste ca pe niste nestiutori ce suntem.

PENTRU EI SI PENTRU ELE. Planta din stanga se foloseste pentru arsuri, cealalta pentru dureri abdominale, iar florile din stanga sunt doar pentru ornament. Femeile folosesc cu succes pentru contraceptie o fiertura dintr-o radacina noduroasa, iar barbatii isi intaresc barbatia mestecand o anumita coaja de copac. Suntem invitati sa gustam din toate si pentru a nu ne dezamagi gazdele bagam in noi fel de fel de ciudatenii, fara a mai sti care la ce foloseste.

IN CASA FARA PERETI SI USI. Vom petrece noaptea la Mateo acasa. E omul care a venit cu noi din Cusco, imbracat cu o camasa gri si o haina veche. Mic de inaltime si putin timid, l-am ignorat politicos mai tot drumul. Sta izolat undeva in jungla cu sotia, fetita si papagalul Loro. Este samanul satului.

Ne zambeste intelegator si ne invita in casa lui fara pereti si usi. Samuel este discipolul sau si doar datorita lui vom fi initiati la una dintre cele mai vechi practici tribale din zona Amazonului. Este prima oara cand cineva din afara comunitatii participa la acest stravechi ritual si lucrul acesta amplifica importanta momentului.

FIERTURA MAGICA. Mateo a pregatit toata ziua fiertura de ayahuasca, cea care iti elibereaza mintea si spiritul, licoarea de baza a oricarui saman seripigari (saman alb). Este combustibilul mistic al acestei lumi fabuloase, in care realitatea si halucinatia sunt complementare si inseparabile.

Ne asezam in cerc in jurul oalei cu fiertura magica. Privim prin bezna noptii cum Mateo roteste incet jarul tigarii de foi. Pufaie spre noi si sopteste ceva. Sufla spre oala si canta incet. Bem dintr-o jumatate de nuca de cocos si amareala licorii ne zguduie adanc. Cana circula de la unul la altul impingandu-ne spre marginea necunoscuta a fiintei noastre. Spiritele junglei vin incet catre prada din asta seara. Inotam pe spate intr-o mare de culori, viziuni si spaime. Adormim incet intr-un cerc strans de prietenie.

FOTO

  • SPATE CU MODEL. Tantarii ne-au iubit sangele la maxim

    VRACIUL. Mateo este samanul satului, fire blanda si ingaduitoare

    AMAREALA TAMADUITOARE. Licoarea samanului din Shipetiari nu-ti satisface deloc papilele, dar iti indulceste sufletul si mintea

    ATRACTIE. Camera video starneste curiozitatea localnicilor deveniti brusc vedete

    CURIOZITATE. Copiii junglei au fost atrasi de aparatul de fotografiat

    AMAZON 2004 - galerie foto

  • ×