x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Invata de la toamna

Invata de la toamna

16 Noi 2004   •   00:00

La un ceas tarziu, de toamna, cand ascultam blues-uri si beam vin rosu discutand dulci nimicuri, un prieten a aruncat o intrebare, asa, ca intr-o joaca serioasa: Cum se agata femeile?...
de MIRCEA RADU

Trebuie ca e o tactica ceva, le zici in vreun fel..., a continuat flautistul, cel care pusese chestiunea pe tapet. Adica aplici aceeasi formula daca le intalnesti pe strada, in restaurante sau la petreceri?... . Doctorita de nas, gat si urechi, care statea langa el, l-a privit scurt, intrebandu-l muteste daca are importanta raspunsul. Dovada ca avea, el continua: Niciodata nu i-am inteles p-astia care indraznesc sa faca asa ceva. Uite, aveam in studentie un prieten care nu scapa nici o ocazie pentru a intra in vorba cu fete pe care le intalnea pe te miri unde. Nu conta ca ea era mai inalta decat el, ca era slaba snur sau grasa ca o budinca miscatoare, ca era maritata si avea peste 40 de ani - un tip care radea tot. Am fost de fata cand, amicul vazand o fata care statea la o masa distanta de noi, mi-a zis Ă«Mie-mi place de ea!Ă», si-n secunda doi a disparut!... Nu s-a dus langa ea, ci a iesit din barul in care ne aflam... Pana sa ma dezmeticesc, prietenul deja venise inapoi cu o floare, un trandafir rosu-purpura... S-a indreptat catre fata, s-a uitat fix in ochii ei si, cu un suras obraznic si timid, i-a zis Ă«Ti-a cazut floarea asta!Ă»...

Ha,ha! Misto tip! Mai stii unde sta?, a intervenit doctorita specializata in ORL, dar careia intre prieteni i se spunea Oculista, din cauza unui tic verbal - incepea frazele importante cu Vezi tu... .

Vezi tu, majoritatea barbatilor pe care i-am intalnit au fost niste curvari. Nu se puteau abtine sa nu se uite sau sa nu intre in vorba cu alte femei. Barbatii sunt niste porci adorabili! Asta e... Apoi, dupa ce si-a aprins un Kent lung, a continuat: Dar pe femeile care agata barbati le intelegeti?. Amicul Popa, caruia ii spuneam asa pentru ca asta-i era meseria, tinu sa-si spuna parerea. Am revazut acum cateva zile un film de o valoare exceptionala, o capodopera. Este vorba de Ă«Zorba GreculĂ». Si m-am gandit ca vorbele lui se potrivesc cu ce discutam noi aici... Eroul principal spune: Ă«Daca o muiere doarme singura, face de rusine tot neamul barbatesc. Dumnezeu este marinimos, dar exista un pacat pe care nu-l poate ierta: cand o muiere il cheama pe barbat... si el nu se duce!.

Am ras toti si ne-am bucurat, pentru ca ne convenea sa credem ca exista un astfel de Dumnezeu. Asa stand lucrurile, Judecata de Apoi nu este altceva decat o discutie relaxata cu Tatal.

In drum spre casa, m-am tot gandit la ce-a spus Popa. Si-mi pare rau ca nu mi-a iesit Dumnezeu in cale ca sa-l intreb: Dar daca femeia e maritata, Doamne? Ce ne facem atunci?
×