x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Kalinderu este cea mai noua partie din tara

Kalinderu este cea mai noua partie din tara

23 Noi 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA

Romanii amatori de schi care aleg Busteniul vor gasi din acest sezon o partie amenajata la standarde occidentale. Telescaun cu cabine acoperite si patru scaune incalzite, tunuri automate de zapada, restaurante de tip fast-food, toate pe partia Kalinderu. Partie de schi moderna, telescaun cu cabine acoperite si capacitate de patru locuri, tunuri de zapada automate sunt toate oferte speciale pentru turistii amatori de schi care aleg Busteniul.
MIRUNA MIHALCEA, EUGENIA MIHALCEA

Continuare

Click
ULTRAMODERN. Turistii din telescaun sunt protejati de vant de o cupola din plastic
Impatimitii schiului gasesc la Busteni, incepand cu acest an, cea mai moderna partie de pe Valea Prahovei. Daca pana acum, orasul nu a beneficiat de un domeniu organizat corespunzator pentru practicarea sporturilor de iarna, din luna decembrie a acestui an, amatorii de schi au la dispozitie partia Kalinderu, organizata la standarde europene.

LANSARE. Inaugurarea oficiala a partiei va avea loc la 18 si 19 decembrie, chiar inaintea Sarbatorilor de iarna si o data cu deschiderea sezonului de schi. Cu toatea acestea, in cazul in care conditiile atmosferice vor fi prielnice pana la deschiderea oficiala, amatorii vor putea schia pe Kalinderu.

CARACTERISTICI. Partia veche de la Kalinderu a fost astfel amenajata si modernizata ca sa poata fi utilizata pentru concursuri, agrement si practicarea schiului de performanta. Lungimea este de 1.500 de metri, ceea ce-i va bucura cu siguranta pe toti turistii dornici sa parcurga trasee schiabile cat mai lungi. E bine ca profesionistii sau amatorii de senzatii tari sa afle ca partia are doua portiuni cu inclinatie mare, si deci cu grad sporit de dificultate la coborare, si alte trei portiuni cu inclinatie medie. Chiar daca toate trasaturile partiei sunt in conformitate cu standardele de omologare, inclusiv latimea, de aproximativ 40 de metri, Kalinderu nu a fost inca certificata, aceasta urmand sa se petreaca in intervalul 1-10 decembrie. Tot atunci va fi omologat si telescaunul.

DOTARI. La Kalinderu se gaseste cea mai moderna instalatie de telescaun de pe Valea Prahovei. Aceasta va putea transporta circa 1.200 de persoane la fiecare ora, cate patru in fiecare cabina. Alt avantaj pe care il ofera turistilor telescaunul este acela ca vor putea cobori in conditii de siguranta, cu cabina oprita la destinatie. Instalatia va functiona permanent, cu o viteza de 5 metri pe secunda, durata transportului de la un capat la altul fiind de aproximativ 4 minute. Turistii au la dispozitie 37 de cabine pe linie, care se succeda la intervale de 15 secunde. Pe timpul noptii, cabinele vor fi adapostite in garajul special amenajat, iar dimineata, la prima ora, turistii vor gasi scaunele gata incalzite! Pentru moment, pretul nu este fixat, insa primarul din Busteni sustine ca acesta nu va depasi media de pe Valea Prahovei, ba mai mult, se preconizeaza un pret promotional. Localnicii vor beneficia cu siguranta de un set de reduceri. In principiu, acestea vor fi aplicate copiilor, iar adultii care schiaza in mod regulat vor beneficia si ei, probabil, de cartele speciale cu calatorii incluse, la un pret special.

TERENUL SCHIABIL. Amatorii de schi nu numai ca vor avea de anul acesta partie la Busteni, dar va fi una schiabila de-a lungul intregului sezon (15 decembrie - 31 martie). Asta datorita celor 4 tunuri pentru producerea zapezii artificiale. Doua dintre ele se vor afla permanent in zonele cu grad mare de dificultate ale partiei, tocmai pentru ca acolo schiorii fac virajele cele mai multe, tocind terenul. Tunurile sunt actionate automat si suporta rotiri de 180 de grade, spre deosebire de cele existente pe partiile din Azuga si Predeal, care sunt actionate manual si sunt fixe. Avantajul celor mobile? Nu se creeaza mormane de zapada, aceasta fiind distribuita uniform.

SERVICII. Si ca sa fie totul in regula, turistii care ajung inghetati de frig la baza partiei vor avea la dispozitie un fast-food unde pot servi o ceasca de ceai sau de cafea. Acelasi tip de serviciu se afla in proiect si pentru zona superioara, numai ca lucrarile s-au oprit din cauza vremii nefavorabile constructiei. Totusi, au fost amenajate corturi unde turistii pot face un scurt popas... in acelasi scop.

PROIECTE. Responsabilii proiectului de la partia Kalinderu se gandesc deja sa-l extinda. Planurile cuprind deja constructia unei cabane turistice de trei stele si, nu in ultimul rand, constructia unei alte partii. Motivul este simplu. Datorita standardelor moderne la care functioneaza telescaunul de la Kalinderu, nu este exclus ca afluxul mediu pe ora de turisti schiori sa duca la sufocarea partiei. Un alt proiect care se afla in curs de derulare este parcarea. Aceasta este programata sa cuprinda aproximativ 1.000 de locuri, insa, ca si in cazul cabanei, lucrarile au fost oprite pentru moment din cauza conditiilor meteo neprielnice. Si, in sfarsit, turistii ar putea fi interesati sa afle ca la anul se preconizeaza instalarea unui sistem ultramodern de iluminat partia.

INAUGURARE
Foarte multi turisti au auzit de noua partie si de abia asteapta inaugurarea. Va fi o mare petrecere, cum nu a mai fost pana acum la o partie, vor fi concursuri de schi fond, de schi alpin pentru juniori si veterani (fosti campioni) si demonstratii de motoscutere. Partia va fi decorata in spiritul iernii si al Sarbatorilor de iarna - Emanoil Savin, Primarul din Busteni
×
Subiecte în articol: schi turistii partie kalinderu