x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Lasati copiii sa mearga la schi

Lasati copiii sa mearga la schi

21 Ian 2005   •   00:00

PARTIEEE!
Schiul este unul dintre cele mai bune sporturi pentru copii. Potrivit medicilor pediatri, schiul le dezvolta celor mici viteza de reactie, le mareste forta si le invinge teama. Varsta cea mai potrivita pentru a va da copilul la schi este de 4 ani.
ALEXANDRU NASTASE

LECTIE. Medicii recomanda ca cei mici sa invete sa schieze numai de la instructorii autorizati
Medicii pediatri recomanda ca cei mici sa practice schiul inca de la varstele cele mai fragede. Schiul este un sport foarte bun pentru copii, in special datorita faptului ca este un sport controlat. Este recomandat in functie de particularitatile copilului, dar mai ales celor hipercinetici, adica celor care au foarte multa energie, care se joaca tot timpul, care nu ar sta o clipa locului, spune dr Doina Poenaru, medic pediatru la Spitalul CFR 2 din Bucuresti. Potrivit specialistilor, schiul le dezvolta copiilor atentia si capacitatea de a se coordona. Miscarile complexe executate in timpul unei coborari pe partie dezvolta ambidextria si le mareste forta. Este important pentru copii sa-si poata folosi ambele maini si schiul, in comparatie cu alte sporturi le solicita la fel de mult atat mana dreapta, cat si cea stanga. De asemenea, schiul le solicita la maximum concentrarea si orientarea in spatiu si timp si, in acest fel, ii maturizeaza, a spus dr Poenaru. Sportul pe partie mai este benefic si pentru dezvoltarea vitezei de reactie a copiilor, un alt element important al maturizarii.

AVANTAJE. Schiul ii face pe copii mai responsabili

VARSTA OPTIMA. Miscarea, sportul in aer liber nu poate decat sa le faca bine copiilor. Schiul are cateva avantaje in fata altor sporturi, in primul rand pentru ca se practica la munte, unde aerul este mai curat si mai proaspat, si in al doilea rand, datorita peisajelor deosebite din zonele montane. Acestea contribuie la dezvoltarea psihoafectiva a celor mici, a declarat dr Poenaru. Potrivit specialistilor, varsta optima la care poti invata sa schiezi este la 4 ani. La 3 ani este totusi devreme. Copiii invata intai sa urce o scara si abia apoi s-o coboare. La 3 ani, inca nu se descurca bine la coborare, deci practicarea schiului ar fi nepotrivita, a explicat dr Poenaru. La aceasta varsta, copiii nu stiu inca ce este frica si invata mai usor miscarile specifice. Potrivit medicilor pediatri, teama si chiar refuzul incep sa se manifeste in cazul copiilor mai mari de zece ani.

NUMAI CU INSTRUCTORI
Medicii pediatri recomanda si ii sfatuiesc pe parinti ca, in cazul in care se decid sa-si lase copiii la schi, sa-i duca pe acestia numai la instructorii autorizati. Este, pana la urma, un sport destul de dificil, pe care nu il poate practica oricine. De aceea este nevoie de instructori pregatiti, care sa-i invete pe pitici, spune dr Poenaru. Potrivit acesteia, schiul nu este recomandat in cazul copiilor cu afectiuni din nastere si nici ca sport de recuperare dupa accidente. In ceea ce priveste accidentele care se intampla pe partiile de schi, specialistii sustin ca in cazul copiilor, multe din traumatismele care pot aparea (precum fracturile) se vindeca mult mai usor decat in cazul adultilor.

Sarbatoare - Ziua indragostitilor pe partia Kalinderu

14 FEBRUARIE. De ziua lor, indragostitii pot participa la concursuri de schi
Zapada, munte, concerte. Si doua zile pline de dragoste. Ziua Indragostitilor va fi sarbatorita si pe partia Kalinderu din Busteni. Administratorii au pregatit concursuri, concerte si suprize pentru perechile care vor alege sa-si petreaca week-end-ul dragostei - 12-13 februarie - pe schiuri. Se spera ca distractiile vor dura cate opt ore, atat sambata, cat si duminica. Indragostitii isi vor putea face cunoscuta iubirea tuturor de pe partie, facandu-si declaratii de dragoste de la statia de amplificare. Doua dintre cabinele telegondolei vor fi decorate pentru perechi. Indragostitii vor urca gratis cu aceste cabine daca isi vor face declaratii de dragoste de la statia de amplificare. Organizatorii au in plan si cateva concursuri de schi pentru perechi. Acestea vor avea loc pe o portiune de dificultate medie a partiei, iar cuplurile vor concura unele impotriva celorlalte. Premiile nu s-au stabilit in totalitate, dar se pare ca vor fi oferite cateva nopti de vis in pensiunile din Busteni. Week-end-ul indragostitilor se va incheia cu doua concerte speciale.

CEA MAI TARE VACANTA LA SCHI
Predeal, Partia Clabucet, 13 ianuarie 2005 Fotografie trimisa de Ioan David Mandache (3 ani)
Esti pasionat de schi? Te distrezi de minune si vrei sa ne impartasesti experienta ta pe cele mai tari partii? Pune mana pe aparatul de fotografiat sau pe telefonul mobil si trimite-ne fotografia vacantei tale la schi la adresa partie@jurnalul.ro. Cele mai spectaculoase fotografii vor fi date la ziar.

CUM SE SCHIAZA

Salvamont:

Pentru apeluri de urgenta legate de incidente pe partie, numarul unic este: 0725-82.66.68
×
Subiecte în articol: schi schiul