x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Licitatie pentru cardurile internationale studentesti

Licitatie pentru cardurile internationale studentesti

22 Sep 2004   •   00:00

Furnizorul cardurilor unice pentru studenti va fi ales prin licitatie la solicitarea Ministerului Educatiei.

EUGENIA MIHALCEA

Ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu, a declarat ca, desi exista o optiune a studentilor in acest sens, desemnarea trebuie facuta in conditiile legislatiei privind achizitiile publice. Athanasiu a aratat ca studentii s-au pronuntat in favoarea introducerii unui card unic, care sa includa toate facilitatile prevazute pentru aceasta categorie de tineri. Printre acestea se numara si reducerea tarifelor pentru transport si alte facilitati finantate din bugetul de stat.

DISCUTII. Ministrul Educatiei a amintit ca, la 3 septembrie, Consiliul National al Studentilor (CNS) a ales cardul ISIC (International Student Identity Card). Acest card, acceptat in 113 tari ale lumii, ofera numeroase servicii cu discount, atat pentru studenti, cat si pentru profesori, respectiv bilete de avion cu reducere, bilete pentru transportul urban in strainatate, intrari la muzee. Optiunea studentilor trebuia exprimata intr-un cadru institutional, astfel ca a fost dezbatuta in cadrul Consiliului National al Studentilor, la 3 septembrie, cand a fost ales cardul ISIC. Aceasta propunere trebuie sa aiba insa si acordul ministerului, a declarat Alexandru Athanasiu.

LEGALITATE. Ministrul Educatiei a aratat ca ministerul ia in considerare propunerea CNS, dar ca, potrivit legii, atribuirea unui astfel de serviciu se poate face doar prin achizitie publica. CNS a solictat un card unic si l-a si denumit. Totusi, Ministerul Educatiei este responsabil de aplicarea legii si de legalitatea oricarei proceduri, iar noi nu ne derogam de la aceasta sarcina, a afirmat Alexandru Athanasiu.

Este vorba despre achizitia unui serviciu. Astfel, in perioada urmatoare vom lansa o licitatie pentru a se vedea care sunt acele firme care pot furniza un card care sa satisfaca cererile studentilor, a spus ministrul Educatiei.

CONDITII. In organizarea licitatiei se vor avea in vedere tipul de beneficii, oportunitatile oferite, precum si costul lor, care nu trebuie sa fie mare ori sa genereze probleme, a spus ministrul, adaugand ca la licitatie poate participa oricine poate oferi conditiile cerute, fiind ales cel mai potrivit dintre toti.

Ministrul a aratat ca parcurgerea acestei proceduri este impusa atat de lege, cat si de necesitatea ca achizitia unui astfel de serviciu sa se faca transparent si corect, pentru a inlatura orice suspiciune.

ALEGERE

La sedinta din 3 septembrie, Consiliul National al Studentilor a discutat despre necesitatea crearii unui sistem de facilitati si discount-uri pentru studenti, prin implementarea si in Romania a unui card national de identitate al studentilor. Cele trei propuneri luate in discutie au fost ISIC, Euro 26 si SBC. Propunerea SBC a fost prima descalificata, deoarece nu este un sistem international. Reprezentantii ISIC si Euro 26 au fost invitati in fata Consiliului pentru a-si prezenta oferta si a raspunde la intrebarile studentilor. ISIC a fost votat si sustinut de membrii CNS sa devina card national de identificare a studentilor, cu 24 de voturi pentru si 14 abtineri.
×
Subiecte în articol: studenţilor card