x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Materii noi in anul de completare

Materii noi in anul de completare

07 Ian 2005   •   00:00

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a aprobat planurile-cadru de invatamant pentru clasa a XI-a - an de completare, ce va fi urmat din toamna lui 2005 de absolventii scolilor de arte si meserii (SAM) care vor dori sa isi continue studiile la liceu.

Astfel, elevii care vor urma acest an de completare vor avea 1.197 de ore de studiu pe an pentru discipline din sase arii curriculare: limba si comunicare (limba si literatura romana si doua limbi moderne), matematica si stiinte ale naturii, om si societate (istorie, geografie, economie), educatie fizica si sport, consiliere si orientare vocationala, dar si tehnologie. Printre disciplinele aferente ariei tehnologice se numara informatica, precum si discipline de specialitate si ore de practica corespunzatoare domeniului profesional absolvit in cei doi ani de SAM.

COMPLEXITATE. Practic, elevii din acest an de completare nu se vor pregati numai pentru ciclul superior al liceului, ci isi vor continua si studiile urmate la scoala de arte si meserii, a precizat directorul pentru invatamant preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), Liliana Preoteasa. Aceasta a adaugat ca programele de studiu pentru disciplinele din acest an de completare vor fi elaborate pana la sfarsitul lunii ianuarie, iar pe baza acestora se vor organiza ulterior si licitatiile pentru manuale.

ADMITERE
Deoarece numarul de locuri in clasele a XI-a - an de completare va fi mai mic decat cel al numarului de elevi aflati in clasa a X-a la scolile de arte si meserii, in vara lui 2005 se va organiza o sesiune de admitere in aceste clase, conform ordinului ministrului Educatiei si Cercetarii din 9 septembrie 2004. Astfel, vor putea candida pentru anul de completare numai acei elevi care au absolvit SAM si au obtinut si certificatul profesional, iar admiterea se va face pe baza mediei dintre media generala pentru clasele a IX-a si a X-a si media obtinuta la disciplinele tehnologice studiate in acesti doi ani.

×
Subiecte în articol: completare