x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Mediatori pentru copiii imigranti

Mediatori pentru copiii imigranti

21 Sep 2004   •   00:00

Ministerul Educatiei spaniol cere o retea de mediatori pentru Castello, pentru ca cifra scolarilor imigranti s-a multiplicat cu 11 din 1997. Cei mai multi copii imigranti in Spania sunt cei romani, informeaza cotidianul valencian Levante.

GABI GOLEA

Daca in 1997 in scolile spaniole erau 682 de copii, pentru anul scolar 2004-2005 s-au inscris aproape 8.000 de copii de imigranti. Autoritatile spaniole spun ca cifra se va mari simtitor in urmatorii doi ani, pentru ca Spania primeste in continuare muncitori straini.

Aceasta crestere a numarului de scolari imgranti nu a fost insotita si de politici de integrare adecvate, nici de cresterea de personal in scoli si nici de materiale didactice, conform spuselor reprezentantului Ministerului spaniol al Educatiei, Isabel Escudero, si ale responsabilului de cultura al regiunii, Montse Ferrer. Ambii au spus, conform ziarului spaniol, ca nici oficiile de ajutor social si nici inspectoratele nu au planuri de a-i integra pe nou-veniti.

CRITICI. O alta problema importanta este aceea ca nu exista o distributie echilibrata a populatiei imigrante intre centrele publice si cele semiprivate, iar institutiile care ar trebui sa ofere ajutor, precum primaria sau consiliul local, nu dau informatii despre aceasta problema, tocmai pentru ca nu o cunosc foarte bine. Pe de alta parte, reprezentantii ministerului au spus ca, desi pe 3 septembrie s-au inmatriculat 300 de elevi imigranti, in centrele semi-private nu a fost trimis nici un elev. Mai mult, procentajele de distributie a copiilor de imigranti in scolile din Castello arata ca 74% din acestia se duc in scoli publice, iar restul de 26% merg in scoli semiprivate sau private.

×