x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Micii intreprinzatori isi cauta sedii noi

Micii intreprinzatori isi cauta sedii noi

13 Noi 2004   •   00:00

TENDINTA - Platformele industriale semicentrale incep sa fie modernizate

Tot mai multe firme mici doresc sa-si mute sediile din apartamentele de la bloc in spatii mai incapatoare sau in locatii mai bine plasate. Ele se indreapta spre fostele zone industriale amplasate semicentral sau sedii in vile.
DANIELA IVAN

REAMENAJARE. Novo Park este una din cele patru cladiri de pe platforma Pipera care se renoveaza acum
Piata imobiliara de birouri destinate firmelor mici si mijlocii (IMM) a inceput sa se formeze, apreciaza analistii imobiliari. S-a creat astfel necesitatea unei piete dedicate acestor companii, sustin reprezentantii agentiei imobiliare ESOP. Companiile mici au de ales intre un spatiu intr-o zona semicentrala amplasat intr-un imobil de birouri de clasa inferioara sau intre o vila amplasata central.

VILE. Sunt clienti pentru care trebuie sa existe cladiri in centrul orasului, deoarece sunt companii pentru care imaginea si notorietatea sunt esentiale, a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP. Acestea se orienteaza sa inchirieze vile, care ocupa o pozitie strategica pe piata imobilelor pentru IMM-uri. Avantajele sunt date de nivelul chiriilor mai scazute fata de alte imobile din zona, circa 8-12 euro/mp, locatie adaptabila unei firme mici, costul de intretinere mai redus si existenta locurilor de parcare.

Daca din punctul de vedere al pretului vilele sunt apropiate de birourile clasa C, din punctul de vedere al calitatii si imaginii oferite acestea rivalizeaza cu spatiile clasa B, rezultand un avantaj competitiv fata de ambele categorii, a declarat Mirela Manea, marketing manager ESOP. Ea a mai opinat ca existe vile, cu o arhitectura in stil clasic, care prin renovare devin spatii de o prestanta deosebita, sunt adesea variante preferate chiar si de companiile mari, ce cauta spatii de calitate superioara, cum ar fi firmele de avocatura (Miculita & Asociatii), de publicitate si media (Graffitti BBDO, Ogilvy etc).

PARCURI. Exista si firme pentru care nu locatia este cel mai important lucru, ci o suprafata mare pe un singur nivel, de preferinta intr-un spatiu deschis, adica fara compartimentari, locuri de parcare cat mai multe, acces usor si vecinatatea unei civilizatii. Desigur, toate acestea la un pret de inchiriere cuprins intre 7-12 euro/mp. Acest tip de spatii sunt cautate de companiile de talie medie, care activeaza in IT si software, care pun pret pe functionalitate si au bugete mai mici pentru inchiriere.

CLASA B. Insa, exista si firme mici si mijlocii care si-au schimbat optica si au inceput sa priveasca cu mai mult interes chiar catre cladirile de clasa B, unde chiria este intre 11-13 euro/mp. Avantajele unui imobil de clasa B constau in conexiune la Internet, climatizare, locuri de parcare mai multe, suprafete deschise intre 150-2.000 mp, precum si unele cerinte la nivel de imagine. Asa se explica de ce rata de ocupare pentru spatiile de nivel secund a scazut la 15%, fata de 30% in 2001, in conditiile in care firmele mari se muta din aceste locatii in cladirile de sticla si otel ridicate in inima Bucurestiului sau in nord.

La jumatatea anului 2004, s-a observat pe piata chiar o criza de spatii clasa B, in zona de nord a Capitalei. Cladirile etalon: Strauss BC, Puccini BC, HCS BS, INES BC, Zorileanu BC, au atins o rata de ocupare de 100%. Numeroase companii au fost obligate sa-si reorienteze cautarile pe segmentul spatiilor in vile, a declarat Mirela Manea, marketing manager la agentia imobiliara ESOP.

ZONA PIPERA A AJUNS CASA IMM-URILOR
Platforma Pipera este prima zona din Bucuresti care a demonstrat ca locatiile semicentrale au potential, iar parcul de afaceri IRIDE este un exemplu in acest sens. Platforma are o serie de avantaje deloc de neglijat: este situata in apropierea zonelor rezidentiale din nordul Capitalei, ofera acces la metrou si mijloace de transport in comun, existenta unor clienti importanti, precum Raiffeisen Bank, Wella, Whirlpool, Nestle, JTI, Orange, in parcul IRIDE. Acum, in Pipera se renoveaza o serie de cladiri vechi - Novo Park, Electronica, Conect, insa nu se mai construieste nimic nou, cu exceptia parcului IRIDE. Conect este o cladire P + 5 care ofera 1.800 mp pe etaj, retea de date si voce, climatizare, accesul prin trei lifturi moderne si un lift de marfa, locuri de parcare suficiente in curtea proprie. Vor exista si alte dotari interesante la parter, receptie, sali de conferinta, cofetarie, declara Alexandru Petrescu. El adauga ca spatiile din aceasta cladire vor fi disponibile incepand cu luna decembrie 2004. Pe platforma vor exista la finele acestui an peste 53.00 mp de spatii renovate in cateva cladiri, precum Pompei BC, Conect, Novo Park sau Aerofina.

CERINTE
  • Suprafata mare pe etaj, intre 400-1.000 mp, de preferinta open;
  • Finisaje si dotarile in conformitate cu profilul companiei;
  • Locuri de parcare mai multe;
  • Accesul usor, vecinatatea unui metrou sau mijloace de transport in comun;
  • Buget intre 7-12 euro/mp.
  • ×
    Subiecte în articol: clasa