x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Ministrul Educatiei someaza universitatile

Ministrul Educatiei someaza universitatile

05 Ian 2005   •   00:00

Institutiile de invatamant superior care nu si-au ales rectorii trebuie sa-si intocmeasca dosarele pana la 1 februarie.

EUGENIA MIHALCEA

FUNCTIE. Mircea Miclea a decis sa informeze cetatenii despre hotararile pe care le ia
Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara a fost notificat de catre ministrul Educatiei, Mircea Miclea sa stabileasca pana la 1 februarie 2005, calendarul derularii alegerilor pentru functiile de conducere. Ordinul de confirmare a rectorului ales de Universitatea de Medicina si Farmacie Ă«Victor BabesĂ» din Timisoara reprezinta conditia necesara pentru a putea semna contractele institutionale de finantare pe anul fiscal 2005 si de a primi fondurile bugetare necesare functionarii acestei institutii, inclusiv a celor alocate pentru salarizarea personalului didactic si auxiliar, a declarat ministrul Mircea Miclea.

PARTICULARELE. De asemenea, o a doua notificare a ministrului Educatiei vizeaza structura de conducere a universitatilor particulare acreditate. Am sesizat Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare in legatura cu faptul ca exista institutii de invatamant superior particulare care, fie nu au organizat alegeri, cum este cazul Universitatii Romano-Americane din Bucuresti, Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir din Bucuresti, Universitatii George Baritiu din Brasov, Universitatii Apollonia din Iasi, Institutului Teologic Romano-Catolic din Bucuresti, fie acestea s-au facut cu incalcarea legislatiei in vigoare - Universitatea Petre Andrei din Iasi si Universitatea Spiru Haret din Bucuresti.

TRANSPARENTA. Din aceste considerente, Mircea Miclea a solicitat Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare sa faca vizite de evaluare la fiecare dintre aceste universitati particulare acreditate si sa-i prezinte rapoartele de evaluare pana la 1 februarie 2005. Pentru ca toate hotararile pe care le ia sa fie facute publice imediat dupa adoptare, Miclea a dispus realizarea unui buletin informativ.

ADMITEREA
Referitor la sistemul de admitere in clasa a IX-a, sau la schimbari care ar putea surveni in organizarea examenului de bacalaureat, ministrul Educatiei, Mircea Miclea a spus ca o data stabilite regulile jocului, nu le vom schimba in nici un fel. Ministrul este de parere ca nu se poate schimba de la an la an modul in care se face evaluarea elevilor, pentru ca se introduce tensiune artificiala si se face sistemul nepredictibil, iar elevii nu mai stiu ce sa invete. Stiind care sunt materiile de bacalureat, elevii din liceu se focalizeaza doar pe cele care constituie probe ale acestui examen. Probabil va trebui sa studiem mai amanuntit sistemul britanic, unde elevii isi aleg o serie de discipline, considerate de ei majore si unele minore, spune Miclea.

PROIECTE
Mircea Miclea, ministrul Educatiei si Cercetarii a declarat ca in primul rand, sunt cateva lucruri care trebuie rezolvate. Probleme care se refera la gestiunea imediata a sistemului. Intai trebuie finalizata situatia rectorilor la universitatile care nu au organizat inca alegerile. In al doilea rand, trebuie discutate si finalizate programele pentru clasele a XI-a si a XII-a chiar in aceasta luna, a precizat Miclea. De asemenea, ministrul a afirmat ca va face un calcul al impactului relaxarii fiscale asupra salariilor profesorilor, pentru a respecta deadline-urile in legatura cu cresterile salariale. Aceasta relaxare fiscala va aduce o crestere a veniturilor nete ale personalului didactic, este de parere Mircea Miclea.

×
Subiecte în articol: mircea ministrul miclea