x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old OMUL INVIZIBIL

OMUL INVIZIBIL

02 Noi 2004   •   00:00

de MIRCEA RADU
Pustiul trase cu sete din paiul cufundat in pahar. Inghiti bautura acidulata si ragai lung, strambandu-si buzele, asa cum vazuse intr-un film comic, la televizor.

- Porcule!, ii spuse fata care era langa el. Tu chiar nu esti deloc atent la ce iti spun?
- Ba da... citeai dintr-o carte, despre anul 1963. Anul in care bunica-mea l-a cunoscut pe Omul Invizibil.
- Iti bati joc de mine?
- Nu, asta chiar a existat! Asa-i zicem noi toti, in familie, tipului care a marcat-o pe batrana. Ne povesteste despre el, din cand in cand, desi nimeni nu l-a cunoscut. Nici macar mama... Deh, un mare amor, care a durat cateva luni...
- Aha, bine... Fata isi inmuie degetul in gura, dadu pagina si citi: ...Premiul Oscar a fost castigat de pelicula Tom Jones, iar cel mai bun actor a fost desemnat Sidney Poitier. Ai vazut filmul asta?
- Nu, dar pot sa-mi imaginez..., raspunse pustiul, aruncandu-si ochii oblic, in sus.
- Cum sa-ti imaginezi un film pe care nu l-ai vazut?
- Nu asta... ma pot gandi ca, in seara cand in America se decernau Premiile Oscar, chiar cand Sidney Poitier intindea mana dupa statueta, aici, in Romania, bunica-mea ii dadea bratul ei Omului Invizibil. Era prima lor iesire, intr-o plimbare, la sosea.
- Ha, ha! Imi place jocul asta de-a imaginatia! Hai sa-l continuam! Fii atent aici: In Marea Britanie se iveau zorii unui fenomen ce avea sa fie denumit Beatlemania - The Beatles ocupasera primul loc in top cu piesa From Me To You!
- Pentru ca relatia dintre ei se anunta una de lunga durata, dar si pentru ca afara incepuse sa ploua, isi continua pustiul povestea, bunica-mea accepta invitatia de a merge acasa la el. Tipul statea singur, undeva in apropierea Garii de Nord, am inteles ca pe Bulevardul Duca...
- A avut loc primul transplant de ficat, efectuat de doctorii Moore si Starzl, zise fata cu un glas cantat, a izbanda. Ce-o mai fi facand pacientul? O mai trai?
- Chiar atunci cand doctorul Moore facea incizia, ea se abandona in bratele lui, soptind: Sa ai grija! Sunt virgina!.

Fata chicoti scurt, ii facu semn cu mana la gura, sa taca, si continua:
- Pe 22 noiembrie 1963, presedintele Kennedy este impuscat mortal in timpul unui turneu in Dallas. Comisia pusa sa investigheze cazul ajunge la concluzia ca a fost vorba de un singur asasin, Lee Harvey Oswald.
- Pe cat ai zis?, o intreba baiatul oprindu-se din rontaitul paiului.
- Pe 22 noiembrie...
- Pe 22 noiembrie 1963?! Atunci s-a nascut mama...

Expresia de mirare de pe chipul ei fu inghitita de intuneric. Murise lanterna... Dupa ce trecura momentele de teama si deruta, in care nici unul nu scosese un cuvant, se auzi vocea ei:

- Si alte baterii nu mai avem... ti-am spus sa nu plecam asa la munte, izmene pe calator! Cu atat mai mult cu cat stiam ca vom innopta in cort! Acum ce ne facem? Pentru ca pustiului nu i se auzea decat respiratia si pentru ca nu mai putea suporta tacerea lui, il mai intreba o data, ridicand usor tonul:
- Ce ne facem acum?
- Nimic... o sa dormim. Ma gandeam... ce chestie?! La fel de brusc, cum s-a stins lanterna asta, s-a oprit si relatia bunicii mele cu acel tip. Tare cred ca l-a mai iubit daca il mai pomeneste si acum... Am tras cu urechea odata la o cearta intre ea si maica-mea si am auzit-o zicand: Pana si pata aia de pe sold o ai! La fel ca el!....

Fetei i se facu dintr-o data frig si simti un nod in gat. Intinse mana dupa sticla de votca, o duse la gura si trase o dusca.
- Cum zici ca il chema pe tip?
- Nu stiu. Ti-am spus doar ca a avut o relatie cu bunica-mea in 1963, ca statea pe langa Gara, ca avea un semn pe soldul stang...
- ... Si ca are un copil din flori. Adica mama ta!, ii continua ea fraza.
- Da, ma rog, spuse el stanjenit. Cam asa ceva...

Fata mai trase un gat de tarie, apoi inca unul. Se apleca asupra pustiului si il saruta pe obraz a durere, dragoste si neputinta. Apoi ii sopti la ureche un nume.

- Omul Invizibil a fost bunicul meu!... Si al tau!...

Noapte buna!
×