x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Oportunitate - Joburi pentru studenti in SUA

Oportunitate - Joburi pentru studenti in SUA

09 Oct 2004   •   00:00

Studentii pot munci pe perioada de vara in SUA pentru 5,15 dolari pe ora. Inscrierile au inceput.
EUGENIA MIHALCEA

Programul, derulat de Student Travel, se adreseaza studentilor la zi, chiar si la master, dar care nu sunt in an terminal si care nu au mai mult de 27 de ani. Acesta le asigura posibilitatea de a munci in SUA pe perioada vacantei de vara. Studentii care pleaca in astfel de programe, prin cele circa 35 de firme intermediar din Romania, aduc in tara anual intre 12 si 15 milioane de dolari. De la noi anul trecut au plecat aproximativ 3.500 de studenti.

OPTIUNI. Sponsorul programului este Council on International Educational Exchange, care ajuta tinerii in obtinerea documentelor necesare pentru viza, respectiv asigura supraveghere si asistenta in SUA pe toata perioada desfasurarii programului. Dupa ce studentul a depus toate actele necesare inscrierii in program, va fi programat la un interviu cu unul dintre reprezentantii firmei. Interviul va viza mai ales experienta de munca anterioara, domeniul in care doreste sa lucreze si cunostintele de limba engleza. Studentii isi pot gasi singuri locurile de munca pe Internet prin optiunea independent. Aceasta inseamna ca tanarul nu poate folosi informatiile oferite pe site-ul firmei, adica o lista cu mai mult de 200 de website-uri, modalitati de redactare a CV-ului, cum sa contactezi angajatorii. In acest caz, angajatorul va completa si semna oferta de munca si o va trimite prin fax. De asemenea, trebuie semnata si de student si depusa la Student Travel.

TARG. Pentru cei care nu-si gasesc singuri un job exista optiunea Baza de date, care asigura acces la o gama larga de locuri de munca. Daca studentul este acceptat intr-un anumit loc de munca, va primi o oferta si instructiuni din partea angajatorului american prin intermediul bazei de date. Odata acceptata oferta de munca, trebuie pastrata pe intreaga perioada a contractului, iar tanarul achita o taxa de 50 de dolari. Mai exista si un targ de locuri de munca, unde se poate beneficia de un loc de munca asigurat de CIEE. Pentru targul de locuri de munca organizat in Romania, la care participa angajatori americani, trebuie achitata suma de 100 de dolari. Pentru mai multe detalii puteti accesa www.studenttravel.ro.

COSTURI

Taxa de inscriere pentru a aplica la acest program este de 5.000.000 de lei. Un calcul general arata ca pentru a ajunge sa lucrezi in perioada de vara in orice stat din SUA trebuie sa scoti din buzunar in jur de 1.300-1.400 de dolari. Dar, cu toate acestea, studentii care au plecat anii trecuti s-au intors in tara si cu 5.000-6.000 de dolari.

Ce costuri trebuie sa suporti? Taxa de program: 480 USD; Taxa SEVIS (introdusa de Guvernul SUA incepand de la 1 septembrie 2004): 35 USD; Optiunea baza de date: 50 USD; Optiunea plasament: 100 USD; Sesiune de orientare in SUA (optional): 60 USD; Taxa de viza: 100 USD; Biletul de avion, in jur de 600 USD.

CONDITII

Pentru a aplica pentru un loc de munca pe vara in Statele Unite ale Americii trebuie sa ai varsta cuprinsa intre 18-27 de ani, sa fii student la zi, la o universitate de stat sau particulara acreditata, dar nu in ultimul an de studiu, sa ai o situatie scolara buna, sa ai cunostinte de limba engleza care sa iti permita sa lucrezi intr-un mediu american. De asemenea, toti tinerii care au mai participat la acest program si indeplinesc conditiile prezentate mai sus pot aplica din nou.

LOCURI DE MUNCA

Daca vreti sa lucrati pe vara in SUA puteti opta pentru a fi ospatar, spalator de vase, camerista, in statiunile turistice sau in domeniul hotelier: camerista, receptioner, caraus, ajutor la curatatorie, la intretinerea hotelului, in restaurantul hotelului. In magazine puteti lucra ca si casier, asistent de vanzari sau puteti presta munca de birou. In parcurile de distractie sunt disponibile joburi de ajutor in mentinerea parcului, vanzator de popcorn, vanzator in diverse magazine de suveniruri. Daca aveti abilitati in domeniul asigurarii pazei puteti alege paznic in locatii precum centre de afaceri, constructii, parcari.

ACTE

Pentru a aplica trebuie sa depui urmatoarele documente:

1. Formularul de inscriere completat pe calculator sau cu cerneala de culoare neagra si majuscule - este important ca toate datele sa fie corecte. Principala cale de comunicare intre aplicanti si Student Travel este prin e-mail, asa ca trebuie sa fii sigur ca adresa ta de e-mail este scrisa corect. Dupa depunerea dosarului este bine sa-ti verifici casuta postala electronica in mod regulat. De asemenea, este nevoie ca unul dintre profesorii de limba engleza sa completeze si sa semneze sectiunea din formularul de inscriere care se refera la abilitatile lingvistice.

2. Formularul Termene si Conditii, care este inclus in Formularul de inscriere, semnat.

3. Fotocopie a carnetului de student inclusiv prima pagina care poarta sigla universitatii, precum si paginile care contin notele.

4. Adeverinta de student cat mai recenta.

5. Fotocopie a actului de identitate.

6. Fotocopie a pasaportului cu vizele anterioare.

7. Trei fotografii tip pasaport conform cerintelor formulate de Ambasada SUA (5x5cm, fond deschis, cu parul prins la spate, fara ochelari si cercei).

8. CV in limba engleza.

9. Fisa personala completata pe calculator sau cu cerneala de culoare neagra si majuscule, avand grija ca toate datele sa fie corecte.

10. Contractul de munca completat si semnat de catre angajatorul american, iar daca nu il aveti, il puteti depune la o data ulterioara.
×
Subiecte în articol: student munca