x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Pictura de El Greco, expusa dupa 40 de ani

Pictura de El Greco, expusa dupa 40 de ani

18 Oct 2004   •   00:00

Un tablou al pictorului El Greco, care a fost descoperit din intamplare acum 40 de ani in Polonia, va fi expus in sfarsit, potrivit editiei online a BBC News.

IOHANNA ONACA PURDEA

GREU. Specialistilor le-au trebuit 10 ani pentru a confirma originalitatea Extazului Sfantului Francis
Lucrarea, intitulata Ecstasy of St Francis (Extazul Sfantului Francis), a fost descoperita intr-o mica biserica din estul Poloniei in 1964. Insa mai marii bisericii nu si-au putut permite atunci sa expuna lucrarea, preferand sa o ascunda de ochii comunistilor. Dupa atatia ani, tabloul va putea fi vazut de marele public, fiind expus in muzeul bisericii din Siedice, Polonia.

DE VALOARE. Tabloul lui El Greco, capodopera din secolul al 16-lea este una dintre cele mai valoroase cinci opere de arta din Polonia, cu toate ca nu a intrat inca pe mainile specialistilor pentru a fi evaluat. De altfel, acestora le-au trebuit zece ani pentru a confirma ca lucrarea este intr-adevar un El Greco veritabil, spun reporterii de la BBC. O alta necunoscuta este modul in care Extazul Sfantului Francis a ajuns in Polonia. Se crede ca un soldat din armata lui Napoleon l-ar fi lasat in biserica inaintea marsului catre Moscova. Pictura in ulei il infatiseaza pe Sfantul Francis din Asissi, unul dintre subiectii favoriti ai celebrului pictor, intinzandu-si palmele pe care poarta stigmatele rastignirii.

MAESTRU. El Greco (Grecul) s-a nascut in Creta, numele lui adevarat fiind Domenikos Theotokopoulos. Artistul si-a luat acest pseudonim dupa ce s-a stabilit in Toledo, Spania. El este cunoscut pentru portretele sale si pentru tablourile religioase foarte expresive.

LOGODNA FECIOAREI

Si Muzeul National de Arta al Romaniei adaposteste trei tablouri pictate de El Greco: Martiriul Sfantului Mauricius, Adoratia pastorilor si Logodna Fecioarei. Acesta din urma prezinta, in spiritul contrareformei, logodna dintre Fecioara Maria si Iosif. Pictura contine si unul din presupusele autoportrete ale lui El Greco. Specialistii spun ca Logodna este o creatie tarzie a pictorului, probabil din ultimul an al vietii acestuia. Fizionomiile personajelor din fundal si unele detalii dovedesc ca, la moartea maestrului, lucrarea nu fusese terminata.
×
Subiecte în articol: greco