x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Predeal are partii, dar nu are telescaun

Predeal are partii, dar nu are telescaun

24 Noi 2004   •   00:00

VACANTA DE IARNA
AGREMENT - Statiunea isi propune modernizarea cailor de acces pentru schiori Turistii au dat buzna la Predeal inca de la primii fulgi. Si peste ce-au dat? Peste 20 de centimetri de zapada asternuta pe partii omologate si certificate, dar ce folos, ca telescaunul... ia-l de unde nu-i!
EUGENIA MIHALCEA, MIRUNA MIHALCEA

Click
SCHIMBARE. Autoritatile promit ca pana la deschiderea oficiala a sezonului, vechiul telescaun va fi inlocuit cu unul nou
Continuare
Predealul este, pana in prezent, cea mai cautata statiune pentru practicarea sporturilor de iarna. Nu doar turistii sunt atrasi de posibilitatile puse la dispozitia lor de partiile din statiune, ci si sportivii profesionisti care aleg Predealul pentru organizarea si desfasurarea unor competitii atat la nivel local, cat si la nivel national.

FARA TELESCAUN. Cu toate acestea, desi nu mai e mult pana la deschiderea sezonului, Predealul nu dispune inca de o statie de telescaun functionala care sa asigure transportul turistilor. Sistemul vechi nu mai poate fi utilizat decat pentru transportul materialelor de constructie necesare ridicarii noului telescaun. In timp ce scaunele si instalatia veche zac la baza, dezafectate, cele noi zac si ele in garaje, asteptand sa le vina randul la montat. Gelu Gradinaru, director general al Societatii Teleferic Prahova SA, sustine cu tarie ca telescaunul va fi perfect functional o data cu inceperea sezonului: In 20 decembrie va fi gata. De asta va asigur. Credeti-ma pe cuvant. In prezent, sportivii si turistii deopotriva nu dispun decat de instalatia de teleschi, care este mult mai scurta.

INGRIJORARI. Patronii centrelor de inchiriere de echipamente sportive, ai scolilor de schi, precum si ceilalti responsabili care au in administratie locatii cu destinatie turistica sunt ingrijorati ca telescaunul nu va functiona la timp si ca, din aceasta cauza, turistii vor fi nevoiti sa aleaga alte statiuni. Mai au foarte mult de lucru. Asta din cauza ca au inceput mult prea tarziu, la sfarsitul lunii august. Ba mai mult, au montat aiurea stalpii si i-au carat pe partie cu buldozerul, asa ca n-ar fi de mirare sa mai fie de lucru si la refacerea partiei, spune un patron nemultumit de la unul din centrele de inchirieri. Si patronii nu sunt singurii nemultumiti de situata creata. Turistii care au venit la Predeal in week-end sa profite de prima zapada au avut surpriza neplacuta sa constate ca trebuie sa urce cu schiurile la spinare.

EFICIENTA. Pe de alta parte, reprezentantii societatii care se ocupa de transportul pe cablu sustin ca telescaunul din Predeal va fi unul dintre cele mai moderne de acest fel de pe Valea Prahovei. Este o instalatie moderna, care ofera confort, datorita unei viteze de 5,5 metri pe secunda, adica o medie de 2.000 de persoane pe ora, afirma Gelu Gradinaru. Asta inseamna ca oamenii vor ajunge sus in numai 5 minute, in timp ce o cursa cu telescaunul vechi dura intre 15 - 20 de minute. Instalatia are 96 de scaune debraiabile (cu alte cuvinte, nu te mai arunca din mers), cu cate 4 locuri.
Avand in vedere ca instalatia nu este inca gata, nici preturile nu au fost stabilite.

PRETURI. Totusi, reprezentantii promit ca nu vor depasi media preturilor practicate anul trecut si anul acesta in restul statiunilor. Mai mult, se preconizeaza reduceri pentru un numar cat mai mare de urcari si reduceri de pana la 40% pentru copii.

ATRACTIE. Una peste alta, in prezent, Predealul beneficiaza de instalatie de iluminat nocturn si tunuri de zapada pe partia Clabucet - Sosire. La baza ei, langa complexul Clabucet, se afla centrul de atractie al intregii partii. Aici se strang turistii cu schiurile, turistii cu saniile, cu pungile si chiar turistii care se dau in picioare. Nu-i mult de urcat la loc pentru o coborare noua si... nici nu costa.

ALTE PROBLEME. Hotelierii, cabanierii si alti agenti de turism din statiunea Predeal se tem ca-si vor pierde clientii din pricina defectiunilor la sistemul de iluminare a orasului, precum si la sistemul de alimentare cu apa. In ultima vreme, aproape-n fiecare zi avem parte de pene prelungite de curent. Nu mai spun ca apa se opreste toata ziua - buna ziua. Pai daca plateste clientul pret de cinci stele si vede ca doua zile n-are apa calda, se duce naibii incotro vede cu ochii, se plange un patron de hotel.

SALVAMONT. Reprezentantii Serviciului Salvamont Predeal sunt ingrijorati de numarul tot mai mare de turisti care nu respecta indicatia de a nu folosi partia de schi pentru sanius, chiar daca amenzile practicate sunt usturatoare, intre 200.000 de lei si 2.500.000 de lei. Cele mai multe accidente sunt cele de sanie, spune seful Serviciului Salvamont, Mihai Marina. O alta situatie cu care se confrunta salvamontistii din Predeal este ca nu pot remedia problema turistilor care-i solicita la interventii fictive. Nu exista cadru legislativ care sa reglementeze problema asta, spune Mihai Marina. Salvamontistii lucreaza momentan la un proiect care-si propune sa modifice posibilitatile de acces pe partie. Daca acum se intra si se iese prin acelasi loc, Serviciul isi propune ca de anul viitor intrarea sa ramana aceeasi, in timp ce pentru iesire se va asigura un spatiu separat.
CONCURSURI SPORTIVE
Partiile din statiunea Predeal sunt recunoscute de impatimitii sporturilor de iarna, tocmai pentru ca ele sunt singurele care gazduiesc desfasurarea unor competitii. De exemplu, in iarna aceasta vor avea loc la Predeal competitii de schi alpin si de snowboarding. Turistii interesati sa ia pulsul actiunii de pe partiile din Predeal, care se va intinde de la deschiderea sezonului de schi (sfarsitul lunii decembrie) pana la sfarsitul lunii martie, vor asista la probe de slalom paralel, schi si snowboard, boarder cross extrem, schi cross, bycle cross, slalom urias, slalom paralel urias, big air, half pipe, biatlon - sprint barbati si femei, schi fond si patrula. Pe tot parcursul perioadei sezonului de schi vor avea loc si concursuri: competitia de schi pentru amatori, cupe scolare pentru juniori si pentru seniori, Campionatul National de Snowboard, Cupa Armata Seniori / Juniori, Campionatul National de Schi, precum si Campionatul Mondial De Schi Militar, ajuns la cea de-a 47-a editie, care se va desfasura in perioada 20 - 27 februarie 2005.
TRANSPORTUL PE CABLU
In Predeal, pe langa noul telescaun, care este inca in lucru, turistii beneficiaza de teleschi pentru a urca partiile. Acestea sunt Teleschiul Clabucet Sosire, care are o lungime de 640 de metri si functiona anul trecut intre orele 9:00 si 22:00, la pretul de 50.000 de lei urcarea. Conducerea transportului pe cablu Predeal ne-a asigurat ca preturile nu se vor majora cu mult. O urcare cu telescaunul era anul trecut 80.000 de lei pentru adulti, 40.000 de lei pentru copii, iar o coborare 50.000 de lei pentru adulti si tot 40.000 de lei pentru cei mici. De asemenea, mai exista un miniteleschi care functioneaza intre orele 9:00 si 17:00 si teleschiul Paraul Rece. Pentru teleschi, programul se poate prelungi in functie de numarul turistilor si de cerere, anunta pe toate pliantele de firma care detine transportul pe cablu in Predeal. Cu toate acestea, la sfarsitul saptamanii trecute, cand schiorii au venit la prima zapada pe partia Clabucet, au fost nevoiti sa-si care schiurile in spinare, din cauza ca nu s-a considerat oportun sa se dea drumul la transportul pe cablu.

INVESTITIE
Noul telescaun are o instalatie moderna, care ofera confort, datorita unei viteze de 5,5 metri pe secunda, adica o medie de 2.000 de persoane pe ora
Gelu Gradinaru director general al Societatii Teleferic Prahova SA
×
Subiecte în articol: schi predeal turistii telescaun