x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Profesorii nu rezista tentatiilor

Profesorii nu rezista tentatiilor

29 Oct 2004   •   00:00

Profesorii nu sunt scoliti sa reziste elevilor care ii seduc, spune o publicatie realizata in Marea Britanie. Rezultatul? In cel mai rau caz, inchisoare pentru act sexual cu un minor.

EUGENIA MIHALCEA

ALEGERE. Relatia dintre un elev si un profesor: potrivita sau nu?
Cadrele didactice merg pregatite la ore. Mai putin la capitolul flirturi cu elevii sau elevele, care se indragostesc frecvent de mentorii lor, se arata in cartea lui Kate Meyers, publicata in Marea Britanie, informeaza BBC. Si atunci cand implica si sexul, problema devine din ce in ce mai complicata, lucru valabil si in Romania, tinand cont de legislatie.

Este gresit sa presupunem ca profesorii cu foarte multa experienta si la o varsta inaintata detin puterea intr-o relatie cu un elev. De multe ori cad prada unor planuri malitioase, poate chiar bolnave ale elevilor care ajung sa ii acuze de hartuire sexuala, spune Kate Meyers.

CONCRET.Amanda, o profesoara de la o scoala primara, a avut o aventura de 6 luni cu un elev de 16 ani. Ea nu ii era profesoara in acea perioada si pentru ca el nu a povestit nimanui, la final nu a avut de suferit. Tinerii se maturizeaza diferit, iar elevul cu care am avut o relatie, chiar daca avea numai 16 ani la acea vreme, era mult mai matur atat fizic, cat si psihic. Era greu sa ma gandesc la el ca la un baietel, se confeseaza profesoara.

POVESTEA. Relatia a inceput intr-o excursie, iar la insistentele elevului, dupa ce s-au intors la scoala, au inceput sa se intalneasca si in particular. Ii pot spune o relatie, pentru ca a fost mai mult decat sex. Prima data ne-am intalnit in apartamentul meu, dar apoi am inceput sa vorbim si a ajuns sa imi cunoasca prietenii, isi aminteste Amanda. Nu ii eram profesoara la clasa, dar el era constient de ce se putea intampla, mai ales mie, daca se descoperea relatia noastra.

Cei doi nu au mai continuat sa se intalneasca dupa vacanta de vara, dar Amanda considera ca relatia sexuala dintre un elev si un profesor, chiar daca poate parea la prima vedere un abuz de putere, poate fi privita si dintr-un alt unghi. Cu toate acestea, Amanda nu ar mai repeta experienta.

SI INVERS. Rebecca a avut o aventura de noua luni cu profesorul ei de muzica atunci cand avea numai 16 ani. Isi aminteste ca a inceput sa iasa cu profesorul de muzica la doua saptamani dupa ce a implinit 16 ani. Astepta de mult sa ajunga la aceasta varsta pentru a-si incepe viata sexuala. Gandindu-se la ce s-a intamplat atunci, Rebecca simte ca a fost abuzata sexual, cu toate ca a fost de acord cu tot ce s-a intamplat intre ei. A fost un abuz total de putere din partea lui, spune Rebecca. Chiar si acum ar vrea sa il raporteze conducerii scolii, dar se gandeste la parintii ei care s-ar supara ingrozitor.

Acum profesorul preda la alta scoala, unde poate face acelasi lucru unei alte eleve, dar nu se mai poate afla asta, pentru ca fata nu vrea sa isi mai aduca aminte de acea perioada din viata ei.

LEGEA

Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 15 ani, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, conform Codului Penal. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza actul sexual cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex intre 15 si 18 ani, daca fapta este savarsita de tutore sau curator ori de catre supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa sau daca cel care a realizat fapta a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea sau influenta sa asupra acesteia.

CAZURI

Un profesor de educatie fizica din Constanta a primit in 2001 un mandat de arestare de cinci zile pentru savarsirea infractiunii de intretinere de relatii sexuale cu o eleva. Vasile Cordos de 46 de ani, profesor de educatie fizica de la Clubul Sportiv Scolar nr. 1 Constanta, a avut raporturi sexuale, in perioada 19-24 iulie 2001, cu o eleva de 16 ani. Politistii spuneau ca fata a acceptat cadouri din partea profesorului si chiar sa mearga la o cabana pe malul unui lac. Un profesor de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara a fost acuzat in 2004 de cateva studente ca le supunea la perversiuni sexuale daca cereau marire de nota.
×