x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Purtati de marele fluviu

Purtati de marele fluviu

02 Oct 2004   •   00:00

AMAZON 2004

Membrii expeditiei romanesti au ajuns pana la 5.200 m pe Vulcanul Mismi si au baut apa din cel mai indepartat izvor al Amazonului.

Purtati de apele molcome ale marelui fluviu

Ne uitam incordati in toate partile, inaintand prin aburul gros ce invaluie albia Amazonului. La cativa kilometri se zareste malul drept, si inca nu ne vine sa credem ca suntem aici. A trecut doar o luna de cand am plecat din Romania, dar peripetiile prin care am trecut au dilatat timpul si emotiile.
SERBAN GEORGESCU - Peru

Llosa si Povestasul ne-au indrumat spre tribul Machiguenga, traind in fiecare zi o Revelatie pe Amazon alaturi de Petru Popescu. Am urcat pana la 5.200 pe Vulcanul Mismi si am baut apa din cel mai indepartat izvor al Amazonului. Am dormit pe frunze de palmier cu capul la picioarele calauzelor de pe Madre de Dios, si acum, la finalul calatoriei, ne pierdem urma pe giganticul Amazon.

BOTEZUL. L-am cunoscut pe tumultosul Apurimac si pe intortocheatul Ucayali, ca pana la urma sa ne lasam botezati la Iquitos o data cu marele rau in oameni ai fluviului.

Nu am putut cuceri nimic de data asta, pentru ca aici nu exista nici un varf pe care sa pui piciorul si nici pereti pe care sa scrii ca ai fost aici. Totul este atat de mare si puternic incat daca nu te lasi dus de val, vei disparea.

Suntem in locul in care Amazonul incepe sa taie de la vest la est continentul Sud American. Noi nici macar nu contam cu barca noastra micuta si cu ambitiile noastre europene. Ne-a lasat in pace si ii multumim.

VISUL. Seara se lasa repede. Navigam la lumina lanternelor pana in momentul in care pericolul ciocnirii de copacii purtati la vale de apa, ne trimite la mal. In primul sat intram in prima casa. Suntem primiti cu un zambet si ne ingramadim langa restul familiei. Visez la cel mai extraordinar lucru ce mi s-ar putea intampla si, incet, barca in care suntem o ia la vale peste piscurile Anzilor, si ajunge pana in satul in care ne vom trezi maine dimineata. Aud marele fluviu cum curge incet spre Atlantic, varsandu-se in tot ce-i sta in cale, trecand peste oameni, animale, pasari si plante nepasator si mandru. El le da viata, el le da mancare, el ii poarta in toate partile si tot la el se intorc in final.

FOTO

  • LA TRECUTU-TI MARE... Fotbalul e in sangele sud-americanilor. Peru poate fi o tara de viitor intr-ale balonului rotund

  • ADIO! Am facut cu mana marelui fluviu. Ii auzim si-acum chemarea

  • AROME. Oricand e vreme pentru a manca o banana peruana
  • ×