x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Repetitii pentru Mos

Repetitii pentru Mos

25 Noi 2004   •   00:00

PROGRAM - Elevii si profesorii au inceput deja pregatirile pentru Craciun

 

Scolile se pregatesc de pe acum pentru serbarile din jurul bradului de Craciun. Poezii, cantecele, costume improvizate - toate trebuie sa fie gata in prag de sarbatoare pentru ca spectatorii - parintii - sa fie multumiti de performantele micutilor, dar si de ale profesorilor.

 

OANA ANTONESCU

 

EXIGENTE. Spectacolele puse in scena de micuti cer multe repetitii
Toate scolile, liceele si chiar facultatile au o traditie in pregatirea spectacolelor de sarbatori. Cu buget mai mic sau mai mare, cu spatii improvizate sau cu sali inchiriate, ajutati mai mult de parinti, profesorii si copiii pun pe picioare an de an cate un spectacol.

 

PREAMBUL. Scoala nr. 19 Tudor Arghezi din Capitala este avantajata: multi dintre copiii care invata aici studiaza muzica. De curand au organizat un spectacol la sala Arcub, fiind ca un semnal de incepere a lantului de manifestari ce se vor desfasura in sala de sport a scolii, incepand cu 10 decembrie. Cate un reprezentant al celor 19 clase de I-VIII a interpretat ce a stiut mai bine: cantece, poezii sau scenete - si toate au fost puse in scena ca intr-un mare spectacol. Invatatoarele au muncit cu elevii inca de la inceputul anului pentru ca nu poti sa faci pregatiri cu doua saptamani inainte de serbare, crede Andreea Barbu. Cat despre parinti, ei trebuie sa munceasca la confectionarea costumelor si a mastilor cu care micutii vor defila pe scena. Dar merita efortul: Serbarile sunt benefice pentru ca dezvolta simtul artistic al copilului, dar in acelasi timp se amuza si se relaxeaza, crede Adriana Stan, o mamica al carei baiat a jucat rolul lui Mos Craciun in ultimii doi ani. Lucian isi doreste si anul acesta rolul, dar mai mult ar vrea sa vina un Mos Craciun adevarat. Si formatia Voltaj.

 

SALA. Spectacolul de acum este doar o parte din ceea ce se va intampla in preajma Craciunului. Din lipsa de spatiu, sala de sport va fi amenajata pentru serbare. Bandoc Florescu Florica, directorul adjunct al scolii, este de parere ca fiecare scoala ar trebui sa aiba o sala de festivitati pentru manifestatii de acest gen. Ioana Mihali nu va mai putea sustine recitalul de pian la serbarea cea mare pentru ca nu au unul la scoala.

 

 

ALTFEL
Pregatirile copiilor de la Scoala Speciala nr. 10 sunt ceva mai deosebite. Pentru ca majoritatea elevilor de la clasele I-IV au diagnostice severe, invata poeziile si cantecele mai greu decat copiii normali, asa ca profesorii care au studiat psihopedagogie speciala au inceput pregatirile din timp. Cei mai multi dintre ei invata mecanic versurile, dar rezultatul este o serbare reusita. Profesorii, alaturi de elevii cu deficiente mai mici confectioneaza costume pentru serbare in atelierul de care dispune scoala. Copiii vor fi imbracati in ingerasi, Mos Craciun, steaua, cei trei crai si alte personaje indragite de ei. Profesorul de religie este coordonatorul micutilor in fiecare an. A alcatuit un orar pentru repetitii si pentru ca e nevoie de mai mult timp pentru ca totul sa iasa perfect, el se va intalni cu copiii de doua ori pe zi.

×