Transparency International, Ong-ul cu sediul la Berlin care si-a facut din monitorizarea coruptiei mondiale un nobil scop, a publicat cu cateva zile in urma ultimul raport. Aici, Romania are o nota la coruptie care o plaseaza in zona infractionala - sub 3, intr-o scala de la 1 la 10. Tarile notate sub 3 au coruptie sistemica, adica problema lor este ca acolo nu statul controleaza situatia, ci situatia controleaza, daca nu cumva chiar captureaza, statul. Bulgaria sta mai bine decat noi, cu o nota peste 4. Media tarilor central-est-europene intrate in urma cu un an in UE este de 5,5, iar media celor 15 state UE clasice de peste 7.
Finlanda, cata lipsa de imaginatie! - iar a obtinut aproape 10, in timp ce in Europa doar Albania, Moldova si Ucraina stau mai rau decat noi. Interesant ca in urma cu 7 ani aveam o nota mai buna decat azi, iar in ultimii 2-3 ani, desi ne-am scos oarecum, in mod relativ, am recazut in plutonul coruptilor de profesie, in mod absolut.
Trasparency International are un grup de oameni capabili si eficienti la Bucuresti, care ne-au mai lamurit odata ca, daca nu scapam de coruptie, suntem pierduti, atata vreme cat coruptia macereaza incet si sigur, in numele bunastarii ilegitime a unora, viitorul si prosperitatea tuturor, dezarticuland structural increderea cetatenilor ei in democratie. E tot mai clar ca problema Romaniei tine de coruptia varfurilor politice. Dupa deceniile comuniste de autocratie a venit randul erei de cleptocratie.
In chiar saptamana ultimilor dezvaluiri ale Transparency International, citesc in revista Foreign Policy, ultimul numar, un editorial semnat de redactorul sef, Moises Naim, intitulat: Medicamentul gresit: razboiul impotriva coruptiei a lasat lumea mai rea decat a gasit-o.
Iata, pe scurt, tezele marelui editorialist american. In urma cu peste 10 ani a fost declansat, in mai toate tarile, un razboi organizat impotriva coruptiei. A aparut o legislatie severa anti-coruptie, companiile au adopat necrutatoare coduri interne, iar ong-urile si-au globalizat atentia, numindu-i si facandu-i de rusine pe corupti. In mai toate statele, de la Germania la Coreea de sud sau Peru scandalurile de coruptie i-au privit chiar pe sefii statelor. In orice campanie electorala importanta, anatemizarea contracandidatului drept corupt si asumarea, doar in propria tabara, a unei operatiuni mainile curate, au devenit reguli obisnuite.
Citește pe Antena3.ro
Fixismul asupra coruptiei, crede editorialistul american, poate duce la instabilitate politica, pentru ca sunt create alegatorilor asteptari nerealiste, de genul: Ajunge sa-i inlaturam de la putere pe corupti si viata noastra se va schimba in bine. Apare astfel o nerabdare generala, stimulata oricum de credinta ca mai toti politicienii de varf fura la un moment dat. In felul acesta, perioada in care noile guverne alese trebuie sa produca rezultate este scurtata in mod nerational.
Fireste, coruptia ramane un teribil flagel, ni se mai spune. Dar vor exista tari unde prosperitatea a coexistat mereu cu coruptia, fara sa se prabuseasca. Ni se da, intre altele, exemplul Ungariei si al Italiei, nu al Romaniei; poate pentru ca la noi coruptia e doar amanta politicienilor, nu si sotia legitima a cetatenilor obisnuiti.
Fireste, ar fi infinit mai bine sa avem judecatori independenti si onesti, respect pentru statul de drept si un sistem educational sanatos. Dar ni se atrage atentia: acestea sunt rezultate, nu prescriptii si vin la capatul unei evolutii si eforturi ale intregii societati, de-a lungul mai multor generatii. UUltima fraza a editorialului din Foreign Policy suna cam asa: a cere mereu statelor cu probleme sa-si lepede catusele coruptiei - asa cum procedeaza investitorii straini, politicienii, liderii multinationalelor si jurnalistii cunoscuti, este mai rau decat sa nu dai nici un sfat.