x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Scoli cu buget propriu, din 2005

Scoli cu buget propriu, din 2005

18 Noi 2004   •   00:00

Descentralizarea financiara din invatamantul preuniversitar va incepe in 2005 si va fi experimentata doi ani, timp in care anumite scoli vor primi propriul buget de venituri si cheltuieli departajat in functie de numarul de elevi, amplasament, dar si de conditiile socio-economice din zona.

Este o masura care va duce la cresterea responsabilitatii sefilor unitatilor scolare, dar si la implicarea mai mare a autoritatii locale in invatamant, a declarat Alexandru Athanasiu, ministrul Educatiei. Athanasiu a recunoscut ca invatamantul a suferit mult timp de lipsa unei finantari consistente, dar apreciaza ca, in ultimii patru ani, educatia a primit mai multi bani, iar legislatia a fost armonizata cu cea din Uniunea Europeana, astfel ca scoala romaneasca este pregatita pentru integrarea in noile structuri.

OBIECTIVE. Totusi, ministrul Educatiei a apreciat ca, in viitor, una dintre preocuparile autoritatilor din invatamant trebuie sa vizeze accesul la educatie, in contextul abandonului scolar, care, chiar daca nu mai este la cote alarmante, ramane un fenomen ingrijorator, dupa cum au relevat expertii internationali atat in raportul de tara, cat si intr-un document al UNESCO. Este nevoie de o finantare mai consistenta si sa fie stabilizate procedeele de examinare si tipurile de documente care pot fi eliberate in invatamantul de stat si cel particular. (Mediafax)

SUB LITERA LEGII
Athanasiu spune ca ar mai fi necesara crearea unor reguli juridice unitare pentru toate formele de invatamant. Mai mult, ocuparea posturilor trebuie sa fie facuta fara abateri de la regulile impuse de lege. Ministrul crede ca descentralizarea trebuie sa continue, in 2005, la nivel financiar, apoi curricular, astfel incat sa sporeasca increderea oamenilor in scoala.

×