x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Strainii, atrasi de paradisul Dunarii

Strainii, atrasi de paradisul Dunarii

19 Noi 2004   •   00:00

TURISM
STATISTICA - Delta a fost vizitata anul acesta de 86.000 persoane Mai multi turisti straini in Romania, incasari valutare cu circa 100 de milioane de dolari in plus fata de anul trecut si o crestere de circa 20% a turismului de afaceri. Acestea sunt doar cateva dintre caracteristicile industriei turistice romanesti pe anul 2004.
IOHANNA ONACA PURDEA

Click
RELAXARE. Linistea si frumusetile Deltei au ademenit mai multi vizitatori in acest an
Anul acesta a fost mai bun din toate punctele de vedere pentru turismul romanesc, potrivit raportului Autoritatii Nationale de Turism pe perioada 2001-2004. Tara noastra a fost vizitata de un numar mai mare de straini, la frontiere fiind inregistrate 6,5 milioane de persoane de peste hotare. Numarul turistilor straini cazati in structurile de primire a fost de 1,6 milioane de persoane, cu 44% mai mult fata de anul trecut. In total, unitatile de cazare au primit in acest an 5,9 milioane de turisti, cu circa 900.000 de persoane mai mult comparativ cu 2003. Dintre acestia, 4,5 milioane au fost cazati in hoteluri, cu 13% mai multi decat anul trecut.

DELTA, IN FRUNTE. Delta Dunarii a fost vedeta acestui an, inregistrand cea mai mare crestere a circulatiei turistice, de 45%, fata de 2003. Aici au ajuns in acest an aproape 86.000 de turisti. Statiunile balneare au atras peste un milion de turisti, cu 19% mai mult ca in anul precedent, in timp ce statiunile montane au fost vizitate de 1,4 milioane de turisti, cu o crestere de circa 29%. Pe Litoral s-au perindat anul acesta 972.886 de persoane, in crestere cu 8,5% fata de 2003.

TURISMUL DE AFACERI. Cel mai dinamic sector al turismului, organizarea de conferinte si evenimente va inregistra o crestere de aproape 20% pana la finele anului comparativ cu 2003, potrivit lui Radu Cimponeriu, presedintele Romanian Convention Bureau (RCB). Daca anul trecut, organizarea de conferinte si reuniuni a adus incasari de circa 28 milioane de euro, in acest an se estimeaza ca turismul de afaceri va aduce peste 34 milioane de euro. Cresterile peste asteptari se datoreaza organizarii Congresului Uniunii Postale Universale la Bucuresti si a reuniunii ministrilor Apararii din statele NATO la Poiana Brasov.

TARA SIGURA. Romania a gazduit in acest an 1.600 de evenimente, cu o medie de 150 de participanti, si in anii urmatori trebuie sa mentinem aceasta tendinta de crestere, a afirmat presedintele RCB. El a explicat ca trebuie facute eforturi pentru a atrage mai multe evenimente in Romania, mai ales ca tara noastra a devenit o destinatie de interes pentru ca prezinta siguranta, infrastructura si serviciile specifice se dezvolta, iar preturile sunt mai mici.

EVOLUTIE. Investitiile turistice se ridica la 300-350 milioane de euro, un numar de 120 de hoteluri noi fiind introduse in circuitul turistic si alte 50 modernizate.

Capacitatea de cazare a avansat la 310.000 de locuri, din care 175.000 de locuri in hoteluri.

INVESTITII SUBSTANTIALE IN AGROTURISM
Click
PRIM PLAN. Turismul rural a devenit un factor de interes
Turismul rural si ecoturismul au fost segmentul pe care autoritatile romane au pus accent in promovarea Romaniei peste hotare. Si in acest domeniu s-au facut investitii importante, in perioada 2001-2004 fiind inaugurate circa 500 de pensiuni noi. In judetul Neamt au fost date in circuitul turistic primele pensiuni accesibile persoanelor care se deplaseaza in carucior si vrem sa extindem acest lucru si in alte judete, a declarat presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural. Calitatea serviciilor din agroturism a inceput sa creasca, aceasta si datorita cursurilor de perfectionare organizate de ANTREC pentru proprietarii de pensiuni. Totusi, si acest tip de activitatea turistica se mai confrunta cu probleme, printre care turismul la negru si necesitatea sporirii numarului de centre de informare.
×
Subiecte în articol: anul milioane