x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Studentii au inceput anul universitar

Studentii au inceput anul universitar

02 Oct 2004   •   00:00

Aproape 660.000 de studenti, dintre care 480.000 la universitati de stat, au inceput ieri noul an universitar. La festivitatile de deschidere au participat, pe langa tineri si cadre didactice, numeroase personalitati publice.

CATALIN PRUTEANU

Deschiderea anului universitar 2004-2005 la Universitatea din Bucuresti a fost organizata in Aula Magna a Facultatii de Drept a Universitatii. Au fost prezenti premierul Adrian Nastase, ministrul Educatiei, Alexandru Athanasiu, si cel al Justitiei, Cristian Diaconescu, toti trei fiind fosti absolventi ai institutiei. Credem ca nu este cazul ca Guvernul sa se amestece in problema cardului. Consideram ca este cazul ca, in baza autonomiei universitare si in functie de propriile doleante, studentii sa poata beneficia de oricare dintre facilitati. Nu vrem sa ne amestecam, sa spunem: iata, aceasta este singura formula, a afirmat premierul cu acest prilej, referindu-se la problema cardurilor studentesti.

Adrian Nastase a mai afirmat ca Executivul este insa ingrijorat de faptul ca absolventii facultatilor nu isi gasesc un loc de munca pe masura studiilor si a specializarilor terminate, incercandu-se rezolvarea acestei probleme prin restituirea taxelor sociale platite de agentii economici care angajeaza tineri absolventi si ii mentin la locul de munca pe o perioada de 5 ani.

RASCRUCE. Invatamantul superior romanesc se afla intr-un moment de mare rascruce, pentru ca avem de ales intre considerarea invatamantului de masa si pastrarea universitatilor de excelenta intr-o stare de izolare - printr-o suveranitate prost inteleasa - si europenizare, intre eficienta invatamantului si ignorarea standardelor de calitate, a afirmat ministrul Athanasiu. La manifestare a mai fost prezent si ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Etienne, care a vorbit despre traditia cooperarii universitare dintre Romania si Franta.

Nici celelalte universitati bucurestene nu au pierdut prilejul de a organiza festivitati cu prilejul deschiderii anului universitar. La Universitatea Politehnica din Bucuresti, ceremoniile au inceput la ora 11:30, iar la Academia de Stiinte Economice, profesorii si studentii s-au intalnit in Aula Magna, la ora 10.

IN TARA. La Universitatea Maritima Constanta, anul universitar a inceput cu mici si bere, la baza nautica a institutiei, informeaza Mediafax. Studentii au venit in tinuta sportiva, dar cadrele didactice nu au renuntat la costume. La Academia Navala Mircea cel Batran, ceremonia a debutat cu o parada militara la care au participat cei 1.500 de studenti din cadrul sectiilor de marina militara si comerciala.

In Cluj, oras in care invata circa 70.000 de studenti, atat la universitatile de stat, cat si la cele particulare, Mircea Geoana, ministrul de Externe, a participat la inaugurarea noului an universitar la Universitatea Tehnica, in timp ce la Universitatea Babes-Bolyai a fost inaugurat sediul pentru Facultatea de Mediu.

ALEGERE

Avem de ales intre considerarea invatamantului de masa si pastrarea universitatilor de excelenta intr-o stare de izolare - Alexandru Athanasiu, ministrul Educatiei si Cercetarii
×