x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Targ - Calator in lumea anticarilor

Targ - Calator in lumea anticarilor

14 Sep 2004   •   00:00

Curtea Palatului Sutu din Bucuresti a primit la sfarsitul saptamanii trecute mai multi vizitatori decat pe intreaga perioada a verii, daca nu cumva cat pentru o jumatate de an.

ADRIAN MIHAI

Targul de Toamna al Colectionarilor, organizat de Federatia Filatelica Romana, a strans o oferta numeroasa de obiecte vechi, de la bancnote, fotografii, carti postale si pana la icoane, gramofoane sau ursuleti de plus. Paradoxal, cele mai rare erau timbrele. Vizitatorii intamplatori, atrasi de forfota din fata muzeului, se amestecau cu cei veniti sa-si completeze colectiile.

PRETURI. O casca de aviator, din piele, imi este oferita la pretul de 300.000 lei. Un soldatel de plumb face 200.000 lei, dar pretul mai scade, daca ma hotarasc sa iau mai multi. Nu cedez ispitei. Merg mai departe, spre gramofonul pus sa cante pentru a atrage atentia cumparatorilor. Poarta inscriptia "The Gramphone Company Ltd, Hayes, Middsex". Vanzatorul spune ca aparatul e fabricat inainte de 1900 si cere pe el 450 de euro. Un altul, mai micut si care nu canta la fel de bine, costa doar 300 de euro. Proprietarul lui zice ca aparatul este bun, dar placa este cam zgariata si nu are alta.

TIMBRE CU REGELE. Merg mai departe si ajung in fata unui colectionar de timbre. Imi atrage atentia un teanc destul de gros cu coli intregi de timbre vechi. Intreb cat costa una, cu 100 de timbre cu Regele Mihai. "5.000 lei" imi raspunde vanzatorul. "Sunt ieftine pentru ca au ramas valize intregi cu astfel de timbre." Nu-mi vine sa cred ca o bucatica de istorie poate costa cat o jumatate de bilet de autobuz, asa ca scot din buzunar cinci fise de 1.000. Ceva mai incolo ma opresc in fata unui teanc de bancnote vechi romanesti, destul de obosite. "Costa doar 10.000 lei", imi spune vanzatoarea. Ieri le-a dat cu 15.000 lei. Imi sopteste ca daca vreau sa le vand, o sa gasesc usor amatori pentru acest pret. Vrea sa ma faca sa cred ca fac o afacere. Imi aleg trei bancnote, constient fiind de faptul ca nu pot sa pierd mai mult decat am dat pe ele. Pana sa primesc restul, observ cum doi vecini ai vanzatoarei mele ma privesc cu un zambet compatimitor si susotesc ceva.

×