x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Tocilara mea, hai sa te invat sa sari gardul!

Tocilara mea, hai sa te invat sa sari gardul!

22 Sep 2004   •   00:00

Atatea suflete la un loc intr-o clasa atat de mica ! Atatea tipete de voie buna se aud de afara. Ora de romana pare interminabila. Cui ii mai pasa de Arghezi ? Pe buzele tuturor sta cuvantul: libertate. Sau, abordata altfel: chiul.

IOANA TIGANILA - Scoala Centrala Bucuresti

In zadar isi bat profesorii gurile incercand sa ne faca atenti la ora, gandurile noastre zboara pe poarta liceului.

Haideti sa chiulim! Zvonul se raspandeste repede prin toata clasa si toti asteptam cu nerabdare mult iubita pauza. Ora de romana s-a terminat. Pacat ca doar pe ziua de azi. Dar mai avem inca trei ore si rabdare deloc. Votam. Unanimitate. Toti vrem sa chiulim. Am convins-o chiar si pe tocilara clasei, a spus ca prefera sa se duca sa invete acasa, parca e mai racoare. Incercam sa ne invoim. Cererea ne este respinsa. Mai vrem sa stam la ore ? Nu. Niciodata nu am fost mai hotarati. Mai avem o singura solutie: haideti sa chiulim cu totii! Usor de zis, mai greu de facut. Mai ales daca la poarta liceului avem niste paznici care au uitat ca demult, tare demult se pare, au fost si ei ca noi. Niste bieti elevi dornici de evadare. Suntem ingraditi. Nu mai poate omul sa chiuleasca in voie!

INCERCARE. Scuzele se pare ca nu sunt de ajuns, iar poarta liceului pare atat de departe. Avem nevoie de aprobarea dirigintelui, sau macar a profesorului. Dar cine se risca sa lase 30 de copii pe drumuri? Prietenul nostru care nu ne lasa niciodata la greu parca ne face cu ochiul. Gardul din spatele liceului, bineinteles. Parca am fi la atletism, la proba de 50 de metri garduri. Pacat ca aici sunt in inaltime. Ne intrecem cu totii in saritul gardului. Baietii nu au nici o treaba. Fetele sper ca nu au fost atat de prost inspirate incat sa-si puna pe ele o fusta. Nu de alta, dar s-ar putea ca de acum inainte sa le foloseasca pe post de drapel. Nici nu va puteti da seama cat de uniti pot deveni niste elevi cand e vorba de chiulit. Sa-i vezi cat se ajuta unii pe altii, cum se imping de la spate. Ca sa o ajute pe colega lor care a mancat cam multa ciocolata in ultima vreme. Dincolo de poarta liceului se afla fericirea noastra. Trecatorii sunt inspaimantati. Ploua cu ghiozdane?

×