x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Tranzactiile imobiliare, scutite de TVA

Tranzactiile imobiliare, scutite de TVA

07 Ian 2005   •   00:00

Tranzactiile imobilare dintre agentii economici vor fi scutite de TVA.

Firmele care sunt implicate in tranzactiile cu terenuri, cladiri, deseuri, resturi de metale si materiale lemnoase nu mai platesc de la 1 ianuarie taxa pe valoarea adaugata (TVA) aferenta acestor operatiuni, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Masura a fost introdusa prin ordonanta Guvernului 83/2004, aprobata la sfarsitul anului trecut, care a modificat Codul Fiscal.

Insa pentru a putea beneficia de acest regim, furnizorul si beneficiarul trebuie sa fie inregistrati ca platitori de TVA, potrivit proiectului normelor de aplicare a acestor reglementari, publicat pe site-ul MFP, www.mfinante.ro.

CONTABILITATE. Totusi, partile implicate in tranzactie cu bunurile mentionate vor evidentia TVA aferenta tranzactiilor atat in jurnalele de vanzari, cat si in cele de cumparari. Sistemul care se aplica se numeste taxarea inversa.

Practic, taxa va fi inscrisa in decontul de TVA atit ca taxa colectata, cit si ca taxa deductibila, fara a avea loc plati efective intre cele doua parti.

Vanzatorul va deduce TVA inregistrata ca fiind colectata la valoarea integrala, astfel ca cele doua sume se vor anula. La cumparator, taxa inscrisa in factura de achizitii va fi de asemenea deductibila.

REACTII. Reprezentantii pietei imobiliare nu se asteapta la o scadere a pretului la terenuri sau la locuinte, ca urmare a acestei masuri. Tranzactiile dintre firme nu reprezinta o proportie mare in totalul vanzarilor-cumpararilor dintr-un an. Si prin urmare nu pot schimba raportul dintre cerere si oferta, au spus mai multi agenti imobiliari. Masura va avantaja insa agentii economici care se ocupa cu constructia de ansambluri rezidentiale sau cu cladirile de birouri.
×