x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cros pentru susținerea femeilor cu cancer la sân - în Parcul Tineretului

Cros pentru susținerea femeilor cu cancer la sân - în Parcul Tineretului

29 Sep 2018   •   11:00
Cros pentru susținerea femeilor cu cancer la sân - în Parcul Tineretului

Bucureştenii sunt aşteptaţi sâmbătă să alerge şi să pedaleze pentru susţinerea femeilor cu cancer la sân în cadrul unui eveniment care va avea loc în Parcul Tineretului. 

Potrivit unui comunicat de presă remis vineri AGERPRES, Asociaţia Casiopeea doreşte să vină în ajutorul femeilor diagnosticate cu cancer la sân, care au suferit o operaţie de mastectomie, cărora le va dona proteze mamare externe, foarte necesare în procesul de recuperare. Fondurile de care este nevoie pentru achiziţionarea protezelor vor fi strânse din taxele de participare la Crosul şi Marşul Casiopeea. 

Aflat la a XII-a ediţie, evenimentul caritabil a reuşit să ajute până acum peste 2.200 de supravieţuitoare ale cancerului la sân. 

Anual, peste 9.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, în România, potrivit Globocan 2018. În fiecare oră, o femeie află că suferă de această boală, care este principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din ţara noastră. 

"Din păcate, multe dintre cazuri sunt depistate târziu, iar femeile ajung pe masa de operaţie pentru extirparea unuia sau chiar ambilor sâni. Operaţia de mastectomie este resimţită ca o amputaţie de către femeile care trec prin această experienţă, iar implicaţiile la nivel emoţional sunt foarte puternice", relevă sursa citată. 

Protezele externe de sân ajută la echilibrarea presiunii exercitate asupra coloanei vertebrale, care este inegală după extirparea unui sân. 

Conform sursei citate, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate derulează un program de decontare a protezelor mamare şi a sutienului special necesar purtării acestora, dar, din cauza listelor lungi de aşteptare, femeile care ar trebui să beneficieze de ele pot aştepta până la doi ani pentru a le primi. Achiziţionarea personală nu este o opţiune pentru multe dintre aceste femei, care nu-şi permit să plătească cei aproximativ 150 de euro, cât costă setul format din proteză şi sutien. 

Din 2008, Asociaţia Casiopeea a reuşit, prin organizarea Marşului şi Crosului Casiopeea, să ofere gratuit proteze mamare pentru 2.200 de femei cu cancer la sân. Beneficiarele, femei cu posibilităţi materiale reduse, au fost selectate prin intermediul Institutului Oncologic Bucureşti. 

În 2018, obiectivul Casiopeea este să vină în sprijinul altor 300 de femei care au nevoie de ajutor în recuperarea post-mastectomie, prin fondurile colectate din taxele participanţilor la evenimentul sportiv. 

Elementul de noutate din acest an îl reprezintă Marşul Solidarităţii pe biciclete, dedicat iubitorilor de pedalat, organizat împreună cu Asociaţia Adevăraţii VeloPrieteni, Hai cu Bicla şi SkirtBike.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: parcul tineretului cancer la san cros