x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Doza zilnică de aspirină "poate reduce riscul de cancer" (STUDIU)

Doza zilnică de aspirină "poate reduce riscul de cancer" (STUDIU)

de Agerpres    |    06 Aug 2014   •   18:10
Doza zilnică de aspirină "poate reduce riscul de cancer" (STUDIU)

Peste 6.000 de vieţi ar putea fi salvate într-un an dacă toţi britanicii cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani ar lua o aspirină pe zi pentru a reduce riscul de cancer, atac de cord şi accident vascular cerebral, susţine o nouă cercetare, preluată miercuri de The Independent.

În cel mai recent studiu care dovedeşte beneficiile aspirinei - unul dintre cele mai ieftine şi mai utilizate medicamente - experţii susţin că o doză zilnică de aspirină, timp de 10 ani, ar putea fi "cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a reduce rata cancerului, după renunţarea la fumat şi scăderea în greutate".

Într-o nouă analiză a sute de studii anterioare, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Queen Mary din Londra au putut compara avantajele în raport cu riscurile care ar putea apărea în cazul în care mai multe milioane de oameni ar lua o doză zilnică de aspirină timp de 10 ani, între 50 şi 65 de ani.

Potrivit acestora, decesele cauzate de cancerul de colon ar putea scădea cu 40%, cele de cancer esofagian cu 50% şi cele de cancer de stomac cu 35%.

Dacă se adaugă şi scăderile mai mici ale numărului de decese cauzate de cancerul pulmonar, cancerul de prostată şi cancerul de sân şi beneficiile în privinţa reducerii ratei de atac de cord şi a anumitor tipuri de accident vascular cerebral, numărul de vieţi salvate pe an de aspirină ar totaliza aproape 7.000. Cu toate acestea, aproape 900 de decese suplimentare ar fi cauzate de efectele secundare negative ale administrării medicamentului.

Cercetarea este în curs de desfăşurare pentru a determina persoanele la care este cel mai probabil să apară efecte secundare ale administrării de aspirină. Fumătorii, cei care iau deja medicamente pentru subţierea sângelului, cum ar fi warfarina, şi purtătorii bacteriei Helicobacter sunt consideraţi ca având un risc mai mare.

Potrivit cercetătorilor, beneficiile aspirinei ar fi cele mai pronunţate în rândul celor cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani, deoarece riscul de cancer creşte pe măsura avansării în vârstă, în timp ce riscurile de efecte secundare ale medicamentului ar apărea la cei de peste 70 de ani. Pe de altă parte, o scădere a ratelor de deces provocate de cancer nu a apărut decât după ce persoanele au luat aspirină timp de cinci ani. 

×
Subiecte în articol: cancer aspirina