x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapia pentru o anumită fobie poate ajuta, de asemenea, la reducerea altor frici

Terapia pentru o anumită fobie poate ajuta, de asemenea, la reducerea altor frici

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2024   •   21:45
Terapia pentru o anumită fobie poate ajuta, de asemenea, la reducerea altor frici

Oamenii care suferă de mai multe fobii ar putea beneficia de un singur fel de terapie, potrivit unui studiu recent.

Este concluzia la care au ajuns psihologii de la Universitatea Ruhr din Bochum, Germania, care au studiat 50 de persoane cu fobie de păianjeni și de înălțime. Deși au tratat doar frica de păianjeni, frica de înălțime a fost, de asemenea, redusă.

Descoperirile sunt descrise de o echipă din jurul lui Iris Kodzaga și a profesorului Armin Zlomuzica de la Departamentul de Neuroștiințe Comportamentale și Clinice de la Universitatea Ruhr din Bochum în revista Translational Psychiatry.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri, unul care a beneficiat de terapie de expunere și unul care a primit un tratament placebo. Terapia de expunere implică expunerea treptată a unei persoane la obiectul sau situația care îi provoacă fobia. Astfel, participanții au fost expuși la imagini și videoclipuri ale obiectelor sau situațiilor care le provocau frica.

Rezultatele studiului au arătat că participanții care au beneficiat de terapie de expunere au experimentat o reducere semnificativă a anxietății în legătură cu toate fobiile lor.

În medie, participanții care au avut parte de terapie de expunere au raportat o reducere de 60% a anxietății, în timp ce participanții care au primit tratamentul placebo au raportat o reducere de doar 20%.

„Descoperirea noastră sugerează că terapia de expunere poate fi o abordare eficientă pentru tratarea mai multor fobii în același timp”, a declarat Iris Kodzaga: „Această descoperire ar putea avea un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de fobii multiple”.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: fobii terapie