x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 3 beneficii pentru sănătate ale apei cu lămâie. La ce trebuie să fii atent

3 beneficii pentru sănătate ale apei cu lămâie. La ce trebuie să fii atent

de Anastasia Paul    |    28 Iun 2023   •   21:15
3 beneficii pentru sănătate ale apei cu lămâie. La ce trebuie să fii atent
Sursa foto: Hepta

Se spune că apa cu lămâie are beneficii pentru sănătate și, în plus, ajută la pierderea în greutate. Care este însă adevărul din spatele acestor afirmații?!

Poți face limonadă prin amestecul apei cu sucul de la o lămâie stoarsă ori tai felii de lămâie și le adaugi în apă.

Beneficii pentru sănătate ale apei cu lămâie
Apa cu lămâie este subiectul unor studii recente, dar în acest moment, cercetarea științifică de calitate nu susține multe dintre beneficiile sale pentru sănătate. Acestea se bazează pe ceea ce știm despre lămâi, scrie  verywellhealth.com. 

Prin urmare, analiza efectelor apei cu lămâie asupra sănătății poate fi o provocare. 

Măsurarea beneficiilor apei cu lămâie poate fi o provocare. Nu există o modalitate curentă de a măsura cantitatea de lămâie. În orice caz, dacă vrei să te ajute pentru sănătate, nu adăuga zahăr sau alți îndulcitori. Aceștia au calorii și afectează valoarea nutritivă a băuturii.

1. Hidratare
Aportul adecvat de apă este vital pentru funcționarea organismului. Corpul umane conține circa 55-60% apă. Ajută la dizolvarea nutrienților pe care le transportă sângele și la eliminarea deșeurilor din organism.

Deși nu se știe exact ce influență are asupra sănătății dar îți este greu să bei apă plată, o soluție este să adaugi felii de lămâie pentru că îi îmbunătățește gustul și astfel te ajută să te hidratezi mai bine. 

Apa previne deshidratarea, menținând o temperatură corporală adecvată dar te ajută și să scapi de resturile de deșeurile corporale. 

2. Vitamina C

O lămâie conține circa 34 de miligrame de vitamina C. Efectele sale includ îndepăartarea radicalilor liberi din organism, stimulează producția de colagen, favorizează absorbția fierului din alimente, sporește imunitatea. 

3. Pietre la rinichi

Studiile arată că adăugarea de lămâie, și alte citrice, în apă ajută la prevenirea și îndepărtarea pietrelor la rinichi Consumul adecvat de apă și urinarea sunt, de asemenea, elementele de bază ale prevenirii și eliminării pietrelor la rinichi.

Valori nutriționale

Soiurile, dimensiunile și nivelurile de coacere a lămâilor pot afecta statisticile nutriționale exacte ale apei cu lămâie. O lămâie cântărește, în medie, 65 de grame, inclusiv coaja. 

Apă: 57,8 grame
Calorii: 18,8 kilocalorii
Proteine: mai puțin de 1 gram
Grăsime: mai puțin de 1 gram
Carbohidrați: 6,06 grame
Fibre (total): 1,82 grame

Apa nu conține calorii, grăsimi, proteine sau carbohidrați. Poate ajuta la diluarea gustului acid sau acru al sucului de lamaie. Uneori, oamenii adaugă miere, ierburi sau mirodenii în apa cu lămâie pentru a-i modifica  gustul și pentru a-și îmbunătăți posibilele beneficii pentru sănătate.

Pierderea în greutate
Deși s-ar putea să citești că apa cu lămâie este utilă pentru pierderea în greutate, multe dintre aceste informații sunt doar în teorie. Nu există studii care să susțină acest lucru.

Este posibil însă ca apa să-i ajute pe oameni să se simtă sătui și să consume astfel mai puține calorii, ceea ce poate duce la pierderea în greutate. 

Apa poate ajuta la pierderea în greutate atunci când:

- Aportul zilnic total de apă crește
- Apa înlocuiește alte băuturi bogate în calorii
- Consumi apă înainte de masă
Deși consumul mai mare de apă își îmbunătățește sănătatea și oferă unele beneficii de scădere în greutate, este puțin probabil ca apa cu lămâie să ducă la slăbire.

Concepții greșite despre apa cu lămâie și sănătate
Pe lângă pierderea în greutate, se mai spune că apa cu lămâie ajută la eliminarea grăsimii de pe burtă. Nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru.
Au existat, de asemenea, afirmații că apa cu lămâie „alcalinizează” organismul (îl face mai puțin acid). Există multe mecanisme în organism pentru a menține nivelul pH-ului intern, indiferent de pH-ul alimentelor și băuturilor.

Dezavantajele consumului de lămâie

Lămâia este un fruct citric pe care mulți oameni îl pot consuma în siguranță. Cu toate acestea, există și unele efecte secundare.

Interacțiuni medicamentoase
Există unele interacțiuni cunoscute între sucul de citrice și medicamente. Studiile științifice au arătat interacțiuni între sucul de grepfrut și de lămâie și anumite medicamente.

Probleme dentare
Sucul de lamaie contine acid citric, care poate deteriora în timp smaltul dintilor Consumul de apă cu lămâie printr-un pai și clătirea cu apă plată ulterior poate ajuta la compensarea acestui risc.

Reflux gastric

Acidul citric din lămâie poate crește refluxul de acid gastric.

Concluzie
Apa cu lămâie poate avea beneficii ușoare pentru sănătate și, în majoritatea cazurilor, este sigură de băut. Cu toate acestea, nu este deosebit de eficientă în pierderea în greutate.

×
Subiecte în articol: apa lamaie sanatate apă lămăie