x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 7 beneficii ale semințelor de dovleac asupra sănătății

7 beneficii ale semințelor de dovleac asupra sănătății

de Anastasia Paul    |    09 Noi 2023   •   21:45
7 beneficii ale semințelor de dovleac asupra sănătății

Semințele de dovleac sunt o sursă bogată de mai mulți nutrienți care ajută la menținerea sănătății generale a organismului.

Nu te lăsa păcălit de dimensiunea acestor semințe minuscule deoarece sunt bogate în diverși nutrienți și oferă mai multe beneficii pentru sănătate. De la aroma lor crocantă și pământească până la profilul impresionant de nutrienți, semințele de dovleac ar putea deveni arma ta secretă pentru a rămâne în formă. 

Acestea conțin grăsimi sănătoase, magneziu, seleniu, fier și antioxidanți, spune Aruna Mallya, medic dietetician principal, KMC Hospital.

Iată care sunt beneficiile pentru sănătate ale semințelor de dovleac:

1. Mențin inima sănătoasă
O sursă bună de magneziu, zinc, acizi grași polinesaturați și antioxidanți,  semințele de dovleacă ajută la menținerea unei inimi sănătoase. Un studiu publicat în Complementary Therapies in Clinical Practice a constatat că includerea semințelor de dovleac în dietă poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, ambele fiind factori de risc pentru dezvoltarea bolilor de inimă.

2. Bogate în magneziu
Reprezintă o sursă naturală de magneziu, De la controlul nivelului tensiunii arteriale la reducerea riscului de boli de inimă, menținerea oaselor sănătoase și reglarea diabetului, magneziul este important pentru menținerea sănătății generale.

„Magneziul este esențial pentru formarea oaselor și un nivel scăzut al acestui nutrient prezintă un risc de osteoporoză la femeile aflate în postmenopauză. O gustare rapidă înainte sau după aceste semințe ajută la atingerea dozei dietetice recomandate de magneziu pe zi”, spune dieteticianul Aruna Mallya.

3. Întăresc imunitatea
Semințele de dovleac conțin proprietăți precum zincul care ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos, așa cum se arată într-un studiu publicat în revista Food Production, Processing and Nutrition. În plus, sunt bogate în fier, seleniu, vitamina E și antioxidanți, toate fiind grozave pentru a menține sistemul imunitar sănătos.

4. Induc somnul
Nu poti dormi? Adaugă semințe de dovleac în dieta ya. Dieteticianul explică că semințele de dovleac conțin triptofan, un aminoacid care ajută la tratarea insomniei.

„Corpul nostru transformă triptofanul în serotonină,  un hormon care te face să te simți bine, să te simți relaxat și induce un somn bun”, spune aceasta. 

5. Bune pentru digestie
Dovleceii sunt bogați în conținut de fibre și pot ajuta la ameliorarea constipației și la promovarea digestiei. Un studiu publicat în revista Nutrients a constatat că fibrele din semințele de dovleac ajută la promovarea sănătății digestive. Adăugarea de semințe de dovleac în dieta ta, pe lângă exerciții fizice și modificarea stilului de viață,este bună pentru a menține sănătatea digestivă generală. De asemenea, te poate ajuta să pierzi în greutate și să reglezi nivelul zahărului din sânge.

6. Protejează împotriva cancerului
Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food a constatat că extractele din semințe de dovleac conțin proprietăți care pot reduce riscul de cancer de prostată. Alte studii au descoperit efectele pozitive ale semințelor de dovleac asupra cancerului, în general. 

7. Reglarea nivelului zahărului din sânge
Adăugarea de semințe de dovleac în dietă poate  ajuta la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge. Un studiu realizat de Nutrition Research a descoperit că persoanele care au adăugat semințe de dovleac în dieta lor au experimentat o scădere a nivelului de zahăr din sânge. Deci, poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet de tip 2. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a cunoaște efectele semințelor de dovleac asupra diabetului.

Efecte adverse

Semințele de dovleac trebuie totuși consumate cu moderație. Acestea conțin 163 Kcal de energie, 8,5 g de proteine și 13,9 g de grăsimi. De asemenea, conțin și alți nutrienți care ajută la sănătatea generală.Se poate adăuga acest superaliment nutritiv și gustos în dietă și poate fi consumatâ în orice moment al zilei. Cu toate acestea, consumul excesiv ar trebui evitat, potrivit healthshots.com.

×
Subiecte în articol: seminte dovleac sanatate