x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ai grijă de pielea ta!

Ai grijă de pielea ta!

de Magda Marincovici    |    11 Mai 2010   •   00:00
Ai grijă de pielea ta!
Sursa foto: /THINKSTOCK

Melanomul reprezintă forma cea mai agresivă a cancerului de piele. Şi, totuşi, în stadii incipiente este vindecabil. Mesajul dermatologilor: autoexaminarea pielii lunar pentru a preveni modificări cu deznodământ tragic.

Melanomul poate apărea oriunde pe suprafaţa corpului, frecvent pe pielea aparent sănătoasă, dar şi pe leziuni precanceroase, cum sunt nevii nevocelulari pigmentari (aluniţele). Creşterea aluniţei în suprafaţă sau în plan vertical, modificări de culoare, asimetrie, margini neregulate, prezenţa ulceraţiei sau a sângerării, senzaţie de prurit sau usturime sunt modificări suspecte la nivelul pielii ce trebuie examinate de medic.

De aceea, este indicată autoexaminarea periodică a pielii, cel puţin o dată pe lună, pentru a depista eventuale leziuni apărute pe piele sau modificări care au apărut la nivelul aluniţelor, ce sugerează transformare malignă. De asemenea, este necesar un control anual al aluniţelor, în cazul persoanelor care au în familie antecedente de melanom malign, care lucrează în aer liber, care prezintă un număr mare de aluniţe pe corp sau care au suferit traumatisme de aluniţe anormale.

MIT MINCINOS
Conferenţiar doctor Sorin Ţiplica, directorul executiv al Societăţii Române de Dermatologie, spune că, având în vedere diseminarea relativ rapidă şi frecventă pe cale limfatică şi sanguină, depistarea şi tratarea cât mai precoce a melanomului malign îmbunătăţesc prognosticul pacienţilor. În cazul în care medicul specialist recomandă intervenţia chirurgicală, ea nu trebuie ocolită, aşa cum se întâmplă încă foarte frecvent, din cauza unui mit mincinos, potrivit căruia de aluniţe nu trebuie să te atingi.

Conferenţiar Sorin Ţiplica ne reaminteşte că acest tip de tumori este extrem de agresiv şi evoluează rapid. Prin intervenţia chirurgicală efectuată de dermatolog sau de oncolog se îndepărtează tumora în întregime împreună cu o margine de ţesut de aspect normal (margine de siguranţă), a cărei dimensiune variază în funcţie de grosimea şi localizarea tumorii. Dacă se suspectează invazia ganglionilor limfatici regionali, aceştia sunt, de asemenea, îndepărtaţi printr-un procedeu chirurgical (limfadenectomie).

Mostrele de ţesut sunt examinate la microscop de medicul anatomopatolog, pentru a aprecia cât de avansat este cancerul. Chimioterapia se utilizează ca terapie suplimentară după excizia chirurgicală, pentru a creşte şansa de vindecare şi de distrugere a celulelor canceroase restante. Radioterapia are valoare limitată în tratamentul melanomului malign, deoarece acesta este puţin sensibil la radiaţiile X. După îndepărtarea melanomului, sunt indicate controale repetate, la fiecare trei-şase luni în primii cinci ani, apoi anual.

REGULI SIMPLE
Factorii genetici implicaţi în producerea melanomului nu pot fi modificaţi sau eradicaţi, dar este posibilă reducerea semnificativă a riscului dezvoltării melanomului respectând câteva reguli simple:
n) Expunerea intensivă şi directă la soare trebuie evitată, să fie progresivă şi în afara orelor 11:00-16:00.
n) Utilizarea cremelor de fotoprotecţie cu spectru larg (UVA şi UVB) şi cu factor de protecţie corespunzător tipului de piele este necesară la toate expunerile solare. Produsele de protecţie se aplică cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi se reface stratul la fiecare două ore.
n) Trebuie ştiut că umbrela nu asigură o protecţie completă, norii constituie un filtru pentru o mică parte din razele UV, astfel se vor folosi produse de protecţie şi în zilele înnorate.
n) Se recomandă folosirea articolelor de îmbrăcăminte: pantaloni, cămăşi cu mânecă lungă, pălării cu boruri largi şi ochelari de soare. Fiecare persoană ar trebui să-şi cunoască timpul de protecţie personal specific tipului cutanat, în cazul expunerii neprotejate la soare.

Mai trebuie să ştim că anumite medicamente cresc sensibilitatea la lumină, de aceea trebuie consultat un medic înaintea expunerii la soare. Deodorantele, cosmeticele şi parfumurile pot determina reacţii alergice la soare, astfel aplicarea acestor produse ar trebui evitată.




TIPUL DE PIELE
Tipul 1 - culoarea pielii deschisă, cu pistrui, părul e roşu sau blond, ochii sunt albaştri sau verzi, pielea e extrem de sensibilă la soare, nu se bronzează niciodată şi se arde mereu, timp de protecţie personal: 3-10 minute.
Tipul 2 - culoarea pielii e deschisă, dar puţin mai închisă decât tipul 1, părul blond sau blond închis, ochii sunt albaştri, pielea e sensibilă la soare, se arde uşor şi se bronzează puţin; timp de protecţie personal: 10-20 minute.
Tipul 3 - culoarea pielii e uşor închisă, păr blond închis sau şaten, ochi de culori variate, pielea e doar putin sensibilă la soare, se bronzează uşor şi repede, iar bronzul durează; timp de protecţie personal: 20-30 minute.
Tipul 4 - culoarea pielii e brun deschisă, părul e şaten sau negru, ochii închişi, pielea e robustă, se bronzează repede şi intens, bronzul durează, timp de protecţie personal: 40 minute.

ABCDE ŞI ALUNIŢELE
Aluniţele, cunoscute în termeni dermatologici ca nevi nevocelulari, sunt formaţiuni benigne de culoare maro sau neagră ce apar pe piele. Ele se pot localiza oriunde pe piele, izolate sau grupate. Majoritatea nevilor apar în copilărie şi ating numărul maxim în adolescenţă, rareori fiind prezenţi de la naştere (nevi congenitali). Un adult poate avea, în mod normal, 10-30 de nevi.

În anumite condiţii, aluniţele se pot transforma, putând pune în pericol viaţa pacienţilor. Există mai multe tipuri de cancer cutanat, cel mai de temut fiind melanomul malign, a cărui frecvenţă a crescut îngrijorător în ultima perioadă. Persoanele cele mai expuse la acest risc sunt cele cu pielea deschisă la culoare, cu părul roşcat sau blond, cu dificultate la bronzare, uşurinţă la apariţia arsurilor solare şi dezvoltarea pistruilor. De asemenea, expunerea neprotejată la soare reprezintă un factor important de risc.

PREVENŢIE
Pentru a preîntâmpina riscurile pe care le prezintă orice aluniţă (nev) este recomandat să fim atenţi la felul în care aceasta evoluează. În prima fază, examinarea poate fi făcută chiar de pacient, după regula ABCDE. Iată ce modificări trebuie avute în vedere şi care, apărute în perioade variabile de timp, impun o consultaţie de specialitate la o clinică dermatologică.
n) A - asimetria - dacă aluniţa este asimetrică şi o jumătate din nev nu se suprapune cu cealaltă jumătate;
n) B - bordura - dacă marginile nevului sunt neregulate, întrerupte, neclare;
n) C - culoare - dacă aluniţa prezintă la examinare culori diferite: nuanţe diferite de maro, zone de culoare neagră sau roşie sau porţiuni albe, lipsite de pigment;
n) D - diametru - când diametrul este mai mare de 6 mm;
n) E - elevaţie - când o porţiune din aluniţă este elevată, supradenivelată în raport cu pielea din jur.

De asemenea, trebuie consultat un medic dermatolog dacă aluniţa sângerează, supurează, prezintă senzaţie de mâncărime sau este dureroasă.

COPIII
Riscul dezvoltării cancerului de piele apare încă din copilărie şi în anii tinereţii. De aceea, copiii ar trebui să utilizeze creme cu factori de protecţie solară între 20 şi 30 ce protejează împotriva razelor UVA şi UVB şi sunt rezistente la apă. Purtarea tricourilor şi a pălăriilor este necesară, iar ochelarii de soare de bună calitate sunt ideali pentru protecţia ochilor.

Specialiştii spun că până la 3-4 ani copilul nu trebuie să facă plajă. Pentru sinteza vitaminei D, este suficientă o plimbare în cărucior de aproximativ cinci minute, chiar pe malul mării, dar cu protejarea corespunzătoare, în sensul că doar mâinile şi picioarele să fie expuse.


Sfatul medicului
- Modificările suferite de banala aluniţă, în prezenţa factorilor din mediul extern, ne pot pune viaţa în pericol. Această situaţie poate fi prevenită cu uşurinţă prin aplicarea regulii ABCDE, chiar de pacient, precum şi prin consultatre neîntârziată a medicului specialist atunci când modificările nedorite îşi fac simţită prezenţa.

- Pentru a creşte supravieţuirea pacienţilor cu melanom malign, sunt decisive depistarea precoce a leziunii şi excizia chirurgicală în stadiul incipient. O aluniţă care îşi modifică aspectul, culoarea sau dimensiunile, care sângerează sau ulcerează trebuie excizată preventiv. Această excizie nu este niciodată cauza unei cancerizări.


Soarele
efecte benefice:
- menţine bioritmul
- sinteza vitaminei D
- efect antiinflamator
Efecte negative:
- îmbătrânire cutanată
- cancer cutanat
- cataractăa

Energia solară
- vara > iarna
- la munte > la mare
- maximă între orele 10:00
şi 14:00
- reflectată de sol, apă, zăpadă
- străbate norii
- acţionează şi în apă

×
Subiecte în articol: dermatologie