
Majoritatea americanilor consumă mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de sodiu. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) avertizează că prea multă sare în dietă poate dăuna sănătății. Cu toate acestea, unii experți consideră că actualele recomandări privind sodiul pot fi prea scăzute pentru o persoană obișnuită.
Câtă sare ar trebui să consumi?
Ghidul alimentar pentru americani recomandă limitarea aportului de sodiu la mai puțin de 2,3 miligrame, sau circa o linguriță de sare pe zi.
„Pentru majoritatea oamenilor, consumul constant de peste 2,3 miligrame de sodiu pe zi poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv deteriorarea stratului endotelial al vaselor de sânge, creșterea tensiunii arteriale și un risc mai mare de boli de inimă și progresia plăcii”, spune dieteticianul cardiolog Michelle Routhenstein.
Consumul excesiv de sare poate determina organismul să rețină apa, crescând volumul sângelui și punând presiune suplimentară asupra arterelor, ceea ce poate fi dăunător inimii.
Deși această limită de sodiu este larg acceptată, unii cercetători au contestat ghidurile privind sodiul. Mai multe studii observaționale nu au găsit o corelație între consumul de prea mult sodiu și mortaltate. Cu toate acestea, nu pot afirma definitiv că un consum crescut de sodiu nu are niciun efect asupra ratelor mortalității.
„Ca dietetician cardiovascular, recomand ca populația generală să își propună să rămână la sau sub recomandarea de 2,3 miligrame”, adaugă Routhenstein.
Ce se întâmplă dacă consumi prea multă sare?
Cercetările au stabilit o legătură între consumul excesiv de sodiu și o creștere a nivelului tensiunii arteriale.

O analiză amplă confirmă că majoritatea studiilor arată o relație puternică între aportul de sodiu și tensiunea arterială, în special în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială preexistentă. De asemenea, s-a constatat că, pentru fiecare creștere cu 1 gram a aportului de sodiu, riscul de boli cardiovasculare crește cu până la 6%.
Potrivit lui Routhenstein, „prea mult sodiu poate afecta funcția vasculară prin deteriorarea stratului endotelial - stratul interior al vaselor de sânge - contribuind la acumularea de placă și la creșterea riscului cardiovascular.”
Excesul de sodiu poate avea mai multe consecințe decât să-ți facă să-ți fiesete. În timp, consumul excesiv de sare poate duce la hipertensiune arterială și boli de inimă.
Alimente bogate în sare
Peste 70% din sodiul din dieta americană tipică provine din alimente ambalate și preparate, respectiv:
-Mezeluri
-Supe și tocănițe la conservă
-Mese congelate și feluri principale ambalate - pizza, burrito sau burgerii vegetarieni
-Gustări - chipsuri, covrigei și biscuiți
-Condimente - sos de soia și marinade
-Pâine
Sarea se ascunde în multe alimente, așa că verifică etichetele și valoarea zilnică procentuală (% VZ). În mod ideal, o masă ar trebui să conțină mai puțin de 30% din valoarea zilnică de sodiu.
Unii oameni au nevoie de mai multă sare?
Deși majoritatea oamenilor ar trebui să se încadreze în recomandările privind sodiul, există excepții, spune Routhenstein.
„Persoanele cu pierderi mari de sodiu din cauza transpirației excesive, cum ar fi sportivii sau cei care transpiră excesiv, precum și persoanele care iau anumite medicamente, cum ar fi diureticele sau corticosteroizii, pot necesita un aport mai mare de sodiu”, spune ea.
Sportivii de anduranță sau cei care poartă echipamente grele și nu își compensează pierderile de sodiu pot prezenta amețeli, oboseală și crampe musculare, în special în condiții de căldură și umiditate.
„Este important să se ia în considerare aportul de sodiu în contextul calității generale a dietei și al echilibrului altor electroliți, cum ar fi potasiul și magneziul, care pot ajuta la modularea efectelor sodiului asupra tensiunii arteriale și a sănătății cardiovasculare”, explică Routhenstein.
O dietă bogată în alimente integrale pe bază de plante face minuni pentru sănătatea inimii.
Concluzie
Vestea bună este că poți adăuga sare pentru a condimenta mâncarea și a consuma ocazional o gustare sărată, dar experții în sănătate recomandă menținerea dozei zilnice de sodiu la 2,3 miligrame sau mai puțin.
Alege o dietă bogată în alimente integrale și nutrienți sănătoși pentru inimă și citește etichetele alimentelor ambalate, mai ales dacă ai hipertensiune arterială sau alți factori de risc cardiovascular, potrivit today.com.