x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum poti slabi mancand cartofi. Cum se gătesc corect

Cum poti slabi mancand cartofi. Cum se gătesc corect

17 Ian 2018   •   09:36
Cum poti slabi mancand cartofi. Cum se gătesc corect

„Cartofii îngrașă” este una dintre cele mai răspândite idei legate de nutriție. Cel mai probabil știi asta dar, foarte probabil, nu poți să spui exact unde ai auzit-o sau care este explicația. Cartoful, după părerea mea, este printre cele mai nedreptățite alimente de nebunia dietelor și a mâncatului sănătos. Și asta pentru că, de fapt, este un aliment foarte valoros.

 

Problema cu el a apărut, după părerea mea, pentru că bucătăria modernă, și nu mă refer doar la cea românească, a împământenit numai obiceiuri nesănătoase în ceea ce-l privește. Explicația am aflat-o de la profesorul Mencinicopschi și anume: cartofii conțin mult amidon care nu este digerat de aceleași enzime și în aceleași condiții de PH ca proteinele de origine animală. Deci, în primul rând, nu trebuie mâncați ca garnitură pentru carne. Vedeți deja care este problema.  În mentalul colectiv, cartoful este întipărit fix ca garnitură pentru carne. Așadar, aceasta este prima greșeală.

A doua este combinarea cu pâinea și cu alte produse făinoase, inclusiv paste. Singurele combinații corecte pentru cartof sunt cu legume: fierte, gratinate, salate.

A treia greșeală enormă, și asta știu că mulți nu vor să audă, este să-i mănânci prăjiți în ulei. Înțelegeți acum de unde renumele prost al cartofului. 

Dacă, însă, știi cum să-i mănânci, cartofii nu numai că nu te îngrașă dar chiar te ajută să slăbești! Așadar…

Cum se gătesc corect cartofii

Fierți sau copți ÎN COAJĂ, și asta pentru că aproape jumătate din nutrienți se află în aceasta. Iar cei mai indicați sunt cei roșii ce au coajă subțire. Cartofi noi adică. Preparați așa, 100 de grame de cartofi conțin cam 80 de calorii. Dacă o prăjești, aceeași cantitate conține până la 400 de calorii! Deci diferență enormă. Așadar, cartofii copți sau fierți nu îngrașă.

Citeste mai mult pe andreeasava.ro

×
Subiecte în articol: cartofi dieta cu cartofi