x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Fascinaţia Marelui Bazar

Fascinaţia Marelui Bazar

de Tudor Cires    |    15 Noi 2009   •   00:00
Fascinaţia Marelui Bazar
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Cu toate că starea de bine (ce-i aia?) nu se mai transmite de mult dinspre portofel spre coşul de cumpărături, iar anul ăsta ne-am şters din memorie numărul de telefon al agentului de turism, s-ar putea să existe cineva dornic de shopping la Istanbul. Acolo nu se ţine "târg de Crăciun", ca la Viena şi Budapesta, dar există un bazar cu ceva din toate capitalele Europei.



Bazarul din Istanbul a fost, timp de secole, cea mai mare piaţă acoperită din lume. Chiar dacă azi e detronat de gigantice centre comerciale, încă te mai pierzi prin labirinturile lui. Cu 66 de "străzi" şi 2.500 de magazine, e un "oraş într-un oraş", care îşi închide cele 19 porţi la ora 19:00 fix, la fel ca în 1461, anul construirii lui. Astăzi, bazarul din Istanbul e plin de turişti cu aparatul de fotografiat la gât, care cumpără totul. Doar unii au norocul să ghicească, din prima, preţul corect, care e, de regulă, umflat cu până la 50%. Poate de-aia există şi practica negocierii...

La mică distanţă, avem bazarul de mirodenii, supranumit "al egiptenilor", pentru că s-a construit cu bani din impozitele percepute de turci la Cairo. Aici găsim produse alimentare (seminţe, fructe uscate, sugiuc, rahat), dar, o dată cu decadenţa comerţului şi creşterea chiriei, turcii oferă şi parfumuri, bijuterii sau lenjerie ieftină cu mărci replicate.  

Faimosul restaurant grec "Pandelli" de la etaj s-a bucurat, în timp, de vizita lui Mustafa Kemal Ataturk, Agatha Christie, Trosky etc. Nu departe, e un alt magazin istoric, Mehmet Efendi, deschis în 1871, unde se serveşte cea mai bună cafea din Istanbul.  
Pătrundeţi, aşadar, în lumea orientului mistic, lăsaţi-vă ghidaţi de zecile de arome care plutesc desupra străzilor - vanilie, scorţişoară, şofran, mentă, cimbru. Lăsaţi-vă împins din toate părţile de o lume grăbită să ajungă în locul preferat. La Marele Bazar, capitularea e o regulă a jocului. Alegeţi-vă seminţe şi ierburi de calitate semnate Arifoglu, "pastârma" (carne uscată) marca Apikoglu, caviar turcesc, iranian sau rusesc, lukumi şi baclavale, misir. Nu ştiţi ce e "misir macunu"? E o pastă făcută din 40 de feluri de seminţe şi din miere. Se spune că are virtuţi terapeutice şi vindecă multe boli. Pe eticheta lui scrie "Afrodiziacul Sultanilor"...

Ieşiţi apoi din tentaculele Marelui Bazar, puneţi-vă o dorinţă, pentru că sunteţi în perioada 15 noiembrie-31 decembrie, când Istanbulul devine centrul mondial al shoppingului. În timpul festivalului se fac reduceri de până la 50% la tot felul de cadouri. În marile magazine, restaurante, muzee, galerii, cluburi de noapte, se oferă... surprize. Afişul cultural e bogat şi include expoziţii, teatru în stradă, dans, animaţie pentru copii, concerte... Celebrităţi... Agenţiile de turism s-au prins că e rost de shopping şi oferă discounturi pentru un city-break cu avionul şi toate serviciile incluse. E Istanbul şi merită. Votat de cititorii revistei americane Global Traveler "Oraşul cel mai prielnic pentru afaceri" în 2009, vechiul Constantinopol aşezat pe două continente  nu se va odihni nici după 31 decembrie, când va păşi în noul an ca una dintre cele mai frumoase Capitale Europene ale Culturii.

×
Subiecte în articol: stare de lux