x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Înfometarea poate duce la probleme grave de sănătate

Înfometarea poate duce la probleme grave de sănătate

04 Oct 2018   •   12:42
Înfometarea poate duce la probleme grave de sănătate

Înfometarea creşte grăsimea abdominală şi slăbeşte muşchii, potrivit unui nou studiu, notează Daily Mail.

Studiul, efectuat pe şoareci, a descoperit că limitarea numărului de calorii consumate în fiecare zi nu doar că mărea circumferinţa şoarecilor, dar le şi slăbea muşchii. Mai mult, un hormon cunoscut pentru creşterea tensiunii arteriale a devenit hiperactiv în cazul şoarecilor cu diete care reduceau drastic numărul de calorii.

Echipa, condusă de Universitatea Georgetown, a avertizat că cele două efecte combinate – creşterea tensiunii arteriale şi grăsimea – pot conduce la diabet şi boli ale inimii. În cadrul studiului, cercetătorii au împărţit şoarecii femele în două grupuri – un grup unde caloriile au fost reduse şi un altul unde dieta a rămas la fel.

Primul grup a avut caloriile reduse cu până la 60%, în cazul oamenilor acesta fiind echivalentul unei scăderi de la 2.000 de calorii la 800 de calorii. După trei zile, au scăzut numeroase funcţii metabolice, inclusiv tensiunea arterială, frecvenţa cardiacă şi funcţia renală. Când şoarecii s-au întorsla o dietă normală, frecvenţa cardiacă a crescut, dar şi greutatea.

La trei luni de la încetarea dietei restricţionate, cercetărorii au descoperit că şoarecii au început să aibă mai multă grăsime, comparativ cu cei care au avut o dietă normală.

“Mult mai îngrijorătoare a fost descoperirea că angiotensina II, un hormon din corp, era mult mai potent în ceea ce priveşte creşterea tensiunii arteriale în cazul şoarecilor care au avut o dietă cu reducere de calorii", a spus Dr Aline de Souza, de la Departamentul de Medicină al Universităţii Georgetown.

În plus, dietele au stimulat şi producerea altor hormoni care cauzau retenţii de sare şi apă.

 

×