x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Şase trucuri pentru o vacanţă OK

Şase trucuri pentru o vacanţă OK

de Steluta Indrei    |    Magda Marincovici    |    26 Iul 2011   •   21:00
Şase trucuri pentru o vacanţă OK
Comunicare. Fructe de padure. Sies­ta. Stop sedenta­ris­mului! Magneziu. Lavanda. Sunt sase trucuri placute si usor de aplicat, care, laolalta, ne confera echi­li­bru, buna dispozitie si odihna. Dar mai cu seama ne ajuta sa izgonim de­fi­nitiv sedentarismul din viata noastra.

Comunicare. Vacanta este perioada ideala pentru comunicare. Descoperim locuri, monumente, oameni noi si despre toate acestea putem dialoga cu familia, cu prietenii. Plimbarile, lecturile, iesirile impreuna, alegerea unor trasee etc. inseamna informatii noi si subiecte de dialog, prilejul unor mici dezbateri in familie. De-a lungul anului, e mai complicat cu taifasul in familie, deoarece prioritare sunt jobul, co­piii, metroul... Fredonati zilnic slagarul asta! Psihologii spun ca e dovada de intelepciune sa incetinim periodic acest ritm. Iata un mic scenariu: plecati intr-o excursie – nu foarte departe si nu foarte costisitoare – cel putin o data la trei luni. Trebuie sa recu­noasteti ca la intoarcere, de fiecare data, veti avea subiecte noi de comunicare, de discutii placute in familie.
Faceti rezerve de vitamina C. Valea Prahovei este zona turistica preferata de toti romanii. Este o destinatie perfecta pentru odihna si, totodata, pentru o cura de aer curat si de fructe de padure, extrem de bogate in vitamina C. Medicii sunt unanimi in privinta rolului vitaminei C in intarirea sistemului imunitar. Cand ducem lipsa de vitamina C, primele simptome sunt: oboseala, astenie, stare de slabiciune si de depresie, ameteli, lipsa de pofta de mancare, hemoragii, gingivita, piele uscata.

Afine, macese, merisoare, mure, zmeura, coacaze... Spalate bine si proaspete, fructele de padure pot inlocui gustarile dintre mese si chiar cina. O cura de fructe de padure este echivalenta cu un aport valoros de vitamine si minerale, care revigoreaza organismul si il ajuta sa elimine to­xinele.

Reveniti la obiceiul siestei! Desi pare decupat dintr-un tablou in care bunica picotea pret de cateva minute dupa ce pranzea, siesta e valabila si in zilele noastre. Ea reuseste in mod placut sa inlature acea somnolenta chinuitoare, care se reflecta in scaderea randamentului si chiar in modul nostru uracios de a ne comporta cu ceilalti. Dar cum sa procedam? Simplu: profitati de minutele cand colegii au plecat la cafea, pentru a inchide ochii si a asculta o melodie linistitoare. Siesta poate dura intre 10 si 30 de minute, prefe­rabil in fata biroului cu capul tinut in maini, pentru a evita somnul profund. Siesta este recomandata si in vacanta. E minunata si relaxanta siesta in hamac, pe sezlong, la marginea marii sau in capita de fan proaspat.

Stop sedentarismului. Unul dintre motivele pentru care luam cateva kilograme in vacanta este sedentarismul. Daca tot restul anului spunem ca nu avem timp sau nu avem chef pentru a face miscare, in concediu nu mai avem nici o scuza. Este cel mai potrivit moment pentru a descoperi sau redescoperi placerea si beneficiile practicarii unei activitati fizice. Inotul, tenisul, mersul pe bicicleta sau simplul mers pe jos sunt rela­xante si usor de practicat in vacanta, dar mai ales dupa aceea. Psihologii ne sfatuiesc ca, in perioada concediului, sa optam pentru o forma de mis­care distractiva – cum este mersul pe hidrobicicleta. Aceasta activitate poate fi perfectionata si continuata dupa vacanta cu mersul pe bicicleta clasica (in aer liber) sau pe bicicleta statica (in sala de sport). Un alt exemplu: la munte putem practica plimbarea in stil nordic walking (mersul pe jos in ritm rapid utilizand bete de schi). Aceasta este o forma de miscare aparuta in tarile nordice ca antrenament de vara pentru schiori. In tara noastra exista trasee de nordic wal­king in statiunile montane din Buco­vina, Vatra Dornei, Valea Prahovei, Paltinis, Stana de Vale s.a. Dupa concediu este bine sa continuam in parc plimbarile in ritm rapid, renuntand bineinteles la betele de schi. Toate sunt activitati care ne permit sa ne destindem in vacanta, iar, pe ter­men lung, sa tinem sub control greu­tatea si sa ne tonifiem musculatura.

Magneziul. Dupa concediu apare o senzatie de oboseala care de obicei ne face sa renuntam la miscare, ceea ce este o mare greseala. Medicii pun scaderea tonusului pe seama lipsei de magne­ziu. Acest oligoelement favo­ri­zeaza contractia musculara si transforma­rea glucidelor in energie. Cand avem carente de magneziu, organismul se resimte si apare senzatia de oboseala. Pentru a ne mentine in forma, nu­tri­ti­onistii ne recomanda alimen­te­le bo­gate in magneziu: cereale integrale, fructe oleaginoase (nuci, alune, mig­da­le), leguminoase (ma­za­re, fasole uscata, linte, naut), ciocolata neagra.

Somn usor cu levantica
Pentru a avea un somn linistit si odihnitor in concediu ne vine in ajutor levantica. Parfumul acestei plante care infloreste in plina vara are efecte sedative, antispastice si antiinflamatoare. Iata cateva solu­tii pentru insomnii: seara faceti o baie calduta in care adaugati cate­va picaturi de ulei esential de le­vantica sau efectuati un masaj usor al tamplelor cu ulei de le­vantica sau puneti sub perna ori pe noptiera un buchetel de levan­ti­ca. Nu renuntati la aceste obiceiuri dupa ce se termina concediul.

×
Subiecte în articol: concediu odihna