x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Primele semne și simptome ale cancerului de piele. Cum ne protejăm

Primele semne și simptome ale cancerului de piele. Cum ne protejăm

de Redacția Jurnalul    |    25 Mai 2024   •   22:20
Primele semne și simptome ale cancerului de piele. Cum ne protejăm

Orice formațiune apărută la nivelul pielii necesită evaluare de specialitate. Există o serie de leziuni cutanate care trebuie eliminate de pe suprafața pielii, fie din considerente estetice, fie pentru a stabili un diagnostic sau pentru a descoperi posibile tumori maligne.

Medicul Iuliana Lupu a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, despre semnele de pe corp care pot indica un cancer, scrie Antena3CNN

"Este important să menționăm că sub aspectul unei alunițe inofensive se poate ascunde un melanom la debut și atunci avem nevoie de un consult dermatologic. Se va face o dermatoscopie. Medicul se va uita cu o lupă care mărește structurile de la nivelul aluniței și astfel se poate observa dacă acea leziune este o leziune inofensivă sau o leziune riscantă.

Înainte de a ajunge la dermatolog, pacienţii trebuie educaţi să se uite în oglindă. Să se uite pe toată suprafața corpului, inclusiv la nivelul mucoaselor. Să observe dacă au leziuni noi apărute sau dacă leziunile pe care le au, au suferit modificări.

30% din melanoame apar pe nevii preexistenți, restul apar pe parcursul vieții, mai ales dacă ne-am expus excesiv la soare în prima copilărie. Există şi o regulă după care ne putem lua, se numeşte ABCDE.

Un melanom este în creștere în general și depășește o anumită dimensiune și luăm bineînțeles în calcul și evoluția. Un melanom nodul ar crește foarte repede. Un melanom lentiginos se dezvoltă pe parcursul unor luni și a unor ani, deci avem timp să ne dăm seama dacă ceva este în neregulă și se modifică.

Este important să nu ne expunem la soare. O arsură cu eritem și vezicule până în vârsta de 18 ani ne dublează șansa de a face melanom. Este aproape similar că atunci când mama sau tatăl are un melanom. Avem același risc dacă ne-am ars o singură dată la soare.

Crema cu factor de protecţie este extrem de importantă. Din păcate, nu este suficient doar să aplicăm SPF, trebuie să aplicăm într-o cantitate suficientă, din două în două ore. Noi avem o falsă senzație de protecție, pentru că noi aplicăm această cremă dimineața, când ne ducem la plajă și uităm să o reaplicăm de fiecare dată când ieșim din apă.

Nu este suficient ca crema de zi să aibă SPF de 15. Noi, după ce aplicăm crema hidratantă, reaplicăm o cremă de foto-protecție cu un SPF de minim 30. Această cremă trebuie reaplicate la două, chiar trei ore. Dacă aplicăm produse de machiaj, putem să apelăm la spray-uri de foto-protecție cu un SPF 50 care nu îngrașă pielea.", a mai spus medicul.

Persoanele cu multe alunițe sau cu alunițe atipice necesită efectuarea unei hărți dermatoscopice care permite supravegherea periodică alunițelor. Astfel putem preveni orice problemă mai gravă de sănătate.

×