x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 4 măsuri pentru menținerea sănătății creierului

4 măsuri pentru menținerea sănătății creierului

de Florian Saiu11    |    12 Oct 2023   •   06:00
4 măsuri pentru menținerea sănătății creierului

Cu fiecare zi care trece, îmbătrânim, gândirea și memoria pe termen scurt devenind mai puțin eficiente. Este o realitate, un proces natural, dar asta nu înseamnă că nu putem interveni pentru a determina creierul să funcționeze cât mai bine la orice vârstă. Cum? Descoperiți mai jos.

„Îmbătrânind, cei mai mulți dintre noi remarcă o ușoară diminuare a vitezei de gândire și o reducere a memoriei funcționale. Unii se confruntă cu un declin sever sau chiar cu demență, dar acest lucru nu este, să știți, deloc inevitabil. De fapt, unele capacități cognitive, precum înțelegerea generală a vieții, s-ar putea îmbunătăți odată cu vârsta”, aprecia Rita Carter, coordonatoare a studiului științific (ilustrat) „Totul despre creier” (Editura Litera, 2022), în deschiderea unui compendiu închinat activității cerebrale umane.

 

1.&2. Dietă echilibrată și activitate fizică moderată (dar constantă)

„Moștenim nivelul de bază al funcțiilor cognitive de la părinți - evidenția Rita Carter -, dar această amprentă genetică - adăuga aceasta - este totodată afectată de mediul în care trăim și de experiențele existențiale, inclusiv de nutriție, sănătate, educație, stres și relații interumane. Activitățile care ne stimulează fizic, social și intelectual joacă și ele un rol crucial”. Mai exact? „Putem lua o varietate de măsuri pentru a proteja sănătatea creierului. O dietă bogată în legume, fructe, grăsimi «bune» și nutrienți menține sănătatea creierului și a corpului, ca și activitatea fizică moderată, dar constantă. Joggingul sau alte exerciții aerobice întârzie declinul provocat de îmbătrânire atât în privința memoriei, cât și a rapidității de gândire”. 

 

3. Evitarea toxinelor (alcoolul și tutunul)

În completare: „Mai putem proteja sănătatea creierului prin evitarea toxinelor, cum ar fi alcoolul sau tutunul. Fumatul a fost asociat cu lezarea cortexului cerebral. Dacă bei alcool, menține-te în limite rezonabile și încearcă să nu consumi deloc alcool două-trei zile pe săptămână” - recomanda Rita Carter.

 

4. Antrenează-ți mintea prin deprinderea de noi abilități!

Nu în ultimul rând, stimulează-ți mintea! - sună îndemnul coordonatoarei volumului „Totul despre creier”. „Orice provocare mentală care implică învățare - de la micile reparații casnice la gătit și rezolvarea de cuvinte încrucișate - dezvoltă abilitățile cognitive”, considera Rita Carter. „Ia în considerare învățarea unei limbi străine, întrucât oamenii care vorbesc două sau mai multe limbi au abilități cognitive mai puternice decât cei care vorbesc doar una”.

În concluzie, poți încetini procesul de îmbătrânire cognitivă dacă: menții creierul bine aprovizionat cu oxigen și nutrienți; eviți expunerea la toxine ca alcoolul ori nicotina; antrenezi corpul prin activități fizice zilnice; antrenezi mintea prin deprinderea de noi abilități. Succes!

 

Îmbătrânire și fericire

Deși îmbătrânirea pare ceva negativ, studiile în domeniu au demonstrat că pe măsură ce înaintăm în vârstă sentimentele de fericire și cele specifice stării de bine cresc, iar nivelul de stres și îngrijorare scade. Creierul pare să se concentreze mai bine asupra aspectelor pozitive. Vârstnicii sunt mai înclinați să rememoreze amintirile frumoase decât imaginile triste. De asemenea, ei petrec mai mult timp privind fețe fericite decât furioase sau supărate.

O dietă bogată în legume, fructe, grăsimi „bune” și nutrienți menține sănătatea creierului și a corpului, ca și activitatea fizică moderată, dar constantă

Dacă bei alcool, menține-te în limite rezonabile și încearcă să nu consumi deloc alcool două-trei zile pe săptămână”, Rita Carter, coordonatoarea studiului științific „Totul despre creier” 

„Ia în considerare învățarea unei limbi străine, întrucât oamenii care vorbesc două sau mai multe limbi au abilități cognitive mai puternice decât cei care vorbesc doar una!”,  Rita Carter

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sanatate creier