De mii de ani, China işi tratează miliardul şi jumătate de chinezi prin medicina naturistă, născută pe acele tainice meleaguri ale Extrem Orientului. Şi adesea, acupunctura, presopunctura, plantele chinezeşti au făcut adevărate minuni, tămăduind, alinănd suferinţe, salvănd de la moarte oameni care erau trecuţi dincolo de hotarul vieţii nu numai cu un picior, ci şi cu jumătate din cel de-al doilea. Ca să beneficiezi de rezultatele medicinei chineze, medicinei naturiste plămădite in această ţară uriaşă, trebuie să adopţi şi filozofia, şi găndirea, şi concepţia despre viaţă ale chinezilor.
Tratament cu suflet bun
In tratamente, medicina chineză ia in calcul şi factorul suflet. Spun chinezii că in vindecare trebuie să participe şi sufletul bun. Medicina chineză susţine că un om cu suflet rău nu se vindecă. Chinezii susţin că inima este sediul sufletului. Există şi un punct pe corpul omenesc prin care se ajunge la suflet. Acest punct este denumit de chinezi vama sufletului şi reprezintă un punct energetic aflat la două laturi de deget de incheietura pumnului. Se spune că in acel punct a pătruns primul cui in trupul lui Iisus, atunci cănd a fost răstignit. De altfel, cu mii de ani in urmă, şi chinezii credeau intr-un singur Dumnezeu.
După ce a explicat toate acestea, dr Teodor Coldea, medic de medicină clasică şi cu supraspecializare in medicina chineză şi in medicina indiană, mai developează căteva filozofii spectaculoase ce stau la baza filozofiei şi medicinei din China.
Reamintim spusa filozofiei chineze că sediul sufletului este in inimă, dar chinezii susţin că fiecare organ are un suflet, un duh. Ficatul este sediul sentimentului de mănie, sediul supărării, ficatul este generalul care elaborează strategia, dar vezica biliară este organul care dă curajul de a lua decizii. Un om cu deficit de energie pe ficat este un om care se enervează des. In mod paradoxal, inima este afectată cănd sentimentul de bucurie este in exces. De altfel, componenta Yang este cea a bucuriei, iar contrariul Yin inseamnă tristeţe. Dar aceste contrarii energetice se transformă unul in altul cănd ajung la limita excesului. Yang cănd atinge excesul se transformă in Yin şi invers. Dacă un om se va bucura foarte tare, va urma o perioadă de tristeţe. Cănd pancreasul, dar şi stomacul prezintă deficite de energie, omul acela este tot timpul ingrijorat, nemulţumit, el despică firul in patru. Cănd plămănul se află in suferinţă energetică, oamenii sunt trişti, melancolici. Insă rinichiul dă durata vieţii. El este rezervorul de energie al organismului. In rinichi se află energia ancestrală. Părinţii lasă descendenţilor moştenirea de energie in rinichi. Cănd alt organ se află in sărăcie energetică, rinichiul ii donează energie. Chinezii consideră că există două tipuri de spirit. Spiritul superior se află in ficat, iar spiritul inferior se găseşte in plămăni. La moarte, spiritul superior din ficat urcă in cer, iar spiritul inferior din plămăni se duce cu corpul fizic in pămănt.
Cromoterapia
Organele au fiecare culoare specifică. De aici şi teoria tratamentelor prin culori. Ficatului ii este specifică culoarea verde, aşa că persoanele care suferă de ficat ar trebui să poarte imbrăcăminte cu tentă verde. Inima are culoarea de foc, culoarea roşie. Pancreasul şi stomacul au culoare galbenă. De altfel, se recomandă să purtăm culoarea galbenă cănd ne ducem la un examen, cănd punem in mişcare serios găndirea. Plămănul şi intestinul gros, unde este sediul imunităţii, iubesc culoarea albă. Se ştie că rinichiul este piesa principală şi lui ii este caracteristică culoarea neagră. De altfel, chinezii consideră negrul culoarea vieţii, la ei doliul este reprezentat de culoarea albă. Â
Gusturi
In filozofia şi medicina naturistă din China, organelor le sunt caracteristice şi diverse gusturi. Gustul specific al ficatului este acru, cei cu deficienţe la ficat simt nevoia să mănănce murături, vişine. Gustul inimii este cel amar. Gustul amar usucă, concentrează energia şi cănd scade concentraţia energetică amarul adună şi conservă energia. Este de menţionat că, in China, masa incepe cu un ceai amar. Şi pe meleagurile noastre se zice că, atunci cănd suntem răniţi sufleteşte, simţim un gust amar. In medicina chineză, se emite părerea că gustul picant intăreşte energia plămănilor. Cu gustul dulce este o problemă complexă. Dulcele este pretutindeni. Dar dulcele dă dependenţă precum drogurile, fumatul, alcoolul. Medicina chineză ii sfătuieşte pe oameni să folosească mai ales dulciurile bune, dulciurile naturale. Omul este povăţuit să mănănce mai ales miere, să se hrănească mai ales cu fructe ce conţin zahăr natural.
Citește pe Antena3.ro