Daca tii la sanatatea ta, ia o decizie inteleapta anul acesta. Propune-ti sa iti faci analizele medicale anuale si mergi la medic de la primul semn de boala. Afla de la specialistii nostri care sunt investigatiile pe care trebuie sa le faci periodic.
Anual, fiecare persoana asigurata medical are dreptul la un set de analize gratuite. Astfel, in luna in care s-a nascut, asiguratul trebuie sa se prezinte pentru un examen de bilant la medicul de familie pe ale carui liste este inscris.
ANUAL, UN SET DE ANALIZE
Conf. dr. Dumitru Matei ne explica ce presupune acest examen de bilant: "Este vorba despre un examen clinic, urmat de un pachet minim de investigatii pe care le recomanda medicul de familie. Nu se fac analize tintite pe boli, din moment ce nu exista nici un fel de suspiciune. Principalul scop al acestor analize este prevenirea bolilor grave. Rezultatele analizelor pot arata predispozitia organismului de a dezvolta o anumita boala. Acest pachet minim de analize cuprinde: hemoleucograma, VSH, glicemia, colesterolul, trigliceridele, transaminazele,
analiza urinei". Si un lucru foarte important: aceste analize sunt gratuite.
Controlul medical periodic poate fi de ajutor in depistarea unor afectiuni in faza precoce sau poate sa traga un semnal de alarma ca pacientul este predispus unei boli. De aceea ar trebui sa speculam acest drept pe care il avem. Din pacate, cele mai multe persoane resping examenul clinic periodic, acesta fiind perceput ca o obligatie neplacuta. In alte state, oamenii merg frecvent la cabinetul medicului de familie pentru a supraveghea starea de sanatate. In Romania insa, cei mai multi merg la medic fortati de imprejurari.
Rezultatele setului anual de analize pot releva multe afectiuni: dislipidemie, tulburari ale metabolismului lipidelor, ale grasimilor din organism, care de la o anumita varsta pot genera si afectiuni coronariene. Depunerile de colesterol ingusteaza vasele, fie ca acestea se gasesc la nivelul inimii sau la nivelul capului.
GLICEMIA
Glicemia la limita maxima sau putin depasita nu are nici un fel de simptomatologie pentru pacient. Pentru medicul de familie insa acesta este un semn ca pacientul trebuie sa isi schimbe regimul alimentar: sa manance mai putine dulciuri, sa renunte la pastele fainoase. Pe langa regimul alimentar care trebuie respectat toata viata, pe langa medicamentele care trebuie administrate, diabeticul este predispus numeroaselor complicatii ale acestei boli: tulburari de vedere, afectarea nervilor la nivelul extremitatilor, mai ales la picioare, tulburari de mers. De aceea, mai bine prevenim decat sa tratam. Iar masurarea glicemiei la un control de rutina nu costa. Prin intermediul analizelor anuale pot fi depistate in faza incipienta tulburarile renale, hipertensiunea.
De afectiunea depistata prin aceste analize depinde daca pacientul este rechemat de medic la control dupa un interval de timp: 3 luni, 6 luni. In functie de modificarile biologice proprii fiecarui organism, la recomandarea medicului, analizele pot fi repetate dupa cateva luni.
"Analize se fac si in cazul copiilor. In cazul lor recomandam si examenul coproparazitologic, si ASLO pentru depistarea unor infectii streptococice, si sideremia pentru depistarea anemiei feriprive, care este foarte frecventa la copii", arata conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".
FEMEI SI BARBATI
Femeile si barbatii, dupa varsta de 50 de ani, este bine sa faca unele investigatii pentru depistarea precoce a unor forme de cancer specifice fiecarui sex. Femeilor le sunt recomandate testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin, cel mai frecvent cancer genito-mamar din Romania, si mamografia pentru depistarea cancerului de san, situat pe locul al doilea in randul cancerelor feminine. Ambele investigatii sunt recomandate a fi efectuate o data pe an, dupa varsta de 50 de ani, mai ales in cazul femeilor care au o predispozitie din familie pentru aceste boli, sustine asist. univ. dr. Anca Simionescu de la Spitalul Clinic Filantropia. Cu cat sunt descoperite mai devreme, cu atat aceste forme de cancer au mai multe sanse de a fi tratate cu
succes.
Cel mai frecvent cancer al aparatului uro-genital masculin este cancerul de prostata. Dupa varsta de 50 de ani, orice barbat este bine sa se prezinte la medic pentru un examen clinic al prostatei (tuseu rectal). In functie de rezultatul acestuia, medicul poate recomanda o analiza de sange pentru evidentierea antigenului specific prostatei. Acesta este un marker specific prostatei, insa nu stabileste cu certitudine diagnosticul de cancer al prostatei, deoarece niveluri crescute se intalnesc si in adenomul de prostata (tumoare benigna) sau in infectii.
CU CAMERA VIDEO PRIN COLON
O forma de cancer frecvent intalnita atat in randul femeilor, cat si al barbatilor dupa 45-50 de ani este cancerul de colon. S-au inmultit alarmant bolile intestinului gros. Tot mai des apar diagnostice de cancer de colon. In depistarea cancerului de colon, dar si a prezentei diverticulilor, acele pungi nedorite crescute din intestin, precum si in colita ulcero-hemoragica exista o singura metoda de investigatie, si anume colonoscopia. Este o metoda endoscopica, numai ca endoscopul introdus pe calea rectului mergand inapoi prin colon se numeste colonoscop.
In investigarea colonului nu dau rezultate tomografele sau rezonanta magnetica (RMN), fiindca in intestinul gros exista pungi de gaze care nu permit o inspectie riguroasa a intestinului gros. Pana la urma camera video a colonoscopului inainteaza pe parcursul celor 1,5 m de colon si pe monitor medicul vede starea interioara a intestinului gros descoperind tumori, iritatii si starea colonului.
Dupa o anumita varsta, in jur de 60 de ani, americanii sustin ca orice om trebuie sa-si faca o data pe an sau la doi ani o colonoscopie pentru a descoperi in faze incipiente eventualele boli ale intestinului gros.
|
ANTIBIOGRAMA. O investigatie care va poate fi de mare ajutor in acest sezon al virozelor respiratorii este antibiograma. Din cauza contactului repetat cu antibioticele, in cursul tratamentelor anterioare, bacteriile dezvolta mecanisme de aparare din ce in ce mai puternice si isi modifica sensibilitatea la medicamente. Din acest motiv, unele antibiotice vor deveni ineficiente de la o infectie la alta. Medicii recomanda efectuarea unei antibiograme pentru a stabili cu exactitate ce tip de antibiotice ne ajuta sa scapam de infectia microbiana. Rezultatul analizei va cuprinde o lista cu antibiotice capabile sa lupte cu microbii. Clinicianul va recomanda pacientului aceste antibiotice ca optiuni de tratament.
|
|
|
HIV/SIDA. Daca ati interactionat cu un mediu in care ati fost expusi riscului infectarii cu HIV, daca ati facut sex neprotejat sau daca aveti simptome similare cu cele ale infectarii HIV, trebuie sa va puneti problema efectuarii unui test HIV/SIDA. Pentru ca testul sa fie concludent, el trebuie efectuat dupa trei saptamani de la momentul in care presupuneti ca v-ati infectat. Un rezultat pozitiv la testul HIV nu inseamna ca pacientul este bolnav SIDA, ci ca este seropozitiv, adica purtator al virusului. Pot trece multi ani pana la aparitia primelor simptome, iar bolnavul poate duce o viata normala chiar si infectat. Oriunde ati face acest test, trebuie sa stiti ca el este gratuit, iar rezultatul este confidential.
|
|
|
AMT. Analiza minerala tisulara (AMT) este o investigatie efectuata pe un esantion de par. Ea permite aprecierea nivelului mediu de minerale existente in celulele noastre si a principalelor metale toxice, eventual, depozitate in organism. AMT evalueaza global starea de sanatate si eventuale tendinte patologice. Mineralele esentiale sunt calciul, magneziul, sodiul, potasiul, cuprul, zincul, seleniul, potasiul. Carentele sau surplusurile acestor minerale explica o serie de tulburari. De exemplu, activitatea tiroidei, paratiroidelor si suprarenalelor este influentata negativ, daca nivelul magneziului este sub valorile normale. In general, valorile magneziului scad in conditii de stres prelungit fizic si psihic. Deficitul de magneziu poate imobiliza muschiul in contractie dureroasa, provocand crampe musculare la cel mai mic efort. Daca nivelurile sodiului si potasiului sunt depasite, poate fi depistata o hiperfunctie suprarenala, asociata cu o crestere a glicemiei, scaderea imunitatii, retentie de lichide. Bolile cardiovasculare, hipertensiunea, anxietatea sunt evidentiate de valorile crescute ale potasiului si sodiului. Deficitul de seleniu este asociat cu afectiuni degenerative, imbatranirea prematura, cu instalarea cataractei, anemie, diminuarea reactiei imunitare.
|
|
TRIPLU TEST. Teama cea mai mare a gravidelor, mai ales a celor cu varsta peste 35 de ani, este ca bebelusul lor poate suferi malformatii. Pentru a indeparta aceasta teama, orice mamica ar trebui sa faca un triplu test in saptamanile 15-18 de sarcina. Triplul test se efectueaza din sangele gravidei si poate depista defectele de tub neural (spina bifida) si anomaliile cromozomiale, precum trisomia 18 si trisomia 21 (sindromul Down). Un rezultat pozitiv la acest test indica un risc crescut de malformatii, dar pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare investigatii suplimentare, precum amniocenteza sau ecografiile.
|
|
|
TOXICE. Analiza minerala tisulara este importanta, deoarece ofera date despre prezenta in organism a unor minerale toxice. Este stiut ca mineralele toxice pot fi regasite in organism dupa un interval de cativa ani de la momentul expunerii si persista in tesuturi pana cand se incepe indepartarea lor. Cele mai frecvente metale toxice evidentiate prin analiza minerala tisulara sunt cadmiul, plumbul, arsenicul. In functie de rezultatele indicate de analiza minerala tisulara, medicul va face recomandari nutritionale suplimentare prin diete speciale sau suplimente nutritive, prevenind unele afectiuni severe.
|
|