x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Timusul

02 Apr 2006   •   00:00

Cu deosebire in primii ani de viata, timusul este o glanda deosebit de importanta in apararea organismului. Se gaseste in cavitatea toracica, in spatele sternului si este un organ cu aspect spongios care ajuta la maturarea limfocitelor T, un tip de globule albe care au un rol foarte important in raspunsul imunitar al organismului. Timusul intra in functiune inca din saptamanile 10-12 de viata intrauterina. La nastere cantareste in jur de 15 grame si continua sa creasca pana la varsta de 10-12 ani, cand poate atinge dimensiuni maxime de 30-40 de grame. Dupa varsta de 30 de ani, timusul involueaza. La varsta de 60 de ani, el cantareste mai putin de 15 grame. Prin urmare, el are influenta numai in primii ani ai copilariei.

Structura

Timusul este format din doi lobi putin diferiti ca dimensiune, uniti printr-un istm si acoperiti de o capsula fibroasa. "De la exterior spre interior se pot delimita trei zone: corticala, o zona de jonctiune corticomedulara si o zona medulara", explica dr. Mihai Olariu, medic specialist hematolog in cadrul Institutului de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals". Zona corticala este impanzita de septuri care formeaza lobuli. In structura acestor lobuli intra tesut limfoid, care produce limfocitele, celule esentiale in sistemul imunitar. Zona medulara este formata din celule epiteliale si corpusculii Hassall, al caror rol este de a distruge elementele straine care intra in organism.

Limfocitele T trec din zona corticala in cea medulara, unde are loc procesul de maturare. De aici ele parasesc timusul, intrand in sistemul circulator al organismului. Ele ajung in splina, ganglionii limfatici, ficat, maduva. "Spre deosebire de ganglioni, care produc limfocite numai atunci cand apare un stimul exterior, timusul produce aceste celule in mod continuu, in absenta oricarui stimul", precizeaza dr. Mihai Olariu.

Rol endocrin

Timusul joaca un rol important nu doar in apararea imuna a organismului. El are si o functie endocrina, secretand mai multi hormoni: timulina, timosinele alfa 1 si beta 4 si timopoetina. Ei influenteaza functiile hipotalamusului si hipofizei, intervenind astfel in cresterea si dezvoltarea organismului.

In lipsa timusului, organismul este expus in permanenta infectiilor. Sansele de supravietuire pentru copiii care se nasc fara timus, o maladie numita Di George, sunt minime.

STIATI CA
  • Limfocitele provin din maduva. Aproximativ jumatate din ele ajung in timus, unde se matureaza si devin celule de tip T (denumire de la timus). Limfocitele care nu ajung in timus devin celule B si sunt specializate in producerea de anticorpi.
  • Pe langa limfocite, in alcatuirea sistemului imunitar intra si alte celule cu rol esential in declansarea raspunsului imun al organismului: macrofagele si o serie de celule inrudite: celulele Lagerhans, celulele dendritice si altele.
  • Copiii au un numar mai mare de limfocite. Valorile normale pentru limfocitele T in sange sunt intre 1620 si 4320/mmc intre una si 18 luni de viata. Dupa 18 luni, valorile sunt intre 590 si 3090/mmc.
  • ×
    Subiecte în articol: celule lectia de anatomie timusul