x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Un nou val de gripă

Un nou val de gripă

de Magda Marincovici    |    04 Aug 2009   •   00:00
Un nou val de gripă
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Toamna încep şcolile. Dar anul acesta nu e sigur. Pentru că sunt ţări în care autorităţile iau în calcul amânarea începerii cursurilor din pricina noii gripe. Motivul: specialiştii estimează un nou val de gripă porcină în această toamnă.



În această toamnă, este posibil un al doilea val de epidemie, cu un număr şi mai mare de persoane infectate. Potrivit OMS, aproximativ 2 miliarde de persoane ar putea fi contaminate. Estimarea se bazează pe viteza foarte mare de răspândire a virusului, ceea ce face mult mai dificilă capacitatea de a ţine sub control epidemia. Virusurile gripale sunt imprevizibile. Şi tocmai de aceea numeroşi specialişti avertizează că, în toamnă, odată cu terminarea vacanţelor şi revenirea copiilor şi tinerilor în unităţile de învăţământ, vom asista la o explozie epidemică. Şi o belea nu vine singură. Cu toate că, până acum, virusul s-a dovedit benign, iată că plutesc în aer o serie de îngrijorări. Una mare cât lumea: creşterea numărului bolnavilor mai ales în ultimele două săptămâni, ţara noastră fiind un exemplu în acest sens, explicată de unii specialişti prin modificarea virusului împotriva căruia populaţia globului nu este protejată.  

Febra, tusea, durerea în gât

Pe site-ul New England of Medicine, o echipă de cercetători americani a publicat rezultatele unui studiu clinic, ce a inclus 642 de persoane, reprezentând primele cazuri de gripă din SUA. Acest studiu permite medicilor din întreaga lume să-şi contureze o idee mai precisă asupra simptomelor asociate cu acest virus. Vârsta pacienţilor este între 3 luni şi 81 de ani, dar 40% dintre ei au între 10 şi 18 ani şi doar 5% peste 50 de ani. Cele mai frecvente simptome asociate virusului H1N1 sunt: febra în 94% dintre cazuri, urmată de tuse (92%) şi durere în gât (66%). 25% dintre bolnavi au stare de vomă şi chiar diaree. Aproximativ 9% au avut nevoie de spitalizare şi aproape jumătate dintre ei au fost la terapie intensivă.

New England Journal of Medicine a publicat o anchetă realizată de medici americani şi mexicani asupra formelor grave şi decesele legate de virusul H1N1. Ancheta, efectuată asupra a 2.150 de persoane cu pneumonie severă şi 100 de decese, oferă informaţii interesante. Astfel, a reieşit că formele grave ale bolii afectează în principal persoanele sub 60 de ani, în timp ce vârstnicii, care sunt de regulă primele victime ale gripei, sunt mai bine protejaţi contra lui H1N1. Explicaţia: fără îndoială infecţiile gripale repetate, înregistrate de-a lungul vieţii au contribuit la creşterea imunităţii. Dar trebuie precizat că formele grave sunt relativ rare, deoarece rata de deces este de 2-3 la 1.000 de bolnavi. De asemenea, în majoritatea cazurilor, persoanele infectate au prezentat simptome uşoare şi tranzitorii. Buletinul epidemiologic săptămânal al site-ului a publicat o analiză a simptomelor clinice observate la primele cazuri de gripă A (H1N1). Rezultatul: în primele 2.000 de cazuri din Mexic cu simptome de gripă, peste o jumătate au sub 20 de ani şi trei sferturi sub 30 de ani şi doar 7% peste 40 de ani.

Mama şi fătul
Un studiu realizat de Centrul pentru controlul şi prevenire a bolilor (CDC) din SUA, publicat în revista medicală Lancet, susţine că femeile însărcinate care au contactat virusul au nevoie mai mare de spitalizare.  În SUA, între 15 aprilie  şi 16 iunie, şase femei însărcinate au decedat din cauza gripei A/H1N1. În total, în SUA, 34 de femei însărcinate au contactat virusul, iar 11 au fost spitalizate. Potrivit studiului, toate femeile erau sănătoase înaintea contactării virusului, iar apoi au dezvoltat complicaţii de tipul pneumoniei virale cu dificultăţi respiratorii , care au impus ventilaţie mecanică. Săptămână trecută, în Thailanda, a venit pe lume prematur un copil. Motivul: mama era infectată cu virusul H1N1 şi medicii au decis naşterea prin cezariană. "Bebeluşul este în stare stabilă. În prezent, încercăm să stabilim cum anume s-a infectat. Este singurul caz de transmitere de la mamă la făt pe care l-am avut", a declarat medicul Suriya Coohahrat, oficial de rang înalt în domeniul sănătăţii în provincia Ratchaburi, unde a fost spitalizată iniţial femeia. Mama a fost spitalizată, în stare gravă. În acest context, în multe ţări responsabilii din domeniul sanitar au declarat că femeile însărcinate vor avea prioritate, alături de alte categorii de persoane vulnerabile (bolnavii cronici, personalul medical etc.), la vaccinarea contra virusului gripei noi.

Prevenţie
Cu mâinile curate este răspunsul la chestiunea numită prevenţie. Spălatul pe mâini, cu săpun, trebuie să dureze cel puţin 30 de secunde şi nu trebuie neglijate părţile dintre degete. Este recomandat ca, atunci când vă spălaţi să scoateţi inelele, pentru a permite spălarea temeinică. Este recomandat ca, atunci când tuşiţi sau strănutăţi, să folosiţi o batistă de hârtie şi doar în cazuri extreme mâna. Pentru că foarte rar ne spălăm pe mâini după ce am strănutat în ele. În schimb, este aproape sigur că veţi atinge alte obiecte pe care le puteţi contamina. În cazul în care tuşim, ar trebui să acoperim gura şi nasul cu braţul şi nu cu mâna. În această perioadă, este recomandat să renunţăm la pupatul sau strânsul mâinii, să ne poziţionăm la o anumită distanţă (aproximativ doi metri) de persoana cu care vorbim, să aerisim mai des locuinţa, biroul etc. De asemenea, este indicată dezinfectara periodică a ochelarilor, telefoanelor, tasturii calculatoarelor, clanţelor, robinetelor etc.

Criza şi gripa

Din ce în ce mai des se vorbeşte despre impactul economic al gripei, pe fondul accentuării crizei. În episodul SRAS, de pneumonie atipică din 2003, când s-au consemnat 800 de decese, s-au pierdut între 0,6 şi 2 puncte din PIB-ul continentului asiatic, focarul principal al acestui sindrom. De această dată, aproximativ 30 de ţări au încetat importul de carne de porc. Or carnea de porc reprezintă, la ora actuală, 40% din comerţul anual mondial de carne. Acest nou episod ar putea genera o scădere a preţurilor, deşi, cel puţin până acum, nu s-a confimat că virusul s-ar răspândi prin alimente preparate din carne de porc. Evident, în calcularea pierderilor, provocate în 2003 de SRAS, şi în 2009 de H1N1, trebuie să ţinem seama de încasările în scădere ale companiilor de transporturi aeriene şi feroviare, ale agenţiilor de turism, de plata concediilor medicale... Dar sunt şi jucători câştigători de pe urma acestei situaţii. Şi anume companiile farmaceutice care au undă verde din partea OMS pentru producţia de vaccin, veritabilă gură de oxigen pentru unele dintre ele, dacă ţinem seama că noul val de gripă porcină coincide cu un nou val al crizei economice.

BRAŞOV. Universitatea "Transilvania" din Braşov a anunţat la mijlocul săptămânii trecute că din cauza celor 18 cazuri de gripă porcină identificate vor fi închise toate spaţiile de cazare care erau puse la dispoziţia participanţilor la o Şcoală de vară.

VACCIN. În ţara noastră, campania de vaccinare împotriva virusului A/H1N1 ar putea începe, la sfârşitul lunii noiembrie,  a declarat directorul OMS pentru România, doctorul Victor Olsavszky. "Cercetători din mai multe ţări au ajuns într-o fază destul de înaintată, iar până în septembrie va fi disponibil un vaccin împotriva noii gripe şi se va trece la producţia în masă a dozelor de vaccin antigripal, ceea ce înseamnă că toamna târziu, poate la începutul iernii, vom fi în plină campanie de vaccinare a românilor", a explicat doctorul Olsavszky.

STATISTICĂ. La sfârşitul săptămânii, în ţara noastra, potrivit ultimei centralizări făcute de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), numărul total de pacienţi diagnosticaţi era 125. De la apariţia virusului, în Europa au fost depistate peste 21.800 de cazuri şi au murit de gripă porcină 37 de persoane, conform centralizărilor ECDC.

5102-98552-angelobrezoianu_agerpres_3447461.jpg

SFATUL MEDICULUI

Persoanele care au simptome de gripă - febră, tuse seacă, dureri în gât,secreţii nazale - sunt sfătuite să se prezinte urgent la spitalele de boli infecţioase. Deoarece gripa provocată de noul virus nu se tratează acasă, după ureche. Profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", spune că prima măsură pe care o luăm când suspectăm gripa cu noul virus este izolarea şi, a două măsură, consultarea medicului. Trebuie să avem încredere în medicii de familie deoarece ei ştiu să diferenţieze între gripa cu noul virus şi gripa cu virusul sezonier. Mai reţineţi că suplimentele nutritive nu ne ajută la prevenirea noii gripe. Cel puţin până acum nu s-a dovedit că aparatele de aer condiţionat - evident dacă sunt corect întreţinute - ar răspândi virusul noii gripe.

×