x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Un vaccin cu perfidie şi isterie

Un vaccin cu perfidie şi isterie

de Magda Marincovici    |    10 Noi 2009   •   00:00

Isteria cu vaccinul testat şi, totodată, netestat, autohton, de import, într-o doză sau două, suficient, insuficient se răspândeşte mai ceva decât virusul gripei noi. Evident, vaccinul nu putea trece nespeculat electoral de mai-marii politicieni ai ţării. Nu mai miră pe nimeni. Dar spectacolul e total, şi jos, în mase.

Ţara e un vaiet general, deoarece cu mic, cu mare simte pericolul gripei celei noi. Şi asta pentru că talpa poporului nu va avea parte de vaccin contra gripei porcine, ci numai cei cu bani, cu relaţii... Aici perfidia, ipocrizia sunt uluitoare şi au aceeaşi dimensiune cu duplicitatea politicienilor, care nu scapă ocazia de a aduna capital din orice, inclusiv din gripă.

Acum avem două gripe. E o gripă nouă sau, cum i s-a mai spus, porcină, cu virusul A H1N1, pandemică... Periculoasă, în atenţia întregii planete, care are un vaccin ce abia a început să fie folosit. Dar mai este şi o gripă obişnuită, sau sezonieră, care vine în fiecare iarnă, pentru care avem în farmacii de vreo lună un vaccin. Toată lumea ştie că gripa obişnuită ucide în fiecare an, la nivel global, aproximativ un milion de oameni. Dar dacă s-ar face un sondaj - că tot se rezolvă totul cu un sondaj - cu o banală întrebare: v-aţi vaccinat contra gripei sezoniere -, precis te îmbolnăveşti de cap.

Pentru că te-ai alege cu o cascadă de informaţii despre cât de nenorocit e vaccinul, despre companiile producătoare şi comisioane, despre eficienţa tratamentelor băbeşti cu vin fiert şi usturoi pe pâine... Dar comparativ cu gripa nouă, asta sezonieră e mizilic: vine şi pleacă în fiecare an, avem un vaccin... Au murit unii, dar pe la alţii... Deliciul e gripa nouă pentru că nu avem vaccin şi abia face carieră, abia se nasc poveştile... Dar cu siguranţă că dacă vaccinul s-ar găsi la liber, dau în scris că s-ar altera în galantare. O veste proastă: vaccinul contra gripei noi nu vine cu baxul în farmacii. Nici la noi, nici aiurea în lume.

×
Subiecte în articol: editorial