x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Urechea

18 Apr 2005   •   00:00

  • de OANA ANTONESCU
  • LECTIA DE ANATOMIE
  • Urechea, organul principal al auzului, se imparte in trei mari compartimente: urechea externa, medie si interna. "Urechea externa este formata dintr-un pavilion extern a carui forma are rolul de a capta sunetele si de a le dirija catre conductul auditiv extern, care ajunge la timpan, o membrana subtire si flexibila. Doua treimi din conductul auditiv extern sunt cartilaginoase, iar o treime osoasa", ne explica medicul primar Anca Iliescu, de la Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala ORL "Prof. dr. Dorin Hociota". Peretele conductului auditiv este acoperit cu peri care au rolul de a proteja timpanul si conductul auditiv extern de praf. De asemenea, el prezinta glande sebacee, sudoripare si cerumenoase care secreta cerumen, o pasta care are rolul de blocare a corpilor straini care intra in conductul auditiv. Sunetele care patrund prin conductul auditiv extern sunt dirijate spre timpan (o membrana alcatuita din tesut conjunctiv fibros), care vibreaza pentru a le transmite la urechea medie. Denumita si cutia timpanului, urechea medie este o cavitate mica, plina cu aer si tapetata de o mucoasa. Ea comunica cu fosele nazale si cu faringele prin trompa lui Eustachio, un conduct al carui rol consta in mentinerea unei presiuni egale intre presiunea urechii externe si cea mijlocie. Tot in urechea mijlocie se gasesc cele mai mici oase ale corpului uman: ciocanul, nicovala si scarita, care impreuna transmit vibratiile membranei timpanului la urechea interna. Urechea interna este reprezentata de un sistem complex de cavitati ce comunica intre ele. Este constituita dintr-un labirint osos ce cuprinde vestibulul auricular, melcul osos, trei canale semicirculare si aparatul auditiv propriu-zis sau cohleea. Canalele semicirculare, care se deschid in vestibul, formeaza trei semicercuri in interiorul carora circula un lichid limfatic. Cohleea este un canal osos in forma de spirala care cuprinde lama spirala si membrana baziliara. Membrana baziliara contine organul lui Corti, care transforma aceste vibratii in impulsuri nervoase. Aici exista terminatii ale nervului auditiv si al celui vestibular (raspunzator de mentinerea senzatiei de echilibru), care transmit informatia la centrii corticali.

    Dopul de ceara este o afectiune caracteristica urechii externe. Urechea medie poate fi afectata de inflamatii numite otite medii. Otita medie netratata poate duce la complicatii severe precum perforatia timpanului, meningita, pierderea auzului sau paralizia nervului facial. O alta boala a urechii medii este otoscleroza, care consta in scaderea progresiva a auzului din cauza blocarii celor trei oase (ciocanul, nicovala si scarita).

    STIATI CA...
  • Nicovala si scarita provin din oasele maxilarului si permit o detectie mai delicata a sunetului.
  • Esenta de levantica (Lavandula officinalis) poate ajuta la reducerea inflamatiilor si durerilor urechii. Se mai folosesc si uleiuri de musetel, luminita-noptii, acid gras si ulei de in.
  • O ureche infectata poate fi tratata si acasa, folosind comprese calde. Inhalatiile de aburi si baile fierbinti la picioare pot fi si ele de ajutor.
  • Traumele sonore acute precum exploziile si zgomotele puternice au ca urmare scaderea brusca a calitatii auzului.
  • Cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit ca urechea dreapta este sensibila la pronuntie, in vreme ce urechea stanga este axata pe receptarea sunetelor muzicale. Ei au masurat vibratiile produse de diferite sunete, facand experimente pe mai mult de 3.000 de nou-nascuti.
  • ×
    Subiecte în articol: urechea auditiv lectia de anatomie