x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Viaţă de după Euro

Viaţă de după Euro

de Magda Marincovici    |    10 Iun 2008   •   00:00

E anotimpul numit fotbal. Grilele tuturor televiziunilor s-au ajustat din mers. Talk-show-urile politice şi chiar elodiada sînt surclasate de transmisiunile directe de la  Euro 2008. Terasele şi cluburile sînt conectate la acelaşi eveniment.  Ziarelele fac prima pagină cu acelaşi subiect. Toată lumea se înfierbîntă, dă în clocot şi se răceşte brusc.



E anotimpul numit fotbal. Grilele tuturor televiziunilor s-au ajustat din mers. Talk-show-urile politice şi chiar elodiada sînt surclasate de transmisiunile directe de la  Euro 2008. Terasele şi cluburile sînt conectate la acelaşi eveniment.  Ziarelele fac prima pagină cu acelaşi subiect. Toată lumea se înfierbîntă, dă în clocot şi se răceşte brusc. Totuşi, aflaţi că, în acest anotimp, medicii înregistrează cele mai multe dureri de cap, de gît, urechi şi stomac. Cele mai multe accidente vasculare cerebrale, infarcte, intoxicaţii alimentare, alergii şi tot felul de infecţii...  Nu-i de mirare, căci în acest anotimp se bea cea mai mare cantitate de alcool, în special bere, se fumează în neştire, se scuipă cu furie seminţe, se ronţăie nonstop alune prăjite. Şi se dau pe gît fără număr ceştile de cafea tare, băuturile energizante, se mănîncă mult şi fără noimă. Ritmul biologic este bulversat din cauza nopţilor albe, a lipsei de mişcare, în fine, a existenţei cu susul în jos.  

Nu-i de mirare, căci în acest anotimp nervii cedează primii şi se înghit cu lăcomie calmante. Se înjură marinăreşte, se ţipă atît cît permit coardele vocale.  Multe prietenii se desfac înainte de intrarea în optimile campionatului. Multe vacanţe sînt compromise. Mulţi copii o iau pe coajă fără vină. Multe soţii nu mai pot da ochii cu vecinii pentru că au luat-o în plin de la jumătăţile lor. Mulţi riscă jobul, pentru că pontează mai mult în faţa televizorului, decît la locul de muncă.

Mai aflaţi că, în anotimpul fotbalului, se face planul la numărul accidentelor rutiere. Că tot acum se observă o creştere a numărului divorţurilor. Că în acest anotimp se iau cele mai multe decizii pripite, se fac promisiuni aiuritoare, se irosesc ultimii bani din casă. Uitucii sînt mai uituci, nervoşii mai nervoşi. Se pierde totul la pariuri şi se fac cruci cît pentru tot restul vieţii.    

Şi, totuşi, oameni buni, există viaţă şi după Euro. Şi după anotimpul fotbalului chiar vine vara!  

×
Subiecte în articol: editorial